16.6.2012 14:04 | Bleskovky MobilMania.sk

iOS 6 príde s vylepšenou funkcionalitou Find My Friends

Beta verzia pripravovaného operačného systému pre mobilné zariadenia od firmy Apple s označením iOS 6 postupne odhaľuje ďalšie funkcie. Aplikácia Find My Friends sa v najnovšom iOS taktiež dočká aktualizácie.

Pôjde konkrétne o upozornenia na základe miesta. Súčasná verzia umožňuje sledovať polohu vašich priateľov alebo známych pomocou zabudovanej GPS v iPhone alebo Wi-Fi signálu v iPode Touch a iPade. Tá sa následne ukazuje na mape.

„S iOS 6 získate odteraz upozornenia na základe miesta. Napríklad, keď vaše deti odídu zo školy alebo prídu domov. Aplikácia Find My Friends dokáže taktiež upozorniť ostatných o vašom aktuálnom mieste, takže môžete ostať v spojení alebo sledovať záznam polohy tých, ktorých máte radi,“ uvádza Apple na svojom webe .

V princípe ide o to, že podobne ako v aplikácii Pripomienky v iOS 5, vás zariadenie upozorní vtedy, keď sa objavíte na vami zvolenom mieste, alebo keď z neho odídete. Môžete teda kontrolovať, či vaše deti, rodina, známi alebo priatelia odišli či dorazili do cieľového miesta bez potreby, aby vás oni sami na to upozornili.

Je však dôležité zdieľať vašu polohu iba s ľuďmi, ktorým naozaj dôverujete. Tí budú mať prístup k vašim údajom dovtedy, kým ich z aplikácie nevymažete. Apple už v terajšej verzii ponúka možnosť tzv. dočasného sledovania, kedy dovolíte určitým osobám monitorovať vaše umiestnenie iba na určitý čas alebo deň. To je užitočné napríklad pri veľkých verejných akciách, ako rôzne výstavy, festivaly a iné. V neprospech aplikácie hrá fakt, že táto funkcia sa prejaví na nižšej výdrži batérie zariadenia.

iOS 6 tak prinesie viaceré funkcie, ktoré sa zameriavajú na geolokalizačné využitie. V predchádzajúcich článkoch sme vás už informovali o aplikácii Pasbook, ktorá napríklad po príchode do kina zobrazí lístok alebo o aplikácii Telefón, kedy vás môže iPhone po odmietnutom prichádzajúcom hovore neskôr upozorniť, aby ste sa volajúcemu znova ozvali.