21.6.2012 11:00 | MobilMania

Súboj: Nekonečno Orangeu vs. konkurencia

Orange má nekonečný balík hovorov za polovičnú cenu ako O2. Je však pri bežnom objeme hovorov potrebný? Kedy sa oplatí O2? Porovnanie, grafy (ne)výhodnosti

Mobilný operátor Orange pred niekoľkými dňami predstavil nový program WOW, ku ktorému ponúka aj neobmedzený balík hovorov do slovenských sietí. Stojí o polovicu menej ako platinový paušál od O2. Ten však okrem volaní obsahuje aj ďalšie služby. Detailne sme sa pozreli na obe ponuky a zhodnotili, či si dvojnásobnú cenu zaslúži.

Nekonečné domáce hovory

Pre cieľovú skupinu, ktorá chce telefonovať do všetkých domácich sietí bez obmedzení, môže Orange ponúknuť balík za necelých 35 eur, čo je polovica platinového O2 paušálu. Za rovnakú cenu však môžete v rámci zvýhodneného balíka Nekonečno tiež získať aj nekonečné SMS a MMS správy. V tabuľke si pozrite porovnanie služieb, ktoré obsahujú jednotlivé balíky týkajúce sa domácich hovorov.

Názov služby Mesačný poplatok Obsahuje Obmedzenie
Orange: Nekonečné volania – Všetky siete SR nonstop 34,99 € Volania do národných sietí Volania len pre prvých 250 čísel
Orange: Nekonečno 3 34,99 € Volania do národných sietí Neobmedzené SMS a MMS do národných sietíSlužba náhradný telefón
O2: Platinový paušál 70 € Volania do národných sietí Neobmedzené SMS do národných sietí Zahraničné volania a SMS do prvej zóny Obmedzenie na „štandardnú prevádzku“, tzn. zákaz automatov, GSM brán a zachovanie primeraného pomeru medzi odchádzajúcou a prichádzajúcou prevádzkou

Pre zákazníkov, ktorí chcú telefonovať výhradne do slovenských sietí, jednoznačne vedie balík nekonečných volaní od Orangeu. Za 35 eur totiž dostanete bezplatné volania na 250 unikátnych telefónnych čísel. Reálne môžete na tieto čísla telefonovať neobmedzene veľa krát. Platinový O2 paušál obsahuje aj medzinárodné volania a SMS správy do prvej zóny.

K platinovému paušálu O2 pribaľuje aj bonus vo výške 288 eur na telefón každých 18 mesiacov. Orange pri mesačnom poplatku 35 eur ponúka šesťnásobnú zľavu, a teda 210 eur, ale s viazanosťou až na 24 mesiacov. Skrátiť sa dá o 6 mesiacov pri používaní mobilného internetu vo variante Klasik alebo vyššom. Pri zvýhodnených balíkoch sú však dotácie na vybrané telefóny vyššie – pri ostatných sú rovnaké, ako keď si balíky skladáte.

Pozrime sa ale, kedy sa nekonečné balíky naozaj oplatia, a pri akom objeme hovorov je to len vyhadzovanie peňazí.

Ceny volaní do národných sietí, Vysvetlivky: * Paušál obsahuje 2x50 minút do všetkých sietí a balík so zvýhodnenými volaniami za 0,06 €, zvolený bol s ohľadom na pomer cena/hodnota a dotácie telefónov

V rámci ponuky Orangeu sa neobmedzený balík hovorov kvôli klesajúcej tarife oplatí až pri pretelefonovaní 630 minút, čo predstavuje asi pol hodiny hovorov denne v pracovné dni. V porovnaní s ponukou konkurencie dosiahnete hranicu 35 eur po približne 270 až 340 minútach hovorov, čo tiež nie je najmenej.

Ak sa pozrieme na neobmedzený balík O2 Platinový, oproti programom O2 Fér či Modrému paušálu sa začne oplácať po približne 530, respektíve 650 minútach. Telekom zatiaľ neobmedzený balík volaní do všetkých sietí v ponuke nemá. Ku konkurencii však nebudete potrebovať prejsť, ak mesačne pretelefonujete napríklad s paušálom Podľa seba Naj 3 (balíky 2x 50 minút a zvýhodnené volania za 0,06 €) menej ako 350 minút. Následne sa už oplatí neobmedzený balík od Orangeu.

Telefonovanie do zahraničia

Ak často telefonujete aj do zahraničia, situácia sa začne komplikovať. Kým O2 v rámci platinového paušálu zahŕňa volania do prvej zóny, v Orangei si za všetky medzinárodné hovory priplatíte.

Využiť môžete vždy len jeden zo štyroch doplnkových balíkov. Prvý balík ponúkne domáce ceny medzinárodných hovorov do Európy. Stojí 1,99 eura mesačne a nezahŕňa žiadne predplatené minúty. Po jeho aktivácii sa však budú odchádzajúce hovory účtovať štandardnou tarifikáciou ako do národných sietí vrátane klesajúcej tarify.

