30.5.2012 07:00 | MobilMania

Rýchly test Samsung Galaxy S III: Učebnicový high-end

Galaxy S III je papierovo takmer dokonalý telefón. Hľadať nedostatky je ťažšie, ako sme predpokladali.

Rad Galaxy S bol už od uvedenia prvého modelu mimoriadne úspešný. Bol schopný nájsť si pevnú používateľskú základňu, a to dokonca v rámci triedy high-end. Uviesť dôstojného nástupcu preto nebolo ľahké, tlak na výrobcu bol zrejmý už niekoľko mesiacov pred samotným predstavením. S vlnami špekulácií sa očakávania stupňovali, až bol nakoniec prístroj pre mnohých sklamaním. Pritom mu možno vyčítať skutočne iba veľmi málo. Pred dlhodobými skúsenosťami sme nového kráľa smartfónov podrobili rýchlemu testu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Galaxy S III ako nástupca Galaxy S II je o poznanie vpred

TIP: Veľký test Samsung Galaxy S II: Nová modla Androidov

Rád uteká

Z tela novinky máme zmiešané pocity. Na jednej strane zamrzí fakt, že výrobca sa opäť uchýlil k plastu. Na strane druhej to ale znamená príjemnú hmotnosť iba 133 gramov. Príjemnú vzhľadom k rozmerom, ktoré dosahujú pre niekoho prehnané hodnoty 137 × 71 × 8,6 mm. Táto plocha je však využitá na maximum. Konštrukcia je kvalitná, jednotlivé časti sedia pevne na svojom mieste a nehýbu sa. Mobil vôbec neprekáža vo vrecku ani v dlani, je na pocit mimoriadne ľahký a minimálna hrúbka zabezpečí, že sa schová hocikam.

Problém sa vyskytuje niekde inde. Klzký povrch spôsobuje, že telefón sa veľmi rád a nepozorovane vytratí z vrecka v nevhodnej chvíli. Ak napríklad máte za volantom trochu ležérnejší posed, často ho budete hľadať medzi sedačkami. Pozor tiež na posedy v prírode v príliš uvoľnených polohách a už vôbec neodporúčame Galaxy S III nosiť na víkendové akcie „plné zábavy“.

Rozloženie prvkov na bokoch sa nezmenilo. Na pravej strane sa nachádza zámok displeja, ľavú stranu obsadil regulátor hlasitosti. Do hornej hrany výrobca umiestnil 3,5 mm jack pre slúchadlá. Univerzálny microUSB konektor obsadil poslednú voľnú hranu v spodnej časti zariadenia. Uvítali by sme ľahšie nahmatávanie zámku, ten je od povrchu odlíšený iba minimálne. Jeho poloha umožňuje odomknutie aj pri manipulácii jednou rukou.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Prvky na bokoch

Zadný kryt drží na mieste niekoľko mechanických poistiek, nie je ťažké ho odstrániť. Vnútri sa okrem batérie ukrýva slot pre microSD karty (vymeniteľné aj za chodu) a otvor pre SIM kartu. Samsung používa zmenšený formát microSIM. Akumulátor má slušnú kapacitu 2 100 mAh. Avízovaná lepšia výdrž sa potvrdila, mobil pri plnom zaťažení bez problémov vydržal celý deň. Striedmejšie používanie túto hodnotu zdvojnásobilo, čo sa pri Galaxy S II stávalo skutočne zriedka. Rozdiel nie je síce výrazný, no treba brať do úvahy aj vyššie energetické nároky.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Pod zadným krytom

Poriadny displej

Najkontroverznejším prvkom novinky je displej, presnejšie jeho uhlopriečka. Hodnota 4,8 palca je na zamyslenie, ovládanie jednou rukou už v mnohých situáciách nezvládnu ani dlhšie prsty. Druhú ruku sme ale používali s radosťou, práca s tak veľkým panelom na bežnom telefóne je zážitkom. Fyzicky najcitlivejšia časť mobilu je chránená krycím sklíčkom Corning Gorilla Glass 2. Jeho odolnosť nám srdce nedovolilo vyskúšať.

