24.5.2012 00:42 | Bleskovky MobilMania.sk

Operátori sú v prípade mimoriadneho odvodu opatrní

Telekomunikační operátori sú zatiaľ opatrní v reakciách na utorkové vyhlásenie predsedu vlády Roberta Fica, ktorý avizoval zavedenie mimoriadneho jednorazového odvodu pre regulované subjekty, vrátane telekomunikačných spoločností. V tomto a budúcom roku by tak tieto firmy mali zaplatiť po 100 mil. eur, ktoré chce vláda podľa premiéra použiť na konsolidáciu verejných financií.

„Považujeme za predčasné vyjadrovať sa k návrhu mimoriadneho odvodu, keďže zatiaľ nepoznáme mechanizmus fungovania ani ďalšie detaily tejto iniciatívy,“ uviedol hovorca spoločnosti Slovak Telekom Michal Korec. Telefónica Slovakia, ktorá poskytuje mobilné služby pod značkou O2, považuje taktiež za predčasné tieto informácie komentovať. Orange Slovensko sa rozhodol ich nekomentovať vôbec.

Zhovorčivejšie nebolo ani ministerstvo financií, ktoré by malo prísť s konkrétnym návrhom, ako naplánované milióny od telekomunikačných firiem získať, keďže presný mechanizmus nie je známy. „O tomto návrhu prebiehajú rokovania v rámci Rady pre rozvoj a solidaritu," uviedol hovorca rezortu Radko Kuruc. Celkovo chce pritom vláda od bánk a firiem, ktorých sa regulácia týka, získať v tomto a budúcom roku 375 mil. eur.

„Ide o spoločnosti, ktoré pôsobia na trhu, predovšetkým sú to telekomunikačné spoločnosti, ale aj SPP a ďalšie spoločnosti, ktoré podliehajú regulácii,“ uviedol v utorok Fico. Ako dodal, rozhodnutia nemajú mať retroaktívny charakter.

(SITA)