12.6.2012 00:51 | MobilMania

Apple predstavil iOS 6, prináša cez 200 noviniek

Ďalšia generácia iOS sa zamerala predovšetkým na nové 3D mapy, hlasovú navigáciu, integráciu s Facebookom či Siri pre iPad.

Kalifornský gigant Apple včera večer na konferencii WWDC 2012 predstavil svoj nový operačný systém iOS. Prinášame prehľad noviniek, ktorých je v systéme viac než dosť.

Nové 3D mapy s hlasovou navigáciou

Hlavnou novinkou sú samozrejme nové mapy. Apple tak podľa očakávaní dáva definitívne zbohom produktu od Google a mapy si bude riešiť pomocou vlastnej, respektívne zakúpenej technológie. 

fotogaléria
fotogaléria

Zaujímavou novinkou je aj hlasová turn-by-turn navigácia, ktorá dokáže fungovať aj počas toho, ako je zariadenie zablokované. Mapové podklady Apple získava od výrobcu navigácií TomTom a v mapách budú k dispozícií aj aktuálne údaje o doprave, získané anonymne od používateľov, vďaka ktorým dokáže aplikácia vypočítať rýchlejšiu cestu napríklad cez mesto.

Flyover. Takto Apple nazýva funkciu, ktorú môžeme inak označiť ako 3D mód, vďaka ktorému si budú môcť používatelia pozrieť známe svetové metropoly v presných, foto-realistických 3D mapách. Zrejme kvôli vysokým nárokom na grafický výkon bude ale táto funkcia dostupná len na iPhone 4S a novom iPade. 

fotogaléria

Vylepšenia pre Siri

Apple si uvedomuje , že Siri má veľký potenciál a tak ju ďalej vylepšuje. Medzi novinkami, ktoré teraz hlasový asistent zvládne, je aj zisťovanie športových výsledkov z futbalu, hokeja, basketbalu či bejzbalu. Aj keď Apple nespresnil, v ktorých krajinách bude funkcia dostupná, je pravdepodobné, že výsledky bude Siri vedieť získať len zo zámorských súťaží ako NBA, NHL a NFL.

TIP: Apple: Nadupaný ultratenký 15-palcový MacBook Pro

Pribudla taktiež možnosť zoradenia reštaurácií podľa hodnotení, ceny či polohy a používateľ si môže navyše pomocou služby OpenTable zarezervovať stôl priamo pomocou Siri.

fotogaléria

Apple začal spolupracovať aj so službou Rotten Tomatoes , vďaka ktorej dokáže Siri zisťovať informácie o filmoch alebo kúpiť lístok v najbližšom kine. Táto funkcionalita sa ale opäť týka predovšetkým územia Spojených štátov.

Siri už ale po novom dokáže spúšťať aj aplikácie, či za vás dokonca napísať a odoslať status na Facebook alebo príspevok na Twitter. Apple taktiež spolupracuje s výrobcami áut na integrácií Siri priamo do ovládacieho systému vozidla. Stlačením tlačidla na volante tak bude používateľ môcť ovládať telefón hlasom aj počas jazdy.

Siri už navyše rozumie ďalším jazykom ako je napríklad taliančina, kórejčina či čínština. Na slovenčinu či češtinu si tak ale ešte budeme musieť počkať.

Ako sme už avizovali, Siri bude v iOS 6 dostupná aj pre nový iPad.

Integrácia Facebooku

Do iOS 5 Apple integroval Twitter. V iOS 6 prišiel rad aj na Facebook . Apple sociálnu sieť sprístupnil naprieč celým systémom, používatelia tak môžu zdieľať fotografie na Facebook priamo z galérie, zdieľať svoju polohu z mapy či odkazy z internetového prehliadača.

Integrácie sa dočkal aj kalendár, ktorý teraz bude synchronizovať udalosti priamo z Facebooku. Podobne to bude aj v prípade kontaktov, kedy sa Facebook profil zosynchronizuje s danou osobou v kontaktoch, čím umožní aktualizovanie e-mailovej adresy či aktuálnej fotografie. 

fotogaléria
fotogaléria

Novinkou je taktiež aj „lajkovanie” obsahu v iTunes Store. Môžete tak dať Like na hudobné albumy, pesničky, aplikácie, filmy či seriály.

Zdieľať nový status na Facebook či príspevok bude v iOS 6 možné už aj priamo z notifikačného centra.

