1.6.2012 00:00 | MobilMania

O2 Paušál pod lupou: Trikmi sa dá veľa ušetriť

Do hĺbky sme sa pozreli na najnovšiu ponuku O2. Nechýba tip, ako platiť menej v prípade, že sa uspokojíte s lacnejším telefónom.

fotogaléria

Hoci od uvedenia štyroch O2 Paušálov ubehol viac ako mesiac, mnoho zákazníkov, ktorí nový produkt detailne nepoznajú, si nemusí vybrať najvhodnejší variant či využiť všetky bonusy. Prinášame preto sériu užitočných rád, vďaka ktorým si z ponuky vyberiete to najvýhodnejšie.

Telefónica sa zavedením dotácií mobilných telefónov v rámci O2 Paušálov priblížila „na skok“ k ponukám konkurencie. V niečom však tradíciu porušila - operátor sa nevybral cestou menej prehľadného spojenia ceny za služby a zariadenie. Zákazník presne vie, o akú sumu dostane mobil lacnejšie.

Na druhej strane, bonus na telefón nemusí pre každého predstavovať najvýhodnejšiu cestu, načo sme upozornili aj v samostatnom článku .

Predáva sa dobre

Zatiaľ čo Orange a Telekom aj v našom veľkom porovnávacom článku zdôrazňovali rastúci význam mobilných dát, O2 skôr stavia na neobmedzené esemeskovanie. „Samozrejme, rýchlo vyvíjajúci sa trh sledujeme a do budúcnosti pripravujeme novinky aj v tejto oblasti,“ hovorí Martina Jamrichová, hovorkyňa operátora. Pri O2 Paušáloch si nateraz môže zákazník objednať dátový balík ako doplnkovú službu.

Operátor tvrdí, že nový produkt prekonal očakávania. „A najobľúbenejší je práve náš odporúčaný Strieborný O2 Paušál,“ spresňuje Jamrichová.

Ponuka O2 Paušál v kocke: 

O2 Paušál Modrý Strieborný Zlatý Platinový
Bonus na telefón * 72 € 126 € 198 € 288 €
Mesačný poplatok 15 € 20 € 30 € 70 €
Voľné minúty ** 100 min. 150 min. 300 min. neobmedzene
Po prevolaní paušálu ** 0,10 € / min. -
SMS ** neobmedzene
MMS ** 0,25 €
Dáta 0,95 € / 1 MB (max. 1 € za deň)***

* na bonus máte nárok každých 18 mesiacov

** platí pre účastnícke čísla do všetkých sietí v SR a zo SR do Rakúska, Česka, Maďarska, Írska, Poľska a Veľkej Británie

*** platí účtovací interval 1 kilobajt, max. poplatok je 1 € za kalendárny deň. Prvých 20 MB stiahnete plnou rýchlosťou, potom  nastáva obmedzenie rýchlosti na 16 kilobitov za sekundu

Väčší bonus, nižší paušál

Keď si k O2 Paušálu vezmete mobilný telefón, získate ho lacnejšie vďaka tomu, že za paušál budete platiť najbližších 18 mesiacov. U konkurencie by ste na nový mobil zrejme čakali dlhšie. Orange i Telekom totiž bežne ponúkajú telefón za akciovú cenu pri dvojročnej viazanosti.

Bonus na telefón je pri O2 Paušáli prepočítaný na všetkých 18 mesiacov. Zákazník má na faktúre službu O2 Mobil+. Jedná sa o poplatok za mobilný telefón, prostredníctvom ktorého zariadenie postupne spláca. O2 mu však formou zľavy túto sumu zakaždým odpustí ako benefit za to, že si zároveň platí O2 Paušál.

Používanie O2 Paušálu je možné bez rizika zmluvnej pokuty ukončiť kedykoľvek. Musíte si však vyrovnať podlžnosti voči operátorovi za mobilné zariadenie. Ak by ste sa rozhodli prejsť na O2 Fér, nič sa nedeje. Naďalej budete počas zvyšných mesiacov platiť za službu O2 Mobil+. Zostatkovú sumu je bez poplatkov možné vždy vyplatiť aj celú naraz, čomu sa nevyhnete pri odchode od operátora.

Prechod na nižší, resp. vyšší variant O2 Paušálu je možné zrealizovať zadarmo. Pri takejto zmene ostáva zachovaná výška mesačného poplatku za mobilný telefón (služba O2 Mobil+). Zľava z mesačného poplatku je ale variabilná a závisí od zvoleného paušálu.

Aj keď zákazníkovi nevyhovuje niektorý zo štandardných variantov, dokáže si O2 Paušál na mieru prispôsobiť. Každá minca má však dve strany – netreba predovšetkým zabúdať na fakt, že výška bonusu sa mení aj pri prechode na nižší program, ktorý bude následne drahší.

