15.6.2012 07:00 | MobilMania

Ako ušetriť v roamingu: Šesť najlepších rád

Trocha plánovania pred dovolenkou vám dokáže ušetriť veľké sumy za roaming. Na čo všetko je veľmi vhodné myslieť? Tipy a triky

V nasledujúcich radách vám ponúkame praktické informácie, ako svoj telefón čo najlepšie pripraviť na dovolenku, na čo si dávať pozor, aké služby je vhodné aktivovať alebo naopak, ktoré sa oplatí pred odchodom zrušiť.

1. Znížte si paušál a zrušte balíčky

fotogaléria

Ak nie ste u svojho operátora viazaní, zmeňte si paušál na nižší - na to fakturačné obdobie, v ktorom pôjdete na dovolenku. Zbytočne by ste inak museli platiť za minúty, ktoré nestihnete využiť, pretože polovicu fakturačného obdobia ste boli na dovolenke v roamingu, kde sa využiť nedali. Pozrite si teda ponuku paušálov svojho operátora a vyberte si pre vás ten najvhodnejší, ktorý využijete pred odchodom a po príchode z dovolenky.

Taktiež si na fakturačné obdobie počas dovolenky deaktivujte alebo znížte balíčky, ktoré máte k svojmu paušálu aktivované navyše. Či už ide o predplatené množstvo SMSiek, dát alebo hovorov. Balíčky si deaktivujte v prípade, že idete na dlhšiu dovolenku a po návrate z nej alebo pred odchodom ich  nevyužijete. Ak však vaša dovolenka bude trvať kratšie, využite balíčky s nižším počtom minút, SMSiek alebo dát. Poprípade zvážte, či sa vám neoplatí balíček taktiež zrušiť a využiť možno iba časť z peňazí, ktoré by ste zaplatili za balíček telefonovaním, SMSkovaním alebo surfovaním v rámci paušálu.

2. Vyhliadnite si dobrú ponuku

a dajte pozor na fakturačné obdobie

Keďže sa pomaly začína čas dovoleniek, mobilní operátori začínajú s akciovými ponukami roamingových volaní a balíčkov. Pred odchodom na dovolenku preto s aktiváciou balíčka počkajte. Možno pár dní pred vaším odchodom príde operátor s lepšou ponukou, než akú ste mali vyhliadnutú.

Taktiež si ale dajte pozor na to, kedy si balíček aktivujete. Predídete tak zbytočnému plateniu za dve fakturačné obdobia. Ak vám fakturačné obdobie končí deň pred odchodom na dovolenku, balíček si aktivujte až v deň odchodu. Ak vám zase fakturačné obdobie končí približne v strede dovolenky a chcete mať balíček počas celej dovolenky aktivovaný a neplatiť dvakrát, existuje možnosť zmeny fakturačného obdobia. Všetci operátori túto možnosť ponúkajú, avšak každú požiadavku posudzujú individuálne.

Podľa zákazníckej linky mobilného operátora Orange je zmena režimu možná. V našom prípade sa však obdobie posunúť nepodarilo. Aj hovorca Telekomu Michal Korec deklaruje ústretovosť: „V prípade požiadavky na zmenu fakturačného obdobia sa zákazníkovi snažíme vyjsť v ústrety, a to v kontexte aktuálnych možností s ohľadom na počet zákazníkov v jednotlivých zúčtovacích cykloch.“  Aj keď operátor O2 neponúka žiadne roamingové balíčky, podľa jeho vyjadrenia je zmena možná a každá žiadosť sa posudzuje individuálne.

Ak plánujete počas dovolenky telefonovať často, prezrite si ponuky roamingových balíčkov všetkých operátorov a podľa krajiny, do ktorej cestujete, si vyberte ten najvhodnejší. Ak túto ponuku nebude mať práve váš operátor, využite služby druhého. Disponovať v dnešnej dobe viacerými SIM kartami je už bežná vec. Napríklad u mobilného operátora O2 vás druhá karta nebude stáť cez e-shop nič, pretože svoju štartovaciu kartu ponúka zadarmo.

