9.5.2012 00:00 | MobilMania
Video

Fototest HTC One S: Lacnejší, ale rovnako dobrý

Zdroj: Zive.sk

Modely línie One sa okrem iného pýšia aj kvalitnými fotoaparátmi. One S poteší ôsmimi megapixelmi či rýchlymi reakciami. video

HTC One X je spomedzi trojice príbuzných modelov od taiwanského HTC najvybavenejší a, pochopiteľne, aj najdrahší. Jeho fotoaparát sme podrobili testu pred necelým mesiacom a výsledok bol viac než pozitívny. Kvalitné snímky a množstvo funkcií spolu s Full HD videom má postačiť aj najnáročnejším používateľom. Netreba si však zbytočne priplácať, lacnejší One S je na tom podobne.

Bez tvrdej spúšte

Krytky fotoaparátu už dávno nie sú v móde, preto ani One S nesiahol po tomto archaickom riešení. Už dlho sa hráme na čo najtenšie telo a necelých osem milimetrov by aktívna krytka viditeľne narušila. Šošovka teda nie je chránená, dokonca vystupuje nad okolitý povrch. Čiastočnou satisfakciou bude (v našom prípade červené) lemovanie, ktoré zabráni aspoň drobným škrabancom. Pozitívne sa dá na takéto riešenie pozerať aj z toho dôvodu, že šošovka sa ľahšie čistí od nečistôt.

fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto 01 Zdroj: Zive.sk

Rodina HTC One

Menej príjemným hardvérovým aspektom je absentujúce tlačidlo spúšte. Užitočná samozrejmosť zo smartfónov vymizla a dnes je skôr výnimkou. Pritom stačí tak málo. HTC to chce ospravedlniť prostredím HTC Sense, ktoré na uzamykacej obrazovke poskytne rýchly prístup k fotoaparátu. Samotné zhotovenie snímky však nutne sprevádza dotyk s displejom, ak radi fotíte sami seba, nadšení nebudete.

Tony funkcií

Rýchly prístup je rýchly aj v inom zmysle, fotoaparát sa spustí za menej ako sekundu. Navyše, odozva spúšte je podľa slov výrobcu iba 0,2 sekundy. Výborná hodnota, no dnes už vieme, že bude prekonaná Samsungom Galaxy S III. Ten sa totiž chváli nulovou odozvou. Rozhranie je používateľsky prívetivé, úctyhodný počet funkcií sa výrobcovi podarilo usporiadať tak, aby nás pri základných operáciách neplietli.

fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto 02 Zdroj: Zive.sk

V základe tak vidíme ikonu prisvetľovacej diódy, voľbu režimu, vstup do rozšírenej ponuky nastavení, lištu digitálneho zoomu, drobný náhľad galérie, vstup do ponuky niekoľkých grafických efektov a dve virtuálne tlačidlá spúšte. Áno, dve – One S disponuje zaujímavou vlastnosťou, dokáže naraz zhotovovať video aj statické snímky.

Rozšírené nastavenia zahŕňajú časovač, nastavenie expozície, kontrastu, ostrosti či hodnoty ISO, ďalej máme možnosť vyvážiť bielu alebo voliť medzi niekoľkými režimami – snímanie za pomoci HDR (High Dynamic Range), panoramatické snímanie, portrét, makro a i. HTC One S dokonca zvládne aj sekvenčné snímanie, pričom je možné následne z takto zhotovených fotografií vybrať tú najlepšiu. Z doplnkov zaujme detekcia úsmevu, detekcia tváre alebo geotagging. Zvuk spúšte sa dá vypnúť.

Výsledok dostáva pochvalu najmä v dobrých svetelných podmienkach, ako inak. Aj v horších podmienkach je citlivosť na svetlo veľmi dobrá, avšak snímky sa už pri najmenšom záchveve rozmažú. To platí aj pri použití prisvetľovacej diódy. Makro zvládlo HTC veľmi dobre. V konečnom dôsledku síce nemáme pred sebou kráľa fotomobilov, no s množstvom doplnkových funkcií z neho dokážeme dostať použiteľné dielo. Oproti drvivej väčšine konkurencie má One S stále navrch.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f03 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f04 Zdroj: Zive.sk

Exteriér, dobré svetelné podmienky

fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f05 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f14 Zdroj: Zive.sk

Exteriér, zhoršené svetelné podmienky

fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f08 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f09 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f10 Zdroj: Zive.sk

Exteriér, tma

fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f06 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f11 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f12 Zdroj: Zive.sk

Interiér

fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f13 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f15 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f16 Zdroj: Zive.sk

Použitie blesku a makro

Grafické efekty:

fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f17 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f18 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f19 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f20 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f21 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f22 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f23 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f24 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f25 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f26 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f27 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f29 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f30 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f31 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy htcxfoto f32 Zdroj: Zive.sk

Pri zhotovovaní videa zaujme HTC nielen Full HD rozlíšením s frekvenciou 30 snímok za sekundu, ale aj spomalenými slow-motion sekvenciami. Výsledné diela sú naozaj kvalitné a môžu sa porovnávať s úplnou špičkou. Počas natáčania videa smieme využiť aj schopnosti prisvetľovacej diódy. Obraz sa dá kontinuálne zaostrovať alebo zoomovať.

Načo platiť viac?

Ak ste fanúšikom taiwanskej značky a na kvalite fotoaparátu (i keď len toho v telefóne) si potrpíte, nemusíte siahať po najdrahšom modeli. One S má po tejto stránke tie isté možnosti. Obrovské plus dostáva za rýchlosť, či už hovoríme o spustení fotoaparátu alebo odozve spúšte. Ani výsledné snímky nie sú na zahodenie, práve naopak. Príjemným bonusom je potom kvalitné Full HD video.