7.6.2012 00:00 | MobilMania

Orange Go: Križovatka do sveta internetu

Tip na aplikáciu, ktorá okrem zákazníckej zóny operátora prináša aj užitočné nástroje, kontrolu spotreby či integrovaný chat.

Operátor Orange po spustení nového programu WOW sprístupnil aj aplikáciu Orange Go. Okrem kontroly prevolaných minút slúži aj ako rázcestie k užitočným informáciám. Detailne sme sa pozreli na ponúkané služby a ich spracovanie vo verzii pre operačný systém Android.

Vyhľadať ide len ťažko

fotogaléria

Operátor aplikáciu sprístupnil len dnes v dopoludňajších hodinách. Jej vyhľadanie v obchode Google Play je ale zábava na niekoľko minút. Pre rýchlejší prístup odporúčame využiť odkaz zo stránky operátora alebo QR kód na konci článku. Je možné, že so zvyšujúcim sa počtom stiahnutí sa aplikácia prederie na popredné miesta pri vyhľadávaní kľúčového slova „Orange Go“ a už o niekoľko dní bude jej stiahnutie jednoduchšie.

Pri prvom spustení je potrebná registrácia. Prebieha zaslaním bezplatnej SMS správy priamo z rozhrania aplikácie. Na korektné fungovanie aplikácie je vyžadované internetové pripojenie prostredníctvom Wi-Fi, prípadne mobilného internetu. Následne stačí vyplniť platný e-mail ako prihlasovacie meno a heslo.

Ak ste sa zámerne neodhlásili, pri ďalšom spustení aplikácie nie je potrebné zadávať prihlasovacie údaje. Po úspešnej registrácii sa otvorí hlavné okno aplikácie. Pozostáva z pätice záložiek, pod ktorými sa skrýva množstvo odkazov.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Záložka služby skrýva hlavné funkcie zákazníckej zóny. Samostatnú ikonu dostala spotreba. Informácie v nej budú podľa vyjadrení operátora aktualizované najneskôr každých 48 hodín. Vo väčšine prípadov by však údaje mali byť aktuálnejšie a dvojdňový interval považovaný za úplné maximum.

V našom prípade bola SIM karta aktivovaná len pred niekoľkými hodinami, preto údaje ešte aktualizáciou neprešli. Podľa obrázkov z Google Play však bude aplikácia zobrazovať okrem textových údajov aj prehľadné grafy aktuálnej spotreby.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Ak ste si chceli túto pomerne obsiahlu aplikáciu inštalovať len kvôli kontrole spotreby, vystačíte si aj so záložkou v prehliadači. Aplikácia totiž obsahuje len vnorenú webovú vrstvu s adresou . Prihlásiť sa do nej možno aj cez klasický prehliadač. Registráciu však musíte absolvovať prostredníctvom aplikácie.

Okrem kontroly spotreby je dostupná aj kompletná zákaznícka zóna s možnosťou prehľadu faktúr, aktívnych služieb či doobjednanie ďalších.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Bohaté schopnosti

Samotný Orange Go obsahuje odkazy na ďalšie aplikácie v réžii operátora. Z rodičovskej aplikácie si ich môžete pohodlne stiahnuť z obchodu Play. Odkaz na prvú hosťovskú aplikáciu obsahuje ikona Orange predajne. Podľa aktuálneho umiestnenia alebo manuálneho výberu ponúkne najbližšiu predajňu, ktorú dokáže zobraziť aj na mape. Žiadne ďalšie funkcionality však od tejto miniaplikácie nečakajte, viac toho naozaj nedokáže.

fotogaléria
fotogaléria

Na ďalšiu vnorenú aplikáciu narážame po kliknutí na odkaz Orange chat. Prihlasovacie údaje sa medzi Orange Go a Orange chat neprenášajú, museli sme teda vytvoriť nové konto. Aplikácia si môže vyžiadať prístup k existujúcim kontaktom uloženým v telefóne. Vybraným následne môžete zaslať pozvánku na využívanie chatu. Ak ale aplikácii prístup nedáte, stále funguje manuálne vkladanie kontaktov podľa ich telefónneho čísla.

