11.5.2012 12:10 | MobilMania

Telefónica dá cez aplikáciu hovory a správy zadarmo

Aplikáciou Tu Me chce operátor konkurovať VoIP službám ako je Skype. Zatiaľ na platforme iOS od Apple.

Telekomunikačná skupina Telefónica predstavila novú aplikáciu Tu Me pre zariadenia Apple so systémom iOS, ktorá umožní bezplatné hovory či posielanie správ len za cenu dátových prenosov. Aplikácia pochádza z dielne digitálnej divízie operátora Telefónica Digital.

Tu Me dokáže prakticky totožné veci, ako populárny Skype či služby ako Fring, Viber a mnohé ďalšie. Práve podobní klienti a iné instant messengere zvyšujú síce dátové prenosy, no na úkor tržieb z hlasových služieb operátora.

Len v rámci aplikácie

Ak ale očakávate, že cez aplikáciu Tu Me bezplatne pošlete správu alebo uskutočníte hovor minimálne na účastnícke čísla operátora, rovno na to zabudnite. Spoločným menovateľom všetkých obdobných aplikácií a služieb je, že obe strany musia mať nainštalovaného príslušného klienta, teda aplikáciu Tu Me.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Ďalšou nevýhodou napríklad oproti populárnemu Skypu je, že Tu Me nepodporuje videotelefonovanie. Zo Skypu sa po zakúpení kreditu dá dokonca výhodne volať na klasické mobilné čísla a jeho rozšírenie je naprieč všetkými mobilnými platformami či systémami pre PC, čo Skypu i ďalším aplikáciám dáva jasnú výhodu v porovnaní s Tu Me.

Pripomeňme, že zariadenia Apple majú už natívne predinštalované priamo v systéme služby na posielanie krátkych správ či videochat – iMessage, FaceTime – tie však slúžia len na komunikáciu vrámci ekosystému Apple.

Aplikácii zároveň chýba integrácia chatu z Facebooku či iných služieb. Konkurenčné messengere sa dnes snažia ísť cestou širokej podpory celej palety obdobných služieb, ktoré tak združujú do jednej aplikácie, vďaka čomu si používateľ na jednom mieste spustí Skype, ICQ, Facebook chat či gTalk.

Pár drobností navyše

Tu Me môže vyťažiť zo sily operátora, ktorý pôsobí v 23 krajinách sveta. Pre niektorých používateľov môže byť zaujímavé aj ukladanie komunikačnej histórie na cloudové úložisko, vďaka čomu sa dá k dátam pristupovať kedykoľvek aj po stratení zariadenia. Poteší tiež možnosť jednoducho zdieľať aktuálnu polohu či zasielať hlasové správy a fotografie.

Aplikácia Tu Me je dostupná celosvetovo pre všetkých používateľov, nie len pre zákazníkov operátora. Neskôr má pribudnúť aj verzia pre operačný systém Android od Google. Dá sa povedať, že sa Telefónica snaží ísť inovatívnou cestou.

Podľa analytika Jeremy Greena z firmy Ovum je to premyslený krok voči Skypu a ďalším VoIP službám v duchu hesla: „Ak ich nemôžete poraziť, pridajte sa k nim“. Kvôli vysokej konkurencii a popularite dlhodobo známych služieb, ktoré ponúkajú prakticky totožné funkcie a v niektorých prípadoch aj funkcie navyše (multiplatformové rozšírenie, videotelefonovanie či volania na klasické telefónne čísla), je budúcnosť Tu Me od telekomunikačnej skupiny Telefónica otázne. Zvlášť, ak sa pozrieme ná množstvo nedostatkov v porovnaní s konkurenciou.