25.5.2012 00:00 | MobilMania

Test SpareOne: Záchranný mobil s výdržou 15 rokov

SpareOne Emergency Phone je ako lekárnička v aute. Ani tú nepoužívame našťastie každý deň, môže vám však zachrániť život.

Telefón SpareOne Emergency Phone je špeciálne navrhnutý tak, aby vám v prípade potreby zachránil krk. Využiť ho môžete teda v krízových situáciách. Vďaka svojej jednoduchosti a dlhej výdrži je vhodný aj ako akási poistka napríklad pre turistov. Nemá pritom ani displej a všetko, čo vie, je telefonovať.

Prostý dizajn

Už na prvý pohľad je každému jasné, že ide o záchranný mobil. Najavo to dáva najmä výrazné červené tlačidlo so znakom kríža. SpareOne Emergency Phone má jednoduchú plastovú konštrukciu. Keďže výrobca nepredpokladá, že telefón bude frekventovane používaný, zrejme ani nemá zmysel baviť sa o kvalite spracovania.

fotogaléria

Aj napriek tomu však musíme podotknúť, že továrenské spracovanie je na príkladnej úrovni. Plastové kryty dokonale lícujú. Nič nevŕzga a zadný odnímateľný kryt drží pevne na svojom mieste.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

SpareOne Emergency Phone na produktových fotografiách

Na stranách záchranného telefónu SpareOne nenájdete prakticky žiadne prvky. Konektory prítomné nie sú. Zabudnite na hudobný 3,5 mm jack či nabíjací konektor. Na hornej hrane nájdete len LED baterku a v pravom hornom rohu je umiestnené očko pre prívesok či šnúrku.

fotogaléria
fotogaléria

V jednoduchom balení nájdete len telefón a AA batériu

Bez displeja

Keďže telefón nemá displej, notifikácie zabezpečuje dvojica indikačných LED diód, ktoré informujú blikaním o dostupnosti signálu a dostatočnej kapacite batérie. Samotné LED diódy sú umiestnené v priehľadnej časti na mieste, kde by ste za iných okolností očakávali displej. V prípade SpareOne na tomto mieste vidieť ešte napájaciu batériu. 

Prednú stranu okupuje klávesnica s pomerne rozmernými tlačidlami s jasnými popismi a symbolmi, takže používanie telefónu by nemalo robiť problém prakticky nikomu. Okrem alfanumerickej časti tu nájdete aj tlačidlá na príjem a ukončenie hovoru, tlačidlo na nastavenie hlasitosti, záchranné tlačidlo a kláves na zapnutie LED baterky.

15 rokov v pohotovosti

Po odňatí zadného krytu vás prekvapí hneď niekoľko vecí. V prvom rade si zrejme uvedomíte, koľko málo komponentov je potrebných na to, aby ste si kdesi zatelefonovali. Druhá vec je batéria. V prípade SpareOne Emergency Phone je totiž použitá štandardná batéria typu AA.

Obávať sa o výdrž záchranného telefónu nemusíte. Vďaka minimálne náročnému hardvéru batéria výdrží podľa výrobcu neuveriteľných 15 rokov. S úsmevom musíme podotknúť, že sa nám tento fakt nepodarilo otestovať.

Čo ešte vie?

S telefónom SpareOne Emergeny Phone môžete záchranným zložkám telefonovať aj bez SIM karty. Výrobca myslel aj na stále rozširujúci sa trend microSIM kariet a pod zadným krytom nájdete príslušný adaptér, za čo musíme výrobcu rozhodne pochváliť.

Poteší aj prítomnosť praktickej LED baterky, ktorou si môžete prisvietiť v prípade núdze. Dlhým stlačením jej spúšte LED baterku uvediete do režimu nepretržitého svietenia. Telefón by mal vdržať takto svietiť 24 hodín. Na tomto mieste by sme ešte očakávali možnosť signalizácie SOS. Automaticky to však nejde.

SpareOne Emergeny Phone sa predáva v dvoch verziách podľa podporovaných frekvencií GSM sietí. Pre väčšinu sveta sú určené frekvencie 900 a 1 800 MHz, v Spojených štátoch, Kanade a niektorých štátoch Latinskej Ameriky sú využívané frekvencie 850 a 900 MHz. Podrobnú mapu o podpore nájdete na stránke výrobcu .

Pre istotu

SpareOne by sme mohli pokojne prirovnať k lekárničke v aute. Ani tú našťastie nepoužívate každý deň. V nejednej situácii vám však môže pomôcť a dokonca zachrániť život. Presne taký je aj tento záchranný telefón SpareOne.

Vzhľadom na krátku výdrž dnešných smartfónov tu má rozhodne miesto ako poistka pre turistov. Určite by sme si ho vedeli predstaviť aj na odľahlých chatách a iných miestach bez elektrickej energie. SpareOne Emergency Phone môžete nájsť aj v slovenských e-shopoch s cenovkou približne 55 eur.

spoločnosť M-Link