Nepotrebujete telefón? Začnite s najnižším paušálom

Ak plánujete používať niektorých z vyšších variantov O2 Paušálov a nutne nepotrebujete mobilný telefón alebo vám postačí aj niektorý z nižšej cenovej kategórie, najlepšie riešenie je najprv si vziať najlacnejší Modrý O2 paušál.

Pokiaľ je cena vami vybraného telefónu nižšia než poskytovaný bonus pri nejakom paušále, tejto okľuke sa nevyhnete. Inými slovami, O2 vám dá len úplne celý bonus na telefón alebo vám ho vôbec nepredá.

K Modrému O2 Paušálu je v ponuke celý rad zariadení, za ktoré doplácate menej ako 100 eur:

  • Samsung C3750 – 11 €
  • Nokia C2-02 – 23 €
  • Huawei Ideos X1 – 34 €
  • Nokia Asha 300 – 35 €
  • Huawei Sonic – 56 €
  • Samsung Wave Y – 67 €
  • LG Optimus L3 – 70 €
  • Samsung Galaxy Y – 72 €
  • Nokia C5 – 77 €

Následne môžete hneď požiadať o prechod na vyššiu verziu paušálu. Vo vrecku tak máte nový telefón a zároveň budete šetriť na mesačných poplatkoch. Pri najvyššom tzv. flatovom paušále môžete mesačne platiť menej až o 12 eur.

Nahradenie nového paušálu starým sa stáva účinným od nového fakturačného obdobia. Zákazník však nemusí čakať celý mesiac, ale vždy bude zaradený do najbližšieho fakturačného cyklu. Zmena sa preto stáva aktívnou za menej ako 7 dní.

Tento trik vraj zákazníci zatiaľ masívnejšie nevyužívajú. „Môžeme povedať, že ide o veľmi malé percento zákazníkov. Zákazníci si vyberajú radi čo najlepšie telefóny, a preto využívajú plnú výšku bonusu na telefón,“ dôvodí Jamrichová. Dodáva však, že „predajcovia poznajú túto možnosť a vždy sa snažia vyjsť čo najviac v ústrety zákazníkovi a jeho potrebám“.

Prehľad možných kombinácií

Pozrite sa, koľko by ste platili po prechode z Modrého O2 Paušálu za tie vyššie: 

O2 Paušál Strieborný Zlatý Platinový
Mesačne 20 € 30 € 70 €
Služba O2 Mobil+ 4 € 4 € 4 €
Zľava z poplatku 7 € 11 € 16 €
Nový mesačný poplatok 17 € 23 € 58 €
fotogaléria

Keď zameníte Strieborný O2 Paušál za iný, za mobil budete platiť naďalej 7 eur mesačne a opäť sa zmení iba výška bonusu. Na zváženie by bol prechod na Modrý O2 paušál. Aj keď cenový rozdiel medzi týmito dvoma ponukami za normálnych podmienok predstavuje 5 eur, takto by ste za cenu vyššieho bonusu na telefón ušetrili len dve eurá.

O2 Paušál Modrý Zlatý Platinový
Mesačne 15 € 30 € 70 €
Nový mesačný poplatok 18 € 26 € 61 €

Ako by vyzerali vaše platby po zámene Zlatého O2 Paušálu, pri ktorom platíte za mobil 11 eur mesačne:

O2 Paušál Modrý Strieborný Platinový
Mesačne 15 € 20 € 70 €
Nový mesačný poplatok 22 € 24 € 65 €

Pri Platinovom O2 Paušále získate najväčší bonus na telefón (16 eur mesačne). Prechodom na nižší variant O2 Paušálu ceny vyskočia smerom nahor najviac:

O2 Paušál Modrý Strieborný Zlatý
Mesačne 15 € 20 € 30 €
Nový mesačný poplatok 27 € 29 € 35 €

Bez telefónu ani na krok

Ako v rozhovore pre portál MobilMania.sk uviedol šéf marketingu slovenského O2 Jonathan Earle, produkt O2 Paušál je odpoveďou na skutočnosť, že „nová generácia používateľov chce dobrú cenu na hardvér“. Keď si zákazník mobil neberie, operátor mu neposkytne žiadnu zľavu z mesačného poplatku.

„Pre ľudí, ktorí majú záujem o telefón lacnejší ako 72 eur, resp. ho nechcú vôbec, ponúkame náš program O2 Fér,“ doplnila Jamrichová. Avšak situáciu, pri ktorej si beriete k O2 Paušálu mobil a nepotrebujete ho, je možné vyriešiť jedine následným predajom. Výhodou je, že O2 (rovnako ako Orange) neblokuje telefóny na používanie iba v rámci vlastnej siete.

