10.5.2012 15:15 | Bleskovky MobilMania.sk

Penetrácia mobilných SIM kariet dosiahla u nás v marci 117 percent

Penetrácia mobilných služieb na Slovensku dosiahla ku koncu marca tohto roku 117,1 %. V medziročnom porovnaní tak vzrástla o 5,5 percentuálneho bodu. K poslednému marcovému dňu evidovali všetci traja slovenskí mobilní operátori Orange, Telekom a O2 spolu 6,322 mil. aktívnych SIM kariet, čo oproti porovnateľnému obdobiu minulého roka predstavuje čistý nárast ich počtu o 296 tisíc.

Orange k 31. marcu tohto roka evidoval celkovo 2,915 mil., Telekom 2,19 mil. a O2 celkovo 1,217 mil. aktívnych SIM kariet predplatených aj fakturovaných služieb. V medziročnom porovnaní stúpol počet aktívnych klientov Orangeu o 48 tisíc. Vzrástol aj počet aktívnych zákazníkov O2, a to o 270 tisíc. Úbytok počtu SIM kariet oproti predchádzajúcemu roku zaznamenal Telekom, keď klesol o 22 tisíc. V celkovom počte SIM kariet sú zahrnuté aj údaje od predajcov mobilných služieb, ktorí využívajú siete niektorého z operátorov. Ide o projekty Nay mobile, Swan mobile, Tesco mobile a FunFón.

Údaj o penetrácii mobilných služieb je vypočítaný na základe porovnateľnej metodiky, podľa ktorej sa za aktívneho zákazníka považujú zákazníci predplatených služieb, ktorí na svojej SIM karte za posledné tri mesiace uskutočnili najmenej jednu aktívnu operáciu, spolu so zákazníkmi využívajúcimi paušálne služby. Základom pre výpočet penetrácie je počet obyvateľov SR na úrovni 5,4 milióna.

Údaje operátorov pritom zahŕňajú celkový počet klientov vrátane SIM kariet používaných v technologických zariadeniach, na prevádzku GSM brán, služby mobilného internetu, telemetriu, SIM karty na prevádzku služieb cestného mýta, lokalizačné služby dopravcov, alarmy, kamerové monitorovacie systémy a ďalšie, preto ich nie je možné uviesť ako celkový počet fyzických klientov mobilných operátorov.

(SITA)