10.5.2012 00:00 | MobilMania

Operátori stratégiu okolo LTE taja

Operátori považujú delenie pásma za spravodlivé. LTE prinesie kvalitatívny vzostup, no na „laboratórne“ rýchlosti sa nespoliehajme. Doplnené o reakciu TÚ SR a ďalšie detaily

Keď sme sa nedávno zaoberali zámerom Telekomunikačného úradu SR (TÚ SR) obmedziť prídely spektra v pásme 800 MHz na troch operátorov a každému z nich umožniť získať maximálne 10 MHz (resp. 2x10 MHz pre duplex), ešte sme nepoznali názor operátorov na takýto prístup. Zisťovali sme ich stanoviská k šírke navrhovaného pásma v oblasti 800 MHz, ale aj zámery pri prípadnom rozvíjaní LTE.

Telekom sa rozhodol nevyjadriť, ale O2 a Orange zhodne akceptujú zámer obmedziť delenie frekvencií z digitálnej dividendy medzi troch hráčov. Pravdepodobne sa domnievajú, že aj TÚ SR zachová prax bežnú v krajinách EÚ a frekvencie pridelí existujúcej trojici operátorov.

Doplnené + stanovisko TÚ SR: Obmedzenie frekvenčného prídelu (tzv. frequency cap) je minimálne v Európe bežným regulačným opatrením, ktoré sa používa pri prideľovaní frekvencií. Podľa vyjadrenia Orange Slovensko, bol operátor jedným z iniciátorov obmedzenie frekvenčného prídelu pre LTE frekvencie, aby nemohlo dôjsť k neprimeranej koncentrácii spektra u jedného prevádzkovateľa.

V tejto kalkulácii však figuruje aj premenná veličina, keďže jedným z trojice by mohol byť prípadne aj nový, štvrtý operátor , ktorý sa môže, no nemusí na scéne objaviť.

Doplnené: Na otázku o zmysluplnosti štvrtého operátora v situácii, keď penetrácia dávno prekonala hranicu 100 percent nám hovorca TÚ SR, Roman Vavro, odpovedal: „TÚ SR nerozhoduje o počte operátorov, ale svojou činnosťou podporuje súťaž a odstraňuje bariéry vstupu na trh. O počte operátorov napokon rozhodne trh“. Argumentoval tiež, že 4. mobilný operátor (U:fon) v ČR, ktorý je momentálne v konkurze, nemá v ČR štandardné frekvencie pre GSM a UMTS.  Okrem toho Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a TÚ SR už v minulom roku spolu konzultovali mnohé veci ohľadom mobilných telekomunikácií. ČTÚ rovnako plánuje vytvoriť priestor pre ďalšieho mobilného (sieťového) operátora.

Otázku, či budú môcť LTE v prípade nového subjektu prevádzkovať všetci štyria operátori, by TÚ SR prenechal skôr na nich. Platí však princíp technologickej neutrality. V krajinách, kde sú už 4G siete (LTE) v prevádzke, ponúkajú operátori prostredníctvom nich prémiové služby. Ich masové rozšírenie je obvykle podmienené absorbovaním investícií operátorov do 2G a 3G sietí a cenovou dostupnosťou koncových zariadení.

Technologickému rozvoju pomáha aj dostupnosť multi-platformových terminálov, schopných pracovať súčasne v sieťach 2G, 3G, aj LTE.

Medzi témami, ktoré TÚ SR konzultoval s českým regulátorom ČTÚ bola aj otázka (povinného) poskytnutia národného roamingu v sieti LTE operátorovi, ktorý nezíska frekvencie pre niektoré pásmo. Môžeme sa preto domnievať, že podobná regulácia sa môže objaviť aj na Slovensku.

Orange aj O2 tiež upozornili na skutočnosť, že obmedzenie maximálneho množstva frekvenčného spektra pre jeden subjekt (tzv. frequency cap) v pásme 800 MHz, čo je spomínaná digitálna dividenda po vypnutí analógovej televízie, na 2 x 10 MHz je takisto zaužívanou praxou európskych regulátorov. Je tomu skutočne tak, ale zároveň to znamená, že maximálny potenciál LTE v pásme 800 MHz nebude k dispozícii. Aby mohla technológia LTE vydať zo seba maximum, potrebuje totiž kanál o šírke 20 MHz. Ten budú môcť operátori zrejme poskytovať len v pásme 2,6 GHz.

Pre ilustráciu sa môžeme pozrieť, ako prebehla aukcia frekvencií pre LTE v Nemecku . Frekvencie pre siete 3G/4G tam ponúkal tamojší regulátor už v máji 2010. V hre bolo pásmo digitálnej dividendy v pásme 800 MHz o šírke 2 x 30 MHz párového FDD spektra, 50 MHz spektra v pásme GSM 1800, 59,2 MHz v pásme 2,1 GHz a 190 MHz v pásme 2,6 GHz. Z pôvodných šiestich záujemcov sa dražby, ktorá mala neuveriteľných 224 kôl!, zúčastnili 4 uchádzači – existujúci nemeckí operátori T-Mobile, Vodafone, O2 a E-Plus. Licencie na používanie frekvencií získali operátori na 20 rokov.

fotogaléria

Výsledky aukcie frekvencií pre mobilné siete 4G v Nemecku. Výnos dosiahol až 4,385 miliardy EUR aj vďaka viackolovej dražbe s priebežnými výsledkami zverejňovanými na internete. Zdroj: Pyramid Research

V nepárových frekvenčných blokoch môžu operátori okrem WiMAXu prevádzkovať aj LTE TDD (Time Division Duplex), ktoré sa popri rozšírenejšom LTE FDD s frekvenčne deleným duplexom čoraz viac začína objavovať. Zdá sa pritom, že by mohlo ísť o úspešnejšiu mutáciu v porovnaní s UMTS TDD.