Pre lepšiu predstavu sme v nasledujúcej tabuľke vybrali štyri telefóny, ktoré si môžete vybrať k Modrému O2 Paušálu, pričom v predajni za ne zaplatíte sumu do 50 eur. Počítali sme, že následne ich predáte za 70 percent celkovej ceny mobilného telefónu uvádzanej operátorom.

Porovnanie je iba približné – predovšetkým odporúčame vždy overiť, za koľko sa mobil reálne predáva v obchodoch.

Mobilný telefón Platba v predajni za telefón Celková cena telefónu Mesačná úspora * Celková úspora *
Samsung C3750 11 € 83 € 3,2 58,1
Nokia C2-02 23 € 95 € 3,7 66,5
Huawei Ideos X1 34 € 106 € 4,1 74,2
Nokia Asha 300 35 € 107 € 4,2 74,9

* pri Modrom O2 Paušále

O2 uvádza na internete vybranú ponuku telefónov k O2 Paušálom, ktoré sú dostupné v ktorejkoľvek predajni. Na obchodných miestach sa však dostanete aj k viacerým ďalším telefónom z katalógu. Presný zoznam k dispozícii nie je.

Môžete si tak vybrať napríklad aj telefón s možnosťou dvoch aktívnych SIM kariet. Dual SIM telefón sa pritom môže hodiť na volania, kde je výhodnejšie nemíňať si voľné minúty O2, keďže u konkurencie sú lacnejšie.

Najprv ku konkurencii. Zámerne

Od mája začala Telefónica po krátkej prestávke opätovne ponúkať bonus 50 eur za prenesenie čísla, vďaka čomu sa neoplatí brať si O2 Paušál priamo. Výhodnejšie bude najprv siahnuť po niektorom z produktov konkurencie a následne prejsť k O2 s využitím bonusu.

fotogaléria

Bonus možno získať výhradne prechodom cez webový obchod . Ten ale trvá o niečo viac než prechod na predajni – podľa stránky príde kuriér do 7 dní, až následne začína plynúť klasická doba štyroch pracovných dní na prenos čísla.

TIP: Všetko o prenose mobilného čísla k inému operátorovi

Problém môže nastať, ak ste už boli klientom O2 a najmä keď ste predtým už raz využili bonus za prenesenie čísla. O2 tvrdí, že nechce čestných zákazníkov trestať vopred. „Ak zistíme, že zákazník u nás už bol, riešime to individuálne,“ uviedla Jamrichová.  

Napriek kúpe cez e-shop sa budete musieť vybrať osobne na predajňu - kvôli telefónu. Operátor sľubuje, že neskôr pribudne možnosť doručenia kuriérom. „Počítame so spustením do konca leta,“ spresňuje Jamrichová.

Po prenesení čísla sa bonus uplatňuje sumou 5 eur počas prvých 10 mesiacov. Získavate ho automaticky, nie je potrebná žiadna dodatočná aktivácia. Minimálnu výšku faktúry 5 eur splníte s každou verziou O2 Paušálu. Pri rozpočítaní zľavy na 18 mesiacov, v rámci ktorých si uplatňujete bonus na telefón, každý mesiac ušetríte 2,78 eura.

Úvodným kreditom zaplatíte prenos

Prenos čísla do O2 môže predražiť administratívny poplatok. Pri odchode z Orangeu a FunFónu zaplatíte 6,68 eura, Telekom si účtuje 7,97 eura. V prípade Tesco Mobile a Swan Mobile síce za tento úkon neplatíte, no na bonus nemáte nárok, keďže títo operátori využívajú na poskytovanie služieb pod vlastnou značkou sieť O2.

Najvýhodnejšou možnosťou je zobrať si u konkurencie predplatenú kartu, ktorá obsahuje úvodný kredit vo výške postačujúcej na zaplatenie poplatku za prenos čísla a počas pár dní do prenosu minúť cenový rozdiel.

Pri Orangei voľba zrejme padne na Prima kartu za 7,9 eura s prednabitým kreditom 10 eur. Oranžový operátor sa totiž pri predplatenke Orange Click zachoval šalamúnsky. Za kartu si účtuje 6,67 eura a zákazník k nej dostane kredit v rovnakej výške. Od možnosti uhradiť poplatok za prenos ho tak bude deliť jeden cent.

Telekom ponúka napríklad karty Easy Free a Easy Time so zhodnou cenovkou 9 eur, ktoré obsahujú prednabitý kredit v rovnakej výške. FunFón kartu by ste museli pred prenosom dobiť dobíjacou sumou 5 eur, keďže v úvodnom balíčku za 5 eur dostanete kredit 3 eurá.