13.6.2012 00:40 | Bleskovky MobilMania.sk

O2 spustí v Česku LTE už 19. júna, na digitálnu dividendu nečaká

Preteky v maratóne mobilného broadbandu v Česku prechádzajú do novej etapy. Po niekdajšom zápolení s menej obvyklými, hoci štandardizovanými technológiami CDMA EV-DO (ako prvý spustil túto technológiu Eurotel, predchodca dnešnej O2 a pred pár rokmi aj U:fon) a UMTS TDD (T-Mobile) dnes traja najväčší českí mobilní operátori prevádzkujú svoje siete 3G/HSPA.

S prípravou LTE čakajú podobne ako tí slovenskí na aukciu s rozdeľovaním nových častí spektra , vrátane digitálnej dividendy v pásme 800 MHz, ktorá vznikla po vypnutí analógovej televízie. A podobne ako na Slovensku sa aj u našich susedov budú dražiť frekvencie v pásmach 800, 1 800 a 2 600 MHz, pričom do úvahy prichádza takisto aj nový – v prípade ČR už piaty – operátor. Frekvencie majú byť technologicky neutrálne, takže každý operátor si na nich môže teoreticky spustiť službu, aká sa mu páči. Z komerčného hľadiska a z dôvodu spektrálnej efektivity to však bude s najväčšou pravdepodobnosťou práve LTE.

V O2 si ale zrejme povedali, že historicky prvý môže byť len jeden a rozhodli sa „komerčnú prevádzku“ LTE spustiť už v predstihu, 19. júna, nečakajúc na výsledky aukcie. Informoval o tom server mobil.idnes.cz . Úvodzovky používame preto, že pôjde skôr o pilotný projekt, keďže O2 v danom termíne spustí LTE len v jedinej lokalite, v zatiaľ utajovanej obci juhovýchodne od Prahy. Sieť pobeží v pásme 1800 MHz a zatiaľ bude k dispozícii len obmedzený výber hardvéru – USB modemy a možno aj tablety. Keďže pôjde len o symbolické pokrytie, zákazníkov, ktorí si užijú vysokorýchlostné mobilné pripojenie, bude ako šafranu a to aj napriek tomu, že LTE modemy by mali byť pre záujemcov voľne k dispozícii.

Detaily o pokrytí a o konkrétnej lokalite zverejní O2 až v deň spustenia siete, teda 19. júna. Telefónica O2 Czech Republic však má testovaciu prevádzku LTE už dávno za sebou a odborníci operátora sa v auguste 2010 podieľali aj na testoch slovenskej O2. Základňová stanica LTE v Banskej Bystrici bola dokonca pripojená na pražskú ústredňu O2, takže išlo o akúsi slovensko-českú testovaciu prevádzku.

Treba však povedať, že toto komerčné spustenie LTE bude len gestom prestíže, nič viac a nič menej. Na celoplošné spustenie siete bude totiž ktorýkoľvek operátor potrebovať dostatočnú kapacitu spektra, ktorú v existujúcich rezervách jednoducho nikto nemá. Iba ak by povedzme zrušil sieť GSM 1800 a celú ju preklopil na LTE, čo si sotva niektorý z operátorov môže dovoliť. Zákazníkov by musel migrovať na novú technológiu spolu aj s príslušným hardvérom. To je síce možné, ale ekonomicky ťažko priechodné.

Dostatočný spektrálny prídel získajú operátori až na základe novej aukcie, takže široké rozvinutie LTE môžeme aj u našich susedov očakávať skôr až v roku 2013. A to je termín, ktorý bude pravdepodobne aktuálny aj pre slovenských operátorov.