LTE sa však môže objaviť aj v iných pásmach, vrátane existujúcich pásiem pre 2G a 3G siete. Zámer slovenských operátorov k takejto alternatíve sa nám však získať nepodarilo. Na otázku „Neuvažujete o použití časti spektra v oblasti 900 a 1800 MHz popri GSM aj pre LTE?“, odpovedal len Orange.

„Zvažujeme niekoľko potenciálnych možností a variant. Ďalší vývoj však závisí od viacerých faktorov a je predčasné teraz hovoriť o tom, ktorou cestou sa vyberieme“, vyjadril sa diplomaticky manažér vzťahov s verejnosťou Orange Slovensko, Peter Tóth.

Nielen megabity

Skutočnosť, že operátori uvádzajú nereálne rýchlosti mobilného internetu, je známa a nepredstavuje nejaký nový fenomén. Prezentovanie maximálnej rýchlosti technológie namiesto reálne dosiahnuteľnej patrí už od čias GPRS k hojne používaným marketingovým praktikám. Od tejto praxe operátori zrejme neplánujú upustiť ani v budúcnosti, pretože v súvislosti s LTE nám najčastejšie fixujú rýchlosť sťahovania dát až 100 Mbit/s.

Pred takýmto správaním však varujú výrobcovia technológií, odhliadnuc od toho, že ide o zavádzanie spotrebiteľa. Zákazníci môžu byť pri konfrontácii praktických výsledkov širokopásmového mobilného internetu so skutočnou výkonnosťou siete sklamaní a môže to poškodiť meno technológie, hoci tá za nič nemôže. Ako sme spomínali už v predchádzajúcich príspevkoch o prídeloch spektra, maximálna rýchlosť mobilného internetu závisí nielen od fyzikálnych podmienok šírenia signálu a momentálneho vyťaženia siete, ale aj od šírky prideleného kanálu. V súvislosti s LTE by bolo preto dobré nezvykať si na stomegabitové rýchlosti, pretože tie sa v praxi vyskytnú ešte dlho len výnimočne.

Doplnené: Naši redaktori, vrátane autora článku sa zúčastnili verejných prezentácií LTE mobilných operátorov O2 aj Orangeu, ktoré sa v oboch prípadoch odohrali v testovacích sieťach v Banskej Bystrici. V „sklenníkových podmienkach“ – v statickom režime a pri pripojení jediného terminálu na sektor eNode-B, čo je základňová stanica pre LTE) boli USB LTE modemy schopné sťahovať dáta rýchlosťou okolo 100 Mbit/s, ba dokonca aj mierne nad touto hranicou. V pohybe (tento spôsob komunikácie prezentoval Orange), resp. pri pripojení viacerých terminálov rýchlosť klesala o desiatky Mbit/s. Aj z toho je jasné, že reálna prevádzka, pri ktorej sieť musí zdieľať systémové prostriedky a prenosovú kapacitu podľa skutočnej záťaže, sa pohybuje v iných dimenziách, než pri demonštračnej inštalácii. O tom nakoniec nemusíme špekulovať. Skúsenosti zo 72 LTE sietí v komerčnej prevádzke (podľa GSA k 8. máju 2012) sú dostatočnou štatistickou vzorkou.

Už v roku 2009 na konferencii ITU Telecom World varovali výrobcovia LTE infraštruktúry a terminálov Motorola a ZTE, že očakávania používateľov sú nereálne a bolo by vhodné počítať so skutočnými rýchlosťami na úrovni 20 Mbit/s pre sťahovanie a 5 Mbit/s pre odosielanie dát. To sú rýchlosti, ktoré sa dnes naozaj často dosahujú v komerčných LTE sieťach, no v niektorých sú aj nižšie. Všetko je ale vo vývoji – siete, aj terminály.

fotogaléria

Priemerné rýchlosti LTE v sieťach dvoch najväčších operátorov v USA za 1.Q/2012. Zdroj: RootMetrics

Napríklad jeden z najväčších LTE operátorov na svete, americký Verizon, dosahoval pri minuloročných meraniach priemerné rýchlosti v sieti LTE 9,46 Mbit/s pre DL a 1,35 Mbit/s pre UL, no výsledky za 1. štvrťrok 2012 už boli podstatne lepšie (downlink 15,2 Mbit/s, uplink 7,97 Mbit/s). Napriek tomu ho však predbehol domáci konkurent AT&T, ktorý dosiahol priemerné rýchlosti 17,4 Mbit/s pre DL a 7,98 Mbit/s pre UL.

Hoci ide o väčší odstup od deklarovaného maxima, než tomu býva bežne v sieťach 3,5G (tu je dobré nominálnu rýchlosť podeliť tromi), reálne rýchlosti v LTE sú stále „očarujúce“. Perfektne pokrývajú väčšinu aj najnáročnejších súčasných požiadaviek na prácu s internetom. Pritom treba zdôrazniť aj ďalšiu veľkú výhodu LTE sietí a tou je nízka latencia, dosahujúca reálne 20 až 50 ms, čo otvára dvere mobilnému broadbandu k náročným aplikáciám, vrátane on-line hier.