Na druhej strane, ak počas vášho pobytu neplánujete telefonovať často, neaktivujte si zbytočne roamingový balíček. Pri niektorých balíkoch sa účtujú aktivačné poplatky, štandardom je mesačný poplatok. V niektorých prípadoch sú tiež balíky poskytované s viazanosťou niekoľko mesiacov až rok.

V prípade, že chcete na dovolenke využívať mobilné dáta, je aktivovanie roamingového dátového balíčka často priam nutnosťou. Inak by ste presurfovali priveľa.

3. Roamingový balíček si aj deaktivujte

Hneď po aktivácii stihnite aj zrušenie

Ak si chcete aktivovať roamingový balíček, pri aktivácii u operátora rovno požiadajte aj o deaktiváciu po vypršaní jeho platnosti. Takto sa vyhnete automatickému aktivovaniu balíčka na ďalší mesiac či fakturačné obdobie, keďže sú väčšinou automaticky predlžované po vypršaní ich platnosti. Nebudete predsa platiť za službu, ktorú už nebudete potrebovať len preto, že ste si ju zabudli deaktivovať.

Výnimkou tohto postupu je situácia, kedy ste na dovolenke v rozmedzí dvoch fakturačných období. Vtedy si balíček radšej deaktivujte až po príchode z dovolenky, aby ste ho mali aktívny počas celého pobytu v zahraničí.

4. Hovory radšej prijímajte, SMSkujte a MMSkujte

Pre komunikáciu s blízkymi sa ešte pred cestou dohodnite, nech vám telefonujú oni. Prijatý hovor je takmer vždy lacnejší ako odchádzajúci. Pri využití balíčka Roaming Plus od Telekomu môžete ušetriť ešte viac. Tento balík ponúka 30 minút prijatých hovorov v zahraničí zadarmo a je bez mesačného poplatku. Avšak deaktivácia služby je možná až po uplynutí troch celých fakturačných období a nie je ju možné kombinovať s akýmikoľvek inými roamingovými zľavami.

Nevýhodou tohto balíčka je minútová tarifikácia pre odchádzajúce a prichádzajúce hovory a taktiež cena prichádzajúcich hovorov a SMSiek, ktorá je v oboch prípadoch v porovnaní s inými balíčkami podstatne vyššia. Jedna SMS vás vyjde najmenej na 30,25 centu a prichádzajúci hovor po 30 minútach na 40,33 eurocentu za minútu. Ceny sú uvedené pre zónu 1, ktorá zahŕňa vybrané krajiny Európy.

Na komunikáciu s blízkymi môžete tiež využívať SMSky, ktorých cena sa od našich domácich vo väčšine krajín Európy v roamingu líši iba o pár centov. V prípade, že píšete z krajín, ktoré u operátorov patria v roamingu do vyšších zón, namiesto SMSkovania sa oplatí radšej využívať MMSky. 

Aj keď je cena MMS správ o niečo vyššia, oplatí sa ich využiť. K dispozícii totiž máte väčší počet znakov a taktiež možnosť pripojiť fotografiu z dovolenky alebo iný multimediálny obsah. Či sa vám oplatí viac SMSkovať alebo MMSkovať, si pozrite v cenníku operátora podľa toho, do akej krajiny cestujete. Pozor, odosielanie MMS bude fungovať len v prípade, že má miestny operátor so slovenským zmluvu aj na internetové prenosy.

