5.6.2012 00:00 | MobilMania

Nokia sa vracia. Bude opäť špičkou?

Komentár Po rokoch trápenia sa so Symbianom stavila Nokia na platformu Windows Phone. Partnerstvo s Microsoftom prináša prvé ovocie.

Zdá sa, že Nokia je späť v hre. Po rokoch trápenia sa so Symbianom, ktorý už dávno prišiel o svoju niekdajšiu slávu, má namierené s novou líniou Lumia opäť na vrchol. Mnohí ale neveria, že iPhonom zosadená z trónu a Androidom zrazená na kolená dokáže vstať z popola vďaka platforme od Microsoftu, na ktorú stavila prakticky všetko.

Dobrý smer

Opak je ale zdá sa pravdou. Nové smartfóny línie Lumia sa nemajú rozhodne za čo hanbiť. Nokia si uvedomuje ich dôležitosť a túžbu postaviť sa na vrchol v segmente smartfónov podporuje aj nemalou reklamnou kampaňou. Otázne však je, či to bude stačiť a či špičková výbava a dobrý systém presvedčia sklamaných používateľov, ktorí po rokoch dali prednosť iným platformám.

Fínsky výrobca sa stále snažil dbať na kvalitnú konštrukciu a jeho smartfóny patrili rozhodne z pohľadu spracovania k špičke. V oblasti výbavy im oproti konkurenčným zariadeniam nič zásadné nechýbalo a v mnohých oblastiach ponúkali dokonca čosi navyše. Ale hardvér mohol byť akokoľvek dobrý, prakticky jediným zásadným problémom zostal softvér. Mnohých odradil použitý Symbian, ktorý sa na moderné dotykové systémy ani z ďaleka nechytal.

Pre Nokiu je úzke partnerstvo s Microsoftom rozhodne správnym krokom a vlastne jedinou možnosťou ako zastaviť svoj rozbehnutý pád. Symbian sa totiž aj napriek veľkej snahe a niekoľkým zásadným aktualizáciám nedokázal postaviť konkurencii. Záchranným padákom môže byť teda Windows Phone, ktorý by Nokiu mohol vyniesť opäť na vrhol a prvé ovocie v podobe línie Lumia to len dokazuje.

Súčasný stav na trhu podľa používateľnosti operačných systémo v jej zatiaľ nehrá do kariet. Tu je však potrebné pripomenúť, že samotná platforma Windows Phone, ktorú používajú pre Nokiu kľúčové Lumie, je pomerne mladá a na trhu nie je veľa modelov postavených na tejto platforme. Avšak aj napriek podpore zo strany Microsoftu skončila v používanosti za systémami ako Android, iOS, Symbian či dokonca BlackBerry OS.

Systém Windows Phone je jednoducho sexi. Áno, má nedostatky, ale tie má každý systém – obzvlášť vo svojich začiatkoch. Veď si spomeňte napríklad na absenciu podpory banálnych MMS v prvom iPhone. Platforma Microsoftu je príťažlivá, svižná a jednoduchá, vďaka čomu by používanie Windows Phone nemalo robiť problém ani menej skúsenejším používateľom. A to sú presne veci, ktoré bežný človek ocení denno-denne. Aplikácie časom pribudnú a verme, že drobné nedostatky Microsoft vychytá v najbližších plánovaných updatoch.

Bude to stačiť?

Nokia to teda vymyslela veľmi dobre. Pre najnáročnejších pripravila Lumiu 900 s obrovským displejom a skvelou výbavou, ktorej uvedenie na náš očakávame koncom tohto mesiaca. Uspieť s ňou chce aj na trhu v USA, kde nemá výraznejšie zázemie. Pokročilý používateľ, ktorý preferuje štýl, siahne po Lumii 800 , ktorá má akurátny displej, kvalitnú polykarbonátovú konštrukciu a príťažlivý vzhľad.

Nokia Lumia 800 Nokia Lumia 710 Nokia Lumia 610

Do strednej triedy mieri hneď dvojica Lumia 710 a Lumia 610 . Pochvalu si rozhodne zaslúžia aj pestré sýte farby krytov, vďaka čomu nová línia smartfónov Lumia výrazne vytŕča z radov „čiernych placiek“ od konkurenčných výrobcov. Vyzerá to teda tak, že výrobca sa vydal dobrým smerom a jeho novinky majú potenciál zaujať.

Fíni momentálne pracujú na celej palete nových zariadení. Predseda správnej rady Nokie Jorma Ollila naznačil príchod nových tabletov a „hybridných inteligentných mobilných zariadení“. Nokia by mohla teda výrazne ťažiť aj z očakávaného systému Windows 8. Vráti sa teda fínska kráľovná na svoj trón?