Telefón

Drobné, ale užitočné vylepšenia sa objavia aj v systémovej aplikácií Telefón. iPhone už dokáže pomocou tlačidla na displeji zrušiť hovor a ponúknuť možnosť na odoslanie správy o nedostupnosti či nastaviť pripomienku na neskoršie zavolanie.

fotogaléria
fotogaléria

Zaujímavá je aj funkcia Do Not Disturb (Nevyrušovať), ktorá iPhone prepne do stavu, v ktorom nebude upozorňovať na prichádzajúce hovory či iné upozornenia. Používateľ si môže funkciu zapnúť manuálne, alebo nastaviť automatické prepínanie do tohto módu, napríklad len cez víkendy.

Zdieľane fotografií cez Photo Stream

Fotografie z iOS zariadení bude možne zdieľať priamo z prostredia iOS s vybranými ľuďmi aj pomocou iCloudu. Tí budú môcť k fotkám vkladať komentáre a dávať im Like.

Ak vybraný používateľ používa iCloud na iOS 6 alebo operačnom systéme Mountain Lion, fotografie sa k nemu do zariadenia dostanú okamžite. V opačnom prípade si ich bude možné prezerať na webe iCloud.

fotogaléria

Fotografie je možné zdieľať cez Wi-Fi alebo mobilnú sieť a Apple upozorňuje, že sa nerátajú do celkového úložného priestoru iCloud.

Passbook: Úschovňa lístkov

V iOS sa objaví ďalšia predinštalovaná aplikácia Passbook, ktorá bude slúžiť ako úschovňa leteniek, filmových vstupeniek, vernostných kariet a podobných dokumentov.

Do aplikácie si bude možné napríklad naskenovať potrebné dokumenty, ktoré bude mať používateľ vždy na jednom mieste. Aplikácia by mala upozorniť aj na to, kedy končí platnosť kupónu.

Passbook využíva aj lokalizačné možnosti, po príchode napríklad na letisko používateľa hneď upozorní a zobrazí potrebnú letenku.

Safari

iOS so sebou prináša vylepšený prehliadač Safari, ktorý zvládne pomocou funkcie iCloud Tabs synchronizovať otvorené karty naprieč zariadeniami Apple. Ak prezeráte webovú stránku na iPhone, otvorená karta sa automaticky synchronizuje aj napríklad s MacBookom Pro, kde si ju môžete neskôr dopozerať.

fotogaléria

Pribudla aj funkcia na offline prezeranie webstránok, ktoré sa uložia do Reading Listu. V ňom budú k dispozícií aj vtedy, ak zariadenie nebude pripojené na internet.

Novinkou je aj roztiahnutie otvorenej stránky v landscape móde na celý displej.

Mail aj s VIP

Aktualizáciou prešla aj aplikácia Mail. Apple do nej pridal kategóriu VIP, do ktorej sa budú ukladať dôležité e-maily. Konečne tiež umožnil pridať fotografie či video do už rozpísaného mailu a taktiež pridal možnosť aktualizácie mailovej schránky potiahnutým prsta cez obrazovku.

fotogaléria

FaceTime, Guided Access a Lost Mode

Apple sa konečne umúdril a umožní používateľom využívať FaceTime aj cez mobilnú sieť. Doteraz bolo možné cez FaceTime volať oficiálne len cez Wi-Fi.

fotogaléria

Funkcia Guides Access poslúži na obmedzenie prístupu k vybraným častiam aplikácie či tlačidiel. S jej využiteľnosťou sa počíta hlavne v školstve, kedy môže napríklad učiteľ študentom obmedziť práva k funkcionalite iPadu a dosiahnuť to, že študenti sa budú venovať učivu.

Lost Mode je vylepšenie aplikácie Nájsť môj iPhone. Vďaka tejto funkcii bude môcť používateľ, ktorý napríklad stratil iPhone, poslať na svoje zariadenie telefóne číslo, na ktoré by mal zavolať človek, ktorý iPhone našiel.

Dostupnosť

iOS 6 bude dostupný pre zariadenia iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, iPad tretej generácie a iPod Touch 4. generácie. Apple tiež poznamenal, že niektoré funkcie nemusia byť dostupné na všetkých zariadeniach. Týkať sa to bude zrejme 3D funkcionality nových máp.

Prvú beta verziu systému majú vývojári k dispozícii už oddnes. K bežným používateľom sa iOS 6 dostane na jeseň, pravdepodobne po predstavení nového iPhonu.

App Store

Tim Cook v priebehu konferencie povedal aj niekoľko zaujímavých štatistík, týkajúcich sa obchodu s aplikáciami App Store:

  • V App Store je už 400 miliónov používateľských účtov
  • 650-tisíc aplikácií
  • 225-tisíc z nich je dostupných aj pre tablet iPad
  • Z App Store už používatelia stiahli 30 miliárd aplikácií
  • Apple vyplatil vývojárom 5 miliárd dolárov

App Store má taktiež expandovať do ďalších 32 nových krajín, dokopy tak bude dostupný už spolu v 155 krajinách po celom svete.