Použitý Super AMOLED displej je naozaj špičkou vo svojej triede, HD rozlíšenie 1 280 × 720 bodov doháňa väčšie rozmery. Chválime dobrú čitateľnosť na priamom svetle, rovnako aj pozorovacie uhly. Farby sa nestrácajú ani pri extrémnych náklonoch. Samozrejme, panel je kapacitný a multidotykový. Povrch je príjemne klzký, prsty sa na ňom nezasekávajú. Skrátka výborné.

Displeju z vrchnej strany po novom sekunduje indikačná LED dióda, svietiaca tromi farbami. Svoj účel plní možno až príliš dobre, vďaka veľkej ploche a výraznému svetlu ju iba ťažko prehliadnete. Ak by vám divoké blikanie nebolo po chuti, v ponuke sa dá vypnúť. Zo spodnej časti je displej ohraničený trojicou klávesov – dva z nich sú senzory, tlačidlo pre návrat na domovskú obrazovku je pevné. Mohlo byť lepšie odlíšené od povrchu.

fotogaléria
fotogaléria

Nad displejom sa nachádza okrem iného indikačná dióda, v spodnej časti nastali iba estetické zmeny

Svoj podiel viny na vysokých energetických nárokoch nesie aj hardvérová výbava. 1,4-gigahertzový procesor Cortex-A9 s čipsetom Exynos 4212 Quad a grafickým akcelerátorom Mali-400MP sa spolu s gigabajtovou RAM starajú o svižný chod systému. Reakcie sú bleskové, nepríjemnú odozvu sme si všimli iba pri odomykaní. Po stlačení klávesu pre odomknutie niekedy ubehne zhruba sekunda, kým sa displej rozsvieti. Podobný problém sa vyskytol aj v Galaxy S II po upgrade na Android ICS.

TIP: Android 4 na Samsung Galaxy S II: Čo priniesla aktualizácia

Spätý s prírodou

Použitým operačným systémom je práve Android v poslednej verzii Ice Cream Sandwich. Výrobca znovu siahol po vlastnej grafickej nadstavbe TouchWiz, tentokrát obohatenej o niekoľko možno zbytočných, no efektných prvkov.

Inšpirácia prírodou je zrejmá už pri prvom spustení, otravné zvuky budú pravdepodobne prvou vecou, ktorú v nastaveniach budete neskôr vypínať. Lepšie je to s uzamykacou obrazovkou, ktorú okrem ikon s rýchlym prístupom k vybraným funkciám ozdobí aj príjemný efekt sčerenej vodnej hladiny. Tématické zmeny nájdeme aj medzi predpripravenými tapetami či vyzváňaniami.

Grafické zásahy do prostredia nie sú až také podstatné, ako tie funkčné. Mobil si pomáha hlasovými pokynmi S Voice (bez podpory slovenčiny) a tiež rôznymi gestami. Prekrytie displeja dlaňou stíši zvuk napríklad pri prehrávaní skladby, pri prehliadaní snímok a správnom nakláňaní sa fotografia približuje a odďaľuje, dvojité poklepanie po vrchnej hrane nás vráti na začiatok prezeraného zoznamu a mnoho ďalšieho. Mimochodom, uhádli by ste, ako sme k testu zhotovovali screenshoty? Displej sme „preskenovali“ bokom dlane zo strany na stranu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Domovská obrazovka a hlavná ponuka

Zaujímavou vlastnosťou je tiež sledovanie pohybu očí. Ak pri rozsvietenom displeji čítate dlhší text či podrobne prezeráte obrázok, podsvietenie nezhasne. Mobil zachytí pohyby zreničiek a zistí, že na zobrazené informácie stále hľadíte. Mimoriadne návykové. Pochopiteľne, všetky spomenuté vymoženosti je možné v ponuke vypnúť a fungovať starým dobrým konzervatívnym spôsobom.