5. Využite SIM kartu zahraničného operátora

V mnohých krajinách nie je predaj SIM kariet podmienený registráciou tak, ako to je u nás. SIM karty sa okrem predajní operátorov predávajú ako bežný spotrebný tovar v supermarketoch a novinových stánkoch napríklad v Írsku, Česku, Nemecku alebo vo Veľkej Británii. Preto sa mnohým vám, ktorí cestujete na dovolenku do takejto krajiny, črtá možnosť využiť služby miestneho operátora.

fotogaléria

Kúpiť si zahraničnú SIM kartu je niekedy výhodnejšie ako platiť za roamingové hovory. Pred kúpou si ale zistite, či váš mobil nie je blokovaný iba na vášho operátora. Ak ste ho kúpili vo voľnom predaji, v O2 alebo v Orangei posledných 7 rokov, takmer isto zablokovaný nebude. Zákazníci Telekomu si pred kúpou zahraničnej karty musia dávať pozor, keďže Telekom ako jediný operátor stále blokuje zariadenia k svojim paušálom – ale možno si ich  nechať odblokovať po uplynutí viazanosti k paušálu, ku ktorému boli zakúpené. Poplatok za túto službu je 3,96 eura. Ak ste mobil kúpili v hotovosti, môžete o odblokovanie požiadať ihneď.

Ste zvyknutí na to, že máte internet stále pri sebe? Nemusíte využívať zbytočne drahé roamingové dáta. Pri kúpe karty miestneho operátora môžete využívať aj jeho dáta, ktoré sú často o dosť lacnejšie. Operátori v zahraničí majú denné a týždenné dátové balíčky s veľkosťami vhodnými na využitie v mobile i v počítači.

Taktiež ceny medzinárodných hovorov a SMS správ bývajú u operátorov v západnej Európe niekedy nižšie ako roamingové poplatky. Niektorí operátori majú aj špeciálne programy predplatených kariet na volania do krajín strednej a východnej Európy. Ak chcete zo zahraničia veľa telefonovať, lokálna SIM karta môže byť lepšou voľbou než roaming od slovenského operátora.

Ideálne je preskúmať trh na internete už pred vycestovaním. Pri plánovaní môže byť užitočná stránka Prepaidgsm.net , ktorá zbiera odporúčania a prehľady služieb v jednotlivých krajinách. K nevýhodám kúpy lokálnej SIM karty patrí okrem pridelenia nového telefónneho čísla aj prepadnutie kreditu v prípade, že ho zákazník nestihne celý vyčerpať.

6. Objednajte si medzinárodnú SIM kartu

Ak plánujete cestovať do exotickejších krajín, poprípade cestovať viac a do celého sveta, môžete využiť služby medzinárodnej SIM karty spoločnosti TravelSim . Princíp tejto služby spočíva v tom, že využíva na volanie iba svoje partnerské siete a tým disponuje pomerne výhodnými cenami. Ak vytočíte volané číslo, TravelSim ho zdvihne, spojí sa s ním cez svoju partnerskú sieť a následne vás prepojí. 

Ceny volaní si môžete pozrieť priamo na stránke pod záložkou Cost & Coverage (Ceny a pokrytie), prípadne komplexne v prehľadnom pdf cenníku . Cenami volaní budete milo prekvapení, pretože v drvivej väčšine sú výhodnejšie ako ceny našich operátorov. Dokonca vo väčšine krajín ani neplatíte za prichádzajúce hovory. Na druhej strane SMS v rámci Európskej únie stoja 11 centov, takže zákazník veľa neušetrí.

Keď si plánujete túto kartu zaobstarať, kliknite na záložkou Buy , kde si môžete kartu online objednať. Cena karty je 85 eur, pričom je na nej predplatený kredit 50 eur. Poštovné je zadarmo. Ak ste držiteľom študentskej karty ISIC, môžete využiť až 60 percentnú zľavu po overení jej čísla.

Nezabudnite si kartu objednať včas, aby vám do odchodu na dovolenku stihla doraziť. Doplnené : Doručenie karty trvá v rámci EÚ zvyčajne jeden pracovný deň. Po objednaní karty môžete trasu a približný čas doručenia sledovať cez link, ktorý vám bude automatický zaslaný po prevzatí zásielky kuriérom.

Sledujte MobilMania.sk: ďalšie roamingové tipy prinesieme čoskoro.