Po pridaní užívateľa sa pozývanej strane so zapnutým chatom automaticky pridala osoba identifikujúca sa len telefónnym číslom. Plné meno ani prezývka sa teda neprenáša. Žiadne potvrdenie žiadosti neprebieha, čo môže byť klasifikované aj ako bezpečnostný prehrešok.

Aplikácia svoju aktivitu hlási v notifikačnej oblasti jednou pevnou ikonou a ďalšou v prípade, ak príjme správu. Ozve sa tiež štandardný zvuk upozornenia. Samotný chat je vizuálne príjemný a prebieha bez problémov, tie však robia emotikony. Okrem toho, že ich vzhľad nie je vábivý, sú aj dosť malé. Na nepresných dotykových displejoch alebo veľkým prstom môžu robiť problémy.

Ďalším nedostatkom je fakt, že integrovaný komunikátor zvláda len textovú komunikáciu. Chýba praktické posielanie súborov, ako sú napríklad fotografie, poznámky či zvukové nahrávky. Vlastnú aplikáciu, ktorá chce konkurovať známym VoIP službám, nedávno predstavila aj Telefónica. Aplikácia Tu Me  pre zariadenia Apple so systémom iOS umožňuje bezplatné hovory či posielanie správ len za cenu dátových prenosov. V oblasti chatovacích schopností má oproti aplikácii Orange Chat navyše najmä vďaka schopnosti posielať súbory. Výhodou aplikácie Orangeu ju ale fakt, že používateľovi stačí na skontaktovanie opačnej strany telefónne číslo.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Posledný použiteľný odkaz v záložke Služby mieri na otvorenie internetového prehliadača na stránke TV v mobile. Ponúka jednoduchý televízny program desiatok televízií s možnosťou pridávania obľúbených na hlavnú stránku. Živé vysielanie však nie je dostupné pri pripojení cez Wi-Fi.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Služba záloha telefónu zatiaľ funkčná nie je. Odkazy prehliadač a e-mail plnia funkciu skratky pre príslušné programy.

Na záložke Zábava sa okrem duplicitnej televízie v mobile a chate objavili odkazy na ďalšie aplikácie. Dôverne známy MusicJet dopĺňa brandovaná čítačka elektronických kníh Wooky. Nasledujú ich len odkazy na služby mobilnej zábavy operátora a populárne služby YouTube či Facebook.

Športových priaznivcov potešia odkazy na novinky, aktuálne výsledky zápasov či rázcestie väčšiny tipovacích kancelárií. V informačnej sekcii nájdete zase odkazy na dennú tlač, počasie či kultúrne tipy. Viac však potešia užitočné aplikácie pre zakúpenie SMS lístka na mestskú dopravu či parkovné.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Pre používateľov zameraných na biznis operátor vyhradil osobitnú záložku. Výborne však poslúži aj pri bežných činnostiach.

Okrem odkazov na ekonomické magazíny a tematicky zamerané portály tu nájdeme aj skratku pre prístup k mobilnej verzii kurzového lístka Národnej banky.

Technologicky zamerané magazíny však v aplikácii nenájdeme. Možno sa ich dočkáme v novších verziách.

Užitočné, ale...

fotogaléria

Operátorovi nesmieme odoprieť snahu o dobre spracovanú aplikáciu. Mobilná verzia kontroly spotreby a celej zákazníckej zóny je na vysokej úrovni. Niekoho môže mrzieť nízka integrácia prídavných jednoúčelových miniaplikácií. Operátor týmto spôsobom ale vyriešil rôznu potrebu individuálnych používateľov. Jediné mínus tohto riešenia však spočíva v množstve aplikácií, ktoré sa v telefóne vyrojili po kompletnom využití. Posúďte sami.

Aplikácia Orange Go je dostupná zatiaľ pre zariadenia s operačným systémom Android a telefóny Nokia. Operátor ohlásil skorú dostupnosť aj pre platformy Windows Phone a neskôr aj iOS. Pre jej využívanie nepotrebujete mobilný internet ani nové paušály WOW, bude stačiť aj Wi-Fi pripojenie.

Pre stiahnutie môžete použiť nasledujúce QR kódy.

fotogaléria
fotogaléria

QR pre Android - Nokiu

TIP: Orange: Končíme s paušálmi, aké tu boli doteraz | Orange: WOW aj ako hotové balenia. So zľavou