Pripravený na všetko

Z hľadiska funkčnej výbavy sa sťažovať bude iba málokto. Už v základe je na výbornej úrovni, mobil je pripravený na kancelárske i multimediálne využitie. V ponuke sa už tradične nachádza dvojica dobre spracovaných e-mailových klientov, ale aj pokročilé poznámky, prehľadný a konečne graficky príjemný kalendár či editor kancelárskych dokumentov. Synchronizácia je podľa tradície Androidu na výbornej úrovni, prepojenie sociálnych sietí či firemných účtov s adresárom kontaktov a kalendárom je viac než užitočné.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Funkčná výbava je bohatá

Dátové prenosy odštartuje GPRS a EDGE triedy 12, bola by však škoda nevyhľadať lepšiu lokalitu a nevyužiť maximálne prenosové rýchlosti HSDPA do 21 Mbps a HSUPA do 5,76 Mbps. Lokálne sa pripojíme na Wi-Fi siete, pričom si Galaxy S III rozumie s technológiami Wi-Fi Direct alebo DLNA. Samozrejmosťou je možnosť vytvorenia vlastného hotspotu. Očakávaným bonusom je podpora NFC. Pri lokálnych prenosoch je dôležité spomenúť tiež Bluetooth vo verzii 4.0 alebo rozhranie USB s podporou USB On-the-go.

Rýchle dáta využijeme v prvom rade v pripravenom internetovom prehliadači. Na rozmernom displeji už má zmysel prehliadať aj stránky v desktopovej verzii, preto táto funkcia nesmie chýbať. Surfovanie je vďaka rýchlym reakciám pohodlné, pozitívnym dojmom dopomáha veľké množstvo nastavení. Mimochodom, internetové pripojenie svojím spôsobom rozširuje integrovanú pamäť 16, 32, respektíve 64 GB. Okrem rozšírenia 64-gigabajtovou microSD kartou môžeme využiť Dropbox s 50 GB priestoru.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Služba Dropbox a internetový prehliadač

8 Mpx a Full HD video

Hudobný prehrávač poskytne niekoľko zaujímavých funkcií. Spomeňme automatické vypínanie, nastavenie rýchlosti prehrávania či roztriedenie podľa nálady. K dispozícii je tiež veľké množstvo ekvalizérov, náhodné a opakované prehrávanie, zobrazenie textov piesní a obalu albumu alebo pokročilé triedenie. Hudobné funkcie dopĺňa FM rádio s podporou RDS. Potešia pomerne kvalitné slúchadlá v balení.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hudobné funkcie

Testovacie fotografie:

Fotoaparátu sme sa už venovali v podrobnejšom fototeste , preto iba stručne zhrňme jeho vlastnosti. Osemmegapixelový snímač disponuje automatickým zaostrovaním a prisvetľovacou diódou.

Dopĺňa ho Full HD video s frekvenciou 30 snímok za sekundu a možnosťou zhotovovania statických snímok v priebehu natáčania.

Pri prehrávaní si telefón poradí aj s bežným formátom DivX. Zároveň stojí za pozornosť fakt, že video dokáže bežať v pozadí aj pri práci s inými aplikáciami, napríklad pri prezeraní mailov.

Hodnotenie: Takto sa robí high-end

Napriek množstvu nie práve pozitívnych ohlasov považujeme Samsung Galaxy S III za dôstojného a mimoriadne vydareného nástupcu.

V mnohých smeroch prekonal očakávania, systém je výborne vyladený, hardvérové špecifikácie zodpovedajú aktuálnemu pokroku, podarilo sa dokonca aspoň o malý kúsok vylepšiť výdrž batérie. Napriek gigantickému displeju smartfón úplne nestratil svoju mobilitu a pritom sa zachovala kvalitná konštrukcia.

Nevýhodu vidíme iba v príliš klzkom povrchu, ktorý môže mať niekedy nepríjemné následky a z istého pohľadu aj v rozmernej uhlopriečke. Menšie prsty budú mať s ovládaním v praxi problémy. Konkurencia predstavuje iba úzky okruh produktov.

Priamym súperom je HTC One X , podstatnejšia je ale vojna medzi tábormi rôznych operačných systémov. Tu sa proti novinke stavia HTC Titan a Apple iPhone 4S . Najvybavenejší Samsung sa o pár dní začne predávať aj u nás za približne 600 eur. V predaji bude testovaná metalická modrá verzia a biely variant.