18.5.2012 00:00 | MobilMania

Nokia Lumia 610 mieri na Slovensko. Bude lacná

Prvé dojmy, živé foto Lumia 610 je štýlová, lacná a ponúka slušnú výbavu. Objaví sa v ponukách všetkých troch operátorov. Poznáme cenu.

Nokia včera uviedla na náš trh v poradí tretí smartfón so systémom Windows Phone. Nokia Lumia 610 sa bude snažiť osloviť štýlom, dobrou výbavou i prijateľnou cenou, ktorá sa bude pohybovať okolo 240 eur. Na trh dorazí 1. júna, od júla sa objaví aj v ponúka všetkých troch slovenských mobilných operátorov.

Fínsky producent predstavil Nokiu Lumia 610 už na svetovom kongrese mobilnej komunikácie MWC 2012 v katalánskej Barcelone koncom februára tohto roka. Orientuje sa ňou predovšetkým na mladšiu generáciu či používateľov začínajúcich so smartfónmi.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Dá sa to aj lacno

S cieľom stlačiť cenu čo najnižšie výrobca použil v prípade Nokie Lumia 610 plastové materiály. Kvalita konštrukcie pritom vôbec neutrpela. Spracovanie je na vysokej úrovni, kryty držia na svojich miestach pevne a nič nevŕzga ani pri silnom stláčaní. Novinka má príjemné rozmery 119 x 62 x 12 mm a jej hmotnosť je 135 gramov.

fotogaléria
fotogaléria

V rukách sa telefón drží pohodlne vďaka oblým hranám. Lumia 610 bude dostupná v štyroch farebných vyhotoveniach. V ponuke je napríklad biela, čierna či ružová a svetlomodrá farba. Čierna varianta má zadný kryt potiahnutý soft-touch materiálom, ktorý je príjemný na dotyk a čiastočne plní aj protišmykovú funkciu.

Všetko podstatné

Po odňatí zadného krytu získate prístup k batérii a microSIM karte. Použitie štandardu microSIM zrejme nepoteší používateľov, ktorí často striedajú mobilné telefóny.

Na pravej stene nájdete dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti a spúšť fotoaparátu, uprostred našlo svoje miesto aj tlačidlo na blokovanie telefónu. Ľavá stena je prázdna. Hudobný 3,5 mm jack má svoje miesto spolu s microUSB konektorom na hornej hrane.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Zadná stena obsahuje fotoaparát s LED bleskom, ktorý nie je chránený žiadnou krytkou. Na zadnej stene má svoje miesto aj reproduktor, ktorý hrá mimochodom veľmi slušne.

Nokia Lumia 610 disponuje TFT displejom s uhlopriečkou 3,7 palca, ktorý ponúkne rozlíšenie 480 x 800 pixelov s jemnosťou 252 ppi. Displej chráni špeciálne sklo Gorilla Glass. Škoda, že sme sa nedočkali aj integrácie technológie ClearBlack, ktorú nájdeme napríklad v top modeli Lumia 800. Vzhľadom na cenu to však nemôžeme považovať za nedostatok.

Slušná výbava

Nokiu Lumia 610 poháňa 800 MHz procesor, ktorému sekunduje operačná pamäť RAM s kapacitou 256 MB. Novinka beží na operačnom systéme Windows Phone 7.5 Tango od Microsoftu, ktorý nie je tak náročný na výkon hardvéru, ako iné platformy. Preto sila, ktorú Lumia 610 ukrýva pod krytmi, bohate postačí na plynulý a svižný chod systému. Samozrejmosťou sú rýchle a okamžité reakcie, čo pri práci s telefónom veľmi oceníte.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Okrem bielej, čiernej a modrej farby, je v ponuke aj ružová pre dámy.

Inovovaný systém, ktorý neskôr príde aj na ďalšie smartfóny línie Lumia, má v sebe už integrovanú napríklad možnosť využitia Wi-Fi hotspotu. Táto verzia systému si taktiež vystačí s nižším výkonom telefónu.

Spoľahnúť sa taktiež môžete na 8 GB internej pamäte. Niektorým používateľom môže prekážať absencia podpory pamäťových kariet. Avšak vzhľadom na nastupujúci trend cloudových úložísk môžeme nad týmto nedostatkom prižmúriť oči.

Čo sa týka konektivity, Lumia 610 je pripravená komunikovať v pásmach sietí druhej i tretej generácie. Okrem GPRS a EDGE pripojenia vie dáta na globálnej úrovni prenáša aj prostredníctvom rýchlych dátových prenosov v podobe HSDPA a HSUPA s rýchlosťami 7,2 Mbit/s pri sťahovaní a 5,76 Mbit/s pri odosielaní dát. 

Lokálne sa vie pripojiť aj pomocou Wi-Fi, ktoré podporuje štandardy 802.11 b/g/n. Škoda absencie Wi-Fi hotspotu. Prítomný je samozrejme Bluetooth 2.1 s EDR a A2DP či microUSB konektor, ktorým sa telefón nabíja a pripája k počítaču.

Vyzdvihnúť musíme ešte GPS s asistovaným štartom, ktoré využijete aj s predinštalovanou hlasovou turn-by-turn navigáciou pre automobily a chodcov, ktorú Nokia inštaluje do svojich zariadení bezplatne.

Mysli na mladých

V oblasti multimédií musíme na prvom mieste spomenúť 3,5 mm jack na pripojenie akýchkoľvek bežných hudobných slúchadiel. K dispozícii samozrejme ďalej máte kvalitný hudobný prehrávač s knižnicou uložených skladieb. Poteší aj prítomnosť FM rádia s RDS.

Hudobné funkcie sa však týmto nekončia. Nokia v spolupráci so službou MusicJet prichystala aplikáciu na streamovanie hudby určenú pre systém Windows Phone. Čoskoro sa aplikácia objaví aj v internetovom obchode Marketplace pre ďalšie zariadenia s platformou Windows Phone. Noví používatelia môžu službu využívať prvý mesiac zadarmo.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Prostredie aplikácie MusicJet

Na doinštalovanie ďalšieho softvéru tretích strán môžete využiť internetových obchod s aplikáciami Windows Phone Marketplace. Mladú generáciu poteší naozaj prepracovaná integrácia sociálnych sietí do všetkých možných útrob systému.

Nokia Lumia 610 disponuje fotoaparátom s rozlíšením 5 Mpx, ktorému samozrejme nechýba automatické zaostrovanie či LED blesk. Video vie novinka zaznamenať v rozlíšení VGA. Poteší aj rýchly štart fotoaparátu z uzamknutého telefónu jednoduchým podržaním hardvérovej spúšte. Už priamo z vrecka tak môžete vytiahnuť mobil so spustením foťákom, pripravený zachytiť potrebný záber.