24.5.2012 00:00 | MobilMania

Test Nokia Asha 202: Dve SIM karty aj dotyk

Klasický telefón s dotykovým displejom a podporou dvojice SIM kariet zaujme aj príjemnou cenou.

Nokiu Asha 202 sme prvýkrát spoznali na tohtoročnom kongrese MWC 2012 v katalánskej Barcelone. Novinka patrí do nižšej triedy telefónov, ktorá zaujmä predovšetkým menej náročných používateľov. K základným funkciám však pridáva aj dotykový displej a podporu dvojice SIM kariet.

Takmer klasika

Nokia Asha 202 má klasickú konštrukciu, v ktorej spája štandardnú alfanumerickú klávesnicu a dotykový displej orientovaný na výšku. Novinka má rozmery 114 x 50 x 14 mm a príjemnú hmotnosť 90 gramov. V rukách sa drží pohodlne. Zadná stena je zaoblená, čo napomáha ku komfortnému držaniu.

fotogaléria
fotogaléria

Telefón má plastovú konštrukciu, ktorá je aj napriek nižšej cenovej kategórii na dobrej úrovni. Hrany novinky lemuje rám imitujúci kov. Vŕzganie či vôľu krytov sme počas testovania nepostrehli. Zadný kryt je matný, takže nezachytáva odtlačky a iné nečistoty.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hrany Nokie Asha 202 ukrývajú niekoľko prvkov. Naľavo nájdete slot pre druhú SIM kartu. Pravá strana obsahuje ovládanie hlasitosti a blokovacie tlačidlo, ktoré je, mimochodom, pomerne citlivé, takže sa vám niekedy nechtiac podarí telefón odblokovať aj vo vrecku.

fotogaléria

Séria konektorov našla svoje miesto na hornej hrane, kde nájdete konkrétne 3,5 mm jack, microUSB a taktiež 2 mm konektor na dobíjanie, známy zo starších Nokií. Zadná stena ukrýva foťák a mriežku reproduktora. V ľavom dolnom rohu ešte nájdete pútko pre šnúrku, prípadne prívesok.

Pod odňatí zadného krytu získate prístup k batérii s kapacitou 1 020 mAh, ktorá pri používaní dvoch SIM kariet vydrží okolo troch dní. Pod akumulátorom je neprakticky umiestnený aj slot pamäťovej karty microSD a taktiež slot primárnej SIM karty.

S dotykom

fotogaléria

Zdá sa, že dnes to bez dotykového displeja už nejde. Aj v prípade Nokie Asha 202 sa teda v prostredí telefónu budete môcť pohybovať výhradne pomocou dotyku. Klávesnica je určená len na písanie, prítomné sú taktiež klávesy na príjem a ukončenie hovoru. Ovládací blok však chýba.

Samotný displej je orientovaný na výšku a po uhlopriečke meria 2,4 palca. Rezistívny TFT panel ponúkne rozlíšenie 240 x 320 pixelov. Vzhľadom na uhlopriečku to predstavuje hustotu pixelov 167 ppi.

Kvalitou zobrazenia to nie je žiadna sláva. Aj pozorovacie uhly sú mierne horšie, ale vzhľadom na cenovú kategóriu to Nokii Asha 202 nemôžeme vyčítať.

Nokia Asha 202 beží na uzavretej platforme Series 40 s dotykovou nadstavbou. Telefón má aktívny pohotovostný režim a na jeho domácu obrazovku si môžete umiestniť ľubovoľné prvky, ako napríklad odkazy na aplikácie, kalendár, mail či rádio.

Hlavnú ponuku je možné zobraziť ako zoznam, prípadne ako mriežku s ikonami. Nestretnete sa s ničím, čo by prekvapilo menej skúseného používateľa. Systém je prehľadný, intuitívny a ľahký na ovládanie.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Dvakrát v GSM

Nokia Asha 202 dokáže komunikovať len v sieťach GSM na frekvenciách 900 a 1 800 MHz v prípade oboch SIM kariet. Prepínanie medzi SIM kartami si môžete nastaviť v manažérovi. Buď si zvolíte jednu ako primárnu, alebo sa vás telefón pred telefonátom opýta, z ktorej má uskutočniť hovor. Obe SIM karty sú počas používania aktívne súčasne.

Na internet sa s novinkou pripojíte len pomocou GPRS a EDGE sietí. Rýchle dátové prenosy kvôli absencii sietí tretej generácie chýbajú, rovnako nie je prítomné ani Wi-Fi pripojenie. Menej náročným používateľom, ktorí mobilný internet využívajú len striedmo, to však prekážať nebude.

Komunikáciu na krátke vzdialenosti zabezpečuje Bluetooth 2.1 s EDR a samozrejme microUSB, pomocou ktorého sa telefón pripája k počítaču. Interná pamäť novinky je 10 MB, podporované sú však pamäťové karty microSD do veľkosti 32 GB.

fotogaléria
fotogaléria

Potrebný štandard

Nokia Asha 202 výbavou neoslní. Ponúkne však všetko najpotrebnejšie či už zo strany multimédií, alebo kancelárskych funkcií. Samozrejmosťou sú teda aplikácie ako stopky, časovač, kalkulačka či budík. Nechýbajú ani poznámky, úlohy a nahrávač hlasu.

Kalendár je prehľadný a ponúkne denný, prípadne mesačný náhľad. Z ďalších funkcií je potrebné spomenúť ešte prevodník či svetový čas. Mimochodom, ďalšie aplikácie či hry si môžete pohodlne stiahnuť z internetového obchodu Nokia Store.

Čo sa týka multimédií, v prvom rade je potrebné podotknúť prítomnosť štandardného 3,5 mm konektora na pripojenie akýchkoľvek bežných hudobných slúchadiel. Samozrejmosťou je teda hudobný prehrávač, ktorému sekunduje FM rádio s RDS. Ak teda stanica vysiela potrebné informácie, na displeji uvidíte aj to, akú skladbu hrá. Rádio je možné aj nahrávať.

fotogaléria
fotogaléria

Spomenúť ešte musíme dvojmegapixelový fotoaparát, ktorému chýba automatické zaostrovanie aj LED dióda. Kvalitou fotografií sa teda zaraďuje medzi slabý priemer. Vyhotovené fotky sú často rozmazané, zrnité a jednoducho nepoužiteľné. V dobrých svetelných podmienkach však poslúži aspoň ilustračne.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hlavne dual SIM

Nokia Asha 202 nemá veľmi veľa zbraní. Zaujať však môže najmä vďaka podpore dvojice SIM kariet, vďaka čomu sa orientuje na špecifické potreby vybranej skupiny používateľov. Odpustiť jej môžeme aj slabšiu výbavu, najmä ak zoberieme do úvahy cenovku okolo 70 eur.

fotogaléria

Vyzdvihnúť ešte musíme kvalitnú konštrukciu a jednoduchosť prostredia, s ktorým si poradí aj menej skúsený používateľ. Na druhej strane zamrzí slabší fotoaparát, niekomu môže prekážať aj absencia Wi-Fi.