20.6.2012 09:00 | MobilMania

Prehliadanie webu z mobilu: Rapídny rast, Apple vládne

Počty mobilných návštev medziročne stúpajú o stovky percent. Najpopulárnejšie zariadenia vyrába Apple.

Prehliadanie webu z mobilných zariadení nie je žiadnou novinkou, na Slovensku ale pravý rozmach zažíva až v tomto období. Jednak je to spôsobené agresívnymi kampaňami na mobilné dátové služby od mobilných operátorov, svoju zásluhu má ale aj postupná obnova zariadení používateľmi. Nové smartfóny, ale aj stále pribúdajúce tablety sa stávajú významnými členmi internetovej komunity. Analyzovali sme dáta z AIM monitoru a rankings.sk, zároveň aj detailnejšie dáta poskytnuté kľúčovými hráčmi na trhu.

TIP: Slovenské médiá cez mobil: Možností pribudne

Rast je obrovský

Nárast mobilných návštev je výraznejší, ako by sa mohlo zdať. Pri medziročnom porovnaní sa počet mobilných návštev napríklad na Živé.sk zvýšil z 2,96 % na 6,60 % celkovej návštevnosti. Podobne výrazný nárast za posledných 12 mesiacov zaznamenala aj väčšina portálov. Napríklad na Topky.sk sa počet mobilných zobrazení zvýšil o 200 %, Športky.sk zaznamenali zvýšenie dokonca o 243 %. Sieť SME.sk deklaruje nárast o 187 %.

fotogaléria

SME.sk, rovnako ako celý slovenský internet, za posledný rok zaznamenalo výrazný rast mobilnej návštevnosti

Priemer mobilných zobrazení na celkovej návštevnosti sa v závislosti od zamerania stránky drží okolo 6-7 %. Portál MobilMania.sk však dlhodobo udržuje svoje hodnoty nad 13-timi percentami, čím ukazuje trendy do budúcnosti. Je pravdepodobné, že mobilná návštevnosť slovenského webu celkovo už budúci rok prekročí desaťpercentnú hranicu. Zaujímavé je, že na našich technologických weboch, ale aj všeobecne zameraných portáloch, sa návštevnosť z mobilných zariadení drží na zhruba rovnakých hodnotách nezávisle od dňa v týždni. Môžeme teda predpokladať, že mobilní návštevníci sú verní a prichádzajú skontrolovať novinky každý deň.

Apple vedie na celej čiare

Medzi zariadeniami, ktoré sa významným spôsobom podieľajú na slovenskej mobilnej internetovej návštevnosti jednoznačne vedú produkty Apple – iPhone a iPad. Podľa zamerania portálov sa na prvých miestach striedajú, vždy ale platí, že pred konkurenciou majú výrazný náskok. Veľmi dobre nadvládu produktov Apple znázorňuje graf z ranking.sk, ktorý ukazuje vývoj podielu mobilných zariadení po štvrťrokoch. V Q2 2010 dominoval Apple iPhone, koncom roku 2011 ho ale predbehol iPad. Na treťom mieste s menej ako 6% podielom sa drží Samsung Galaxy SII.

fotogaléria

Z pohľadu operačných systémov vedie Android, ktorý sumárne tvorí asi tri percentá z celkovej návštevnosti slovenských webov. O druhé miesto sa so zhruba rovnakým výsledkom delí Symbian a iOS

Celkovo na Slovensku tvoria návštevy zo zariadení Apple 35 % mobilných návštev. Na niektorých portáloch je to ale viac. Napríklad v sieti SME tvoria návštevy z iPhonu a iPadu až 45 %. Na treťom mieste v hodnotení SME (pokiaľ vynecháme skupinu zariadení, ktoré nemajú určený identifikátor) sa umiestnil Samsung Galaxy S II s 3,65 percentným podielom. Ďalšími v poradí sú Sony Ericsson Xperia Arc, HTC Wildfire S a Desire S. Výrazné zastúpenie má aj tablet Samsung Galaxy Tab 10.1.

fotogaléria

Podiel výrobcov sa počas štvrťrokov výrazne menil. Najväčším skokanom za posledné dva roky je Samsung, najstrmší pád prekonala Nokia

Tieto štatistiky sú však výrazne ovplyvnené faktom, že ako Apple iPhone a Apple iPad sa zaznamenávajú všetky generácie týchto zariadení, zatiaľ čo návštevnosť z ostatných prístrojov je roztrieštená do menších celkov. Zaujímavejšie teda vyzerá graf, ktorý ukazuje celkové zastúpenie značiek na mobilnej návštevnosti. Poradie je Apple, Samsung a HTC.

fotogaléria

Všimnite si, ako sa menil graf používaných značiek mobilných zobrazeniach od roku 2010. Nokia stratila svoj vyše 40 % podiel, Apple sa stále drží okolo 30 percent

Zaujímavé je, že na technologicky orientovanom Živé.sk je podiel zariadení značky Apple vyšší, ako pri mainstreamových produktoch ako napríklad sport.sk, alebo titulky azet.sk a zoznam.sk. Zároveň sa však v tabuľkách objavujú aj menej známe zariadenia ako napr. Samsung Galaxy Note, alebo Asus Eee Pad Transformer.

Podiel tabletovej návštevnosti na celkovej mobilnej návštevnosti je v sieti Zoznam asi 15,4 %. Veľmi podobné čísla ukazuje titulka Azet.sk, alebo portál Aktuality.sk. Odborné denníky Živé.sk, MobilMania.sk a AutoMoto.sk však z tabletov zaznamenávajú vyše štvrtinu mobilných návštevníkov.