8.6.2012 00:00 | MobilMania

Android 4.0 pre staršie Sony Ericssony: Čo priniesla aktualizácia

Nová verzia Androidu pre SE prináša množstvo vylepšení. Prejavili sa naprieč celým systémom.

fotogaléria

Spoločnosť Sony začala uvoľňovať aktualizáciu na najnovšiu verziu operačného systému Android s označením 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Update by už mal byť dostupný pre smartfóny Xperia arc , Xperia neoXperia pro .

Aktualizáciu nedávno dostali aj modely Xperia arc S , Xperia neo V  a Xperia ray . Vtedy však išlo o verziu s číselným označením 4.0.3, ktorá obsahovala množstvo chýb. Tie spôsobili v komunite veľmi negatívnu odozvu.

Výrobca preto začal urýchlene pracovať na upravenej verzii, ktorá by napravila spôsobené chyby. Výsledkom tohto snaženia je lepšie vyladený Android 4.0 Ice Cream Sandwich, ktorý prichádza aj na ostatné smartfóny výrobcu.

Update nebude dostupný pre Xperiu play

Čo sa týka zvyšku portfólia z roku 2011, nová verzia systému by mala byť uvoľnená ešte tento týždeň. Ako však prednedávnom informoval server GSMarena.com, majitelia hernej Xperie play sa pravdepodobne aktualizácie nedočkajú.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

TIP: Test Sony Ericsson Xperia play: Špecialista na hry

Producent túto skutočnosť potvrdil aj prostredníctvom správy na svojom oficiálnom blogu. Hlavnú rolu v tomto prípade má hrať nekompatibilita väčšiny herných titulov, ktoré sú špeciálne upravené pre herný smartfón Sony Ericsson Xperia play.

Upravený Timescape či prehľadnejšie menu

Samotnú aktualizáciu je možné vykonať len pomocou počítača a softvéru PC Companion. V prípade, že aplikácia vyhadzuje chybové hlášky, je tu ešte ďalšia alternatíva v podobe servisného softvéru Sony Update Service.

Nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich prináša na smartfóny Xperia množstvo pozitívnych vylepšení. V prvom rade treba spomenúť omladenú grafickú nadstavbu Timescape, ktorú sprevádzajú rýchle reakcie bez akéhokoľvek mrznutia.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Zmeny registrujeme aj v hlavnej ponuke, kde sú mierne poprehadzované ikony aplikácií. To však nie je na škodu, pretože menu je lepšie rozdelené. Taktiež sa v ňom oveľa rýchlejšie dajú nájsť položky, ktoré v danej chvíli potrebujeme.

Vynovený multitasking, zmeny na uzamykacej obrazovke

Okrem iných „vychytávok“ stojí za spomenutie aj nový správca spustených aplikácii, ktorý je pekne graficky spracovaný. Príjemným bonusom je i možnosť pracovať so správcom vo vodorovnom „landscape“ režime. Zmenami prešiel aj vstavaný internetový prehliadač.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Ako vítané vylepšenie sa môže javiť tiež upravený „dialer“ a telefónny zoznam, vďaka ktorým sa dajú ľahšie vyhľadávať uložené kontakty. Podobne ako u predchádzajúcej verzie, aj v novom Androide je dostupná možnosť synchronizácie kontaktov z Facebooku a ďalších sociálnych sietí.

Zmenami prešla i uzamykacia obrazovka. Po novom je v rámci nej dostupná možnosť rýchleho spustenia fotoaparátu, a to potiahnutím prsta sprava doľava. Len si pripomeňme, že vo verzii Android 2.3 Gingerbread sa týmto spôsobom dal (de)aktivovať Tichý režim.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Samotné odomykanie zariadenia funguje rovnako - potiahnutím prsta zľava doprava. Používatelia smartfónov Sony Ericsson sa však môžu tešiť aj na ďalšiu praktickú funkciu, akou je nepochybne i možnosť ovládania hudobného prehrávača priamo z uzamykacej obrazovky.

Ďalšie vylepšenia, zmeny sa dotkli aj vypínacieho menu

fotogaléria

Čo sa týka ďalších vylepšení, používateľ si istotne všimne zmeny, ktorými prešlo vypínacie menu. V ňom sa teraz nachádzajú položky pre samotné vypnutie zariadenia či možnosť aktivácie leteckého režimu.

Taktiež sa pomocou tohto menu dá zapnúť či vypnúť tichý režim. Niekomu by sa však mohlo zdať, že zmizla dôležitá položka, ktorá slúžila na tvorbu screenshotov. Tie sa však po novom dajú zhotovovať pri súčasnom stlačení vypínacieho tlačidla a tlačidla na zníženie hlasitosti.

Zvyšok zmien tvorí napríklad vylepšená ponuka nastavení, v rámci ktorých sa už dá zmeniť aj veľkosť písma. Dostupné sú tri veľkosti – malé, normálne a veľké písmo. Taktiež nechýbajú žiadne doplnkové funkcie známe z „čistej“ verzie systému.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Spomeňme napríklad možnosť odomykania obrazovky pomocou tváre či praktický merač objemu prenesených dát. Niektoré vstavané aplikácie, ako napríklad Gmail, majú nové grafické prostredie. Poteší tiež zachovanie plnej verzie kancelárskeho balíka Office Suite.

Aktualizovať sa oplatí

Ak sa ešte náhodou neviete rozhodnúť, či aktualizovať telefón alebo nie, neváhajte ani sekundu. Samotný update totiž prináša množstvo vylepšení, ktoré sa prejavujú naprieč celým systémom. Taktiež sa podarilo vychytať „muchy“ známe z predchádzajúcej verzie 4.0.3.

fotogaléria

Aktualizáciu sme otestovali na smartfóne Sony Ericsson Xperia pro . Rozdiely v systéme pri zvyšku portfólia by nemali byť výrazné, keďže staršie modely z roku 2011 majú viac-menej rovnaké hardvérové parametre, ako aj rozlíšenie displeja.

Bude však zaujímavé sledovať, ako si bude počínať nová verzia systému na lacnejších prístrojoch výrobcu, akými sú napríklad Sony Ericsson Xperia miniXperia mini pro , odolná Xperia active či hudobný Live with Walkman .

Aj tieto smartfóny by už mali mať dostupný update na operačný systém Android 4.0. Spomínanú skutočnosť dokazuje aj nasledujúci screenshot z programu Sony PC Companion, v ktorom sa aktualizoval práve jeden zo spomínaných modelov. Téme sa venoval aj server GSMarena.com.

fotogaléria

Novšie Xperie tiež dostanú Android 4.0

Počas letných mesiacov by sa aktualizácie mali dočkať i najnovšie modely výrobcu. Jedná sa o všetky modely z línie NXT , smartfón Xperia sola a vodeodolné novinky Xperia go a Xperia acro S , ktoré boli predstavené len pred pár dňami.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Sony Xperia Sola

V prípade týchto modelov by však systém mohol byť mierne odlišný. Minimálne by mal lepšie využívať potenciál, ktorý ponúkajú tohtoročné novinky. Spomínané smartfóny totiž bežia na dvojjadrových procesoroch a v niektorých prípadoch majú i väčšiu pamäť RAM a tiež aj displeje s vyšším rozlíšením ako minuloročné Xperie.