O euro drahší balík ponúka rovnakú výhodu do ďalších krajín po celom svete. Dajte si však pozor na výnimky, operátor totiž zo zvýhodnenej zóny vyňal aj niekoľko dovolenkových destinácií ako Čierna Hora či Tunisko.

Doplnková služba Nekonečné hovory Európa za mesačný poplatok 6,99 eura je dostupná len súčasne s nekonečným balíkom do všetkých národných sietí. Spolu s týmto balíkom zdieľa spoločné obmedzenie 250 volaných čísel. Ak teda máte aktívny balík nekonečných volaní spolu s hovormi do Európy, mesačne môžete bez ďalších poplatkov vykonať súhrnne 250 volaní na unikátne čísla do slovenských aj európskych sietí.

Balík Nekonečné hovory Svet má rovnaké obmedzenia ako jeho európsky variant. Mesačne stojí 9,99 eura.

O2 pre svoje paušály ďalšie balíky pre volanie do zahraničia nemá. Ako sme však spomínali, v rámci platinového paušálu hovory do prvej zóny nespoplatňuje vôbec, a to bez obmedzenia.

Pre dorovnanie ponuky Orangeu však musíme brať do úvahy sčasti aj zónu 2. Tá totiž obsahuje ďalšie krajiny Európskej únie spolu s Nórskom či Islandom. Hovory do týchto krajín sú spoplatnené sumou 40 centov za minútu hovoru. Operátor si však k dobru môže pripísať bezplatné SMS správy do prvej zóny. Do ostatných krajín si za SMS správu naúčtuje 10 centov a za MMS 25 centov.

Pozrime sa na porovnanie medzinárodných volaní. Do koša Orangeu sme okrem nekonečných volaní do národných sietí pridali aj balíky pre výhodné volania do zahraničia a kvôli dorovnaniu ponuky O2 aj balík správ:

Operátor Názov služieb Celková cena Obmedzenie
Orange Nekonečno 3 (34,99 €) Nekonečné hovory Európa (6,99 €) Nekonečné hovory Svet (9,99 €) 41,98 € (Európa)   44,98 € (Svet)   Celkovo 250 unikátnych čísel pre slovenské aj zahraničné hovory
O2 Platinový paušál (70 €) 70 € Obmedzenie na „štandardnú prevádzku“, tzn. zákaz automatov, GSM brán a zachovanie primeraného pomeru medzi odchádzajúcou a prichádzajúcou prevádzkou

Aj pri volaniach do zahraničia vyjde ponuka Orangeu výhodnejšie. Ak si vystačíme s volaniami do Európy, oproti platinovému paušálu ušetríme viac ako 28 eur, pri celosvetových volaniach viac ako 25. Rozdiel sa môže zväčšiť, ak budeme zo siete O2 telefonovať do spoplatnených zón 2 a vyššie. Bezplatné hovory sú totiž zahrnuté v rámci paušálu len do prvej zóny.

Telekom má v ponuke balík Výhodné volania do zahraničia za necelé dve eurá mesačne. Po jeho aktivácii môžete volať do krajín Európskej únie, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu a USA za 12 centov za minútu.

Výhodnosť jednotlivých balíkov pri volaniach do krajín zaradených do prvej zóny si pozrite v nasledujúcom grafickom zobrazení. Pre prehľadnosť neuvádzame ceny pre všetky zóny, ich zloženie si radšej vopred overte.

fotogaléria

Ceny volaní do zahraničia (zóna 1). V jednotlivých variantoch sa zloženie krajín líši

Porovnanie zahraničných volaní v grafe je len orientačné, pre prehľadnosť totiž zahŕňa len prvú zónu. Tá je však napríklad pri programoch operátora O2 zložená len zo šiestich krajín, pri službe InterCall od Telekomu z piatich. Balík Neobmedzené hovory Európa od Orangeu ale zahŕňa všetky krajiny Európskej únie, Nórsko a Island.

Nekonečné správy

Obaja operátori sa snažili vyjsť v ústrety aj rýchlym prstom. Ak dávate prednosť písaniu správ pred volaniami, u O2 môžete siahnuť už po najnižšom Modrom paušále. Za 15 eur dostanete 100 minút do všetkých národných sietí a prvej zóny, ale aj neobmedzené množstvo SMS správ rovnakým adresátom. MMS do zahraničia pošlete za 25 centov, SMS do ostatných krajín za rovných 10 centov.

Orange v základe správy spoplatňuje sumou 6 centov za SMS či MMS. Nekonečný balík správ do národných sietí vyjde na 6,99 eura. Zľavnené ceny pri využití internetových balíkov do úvahy brať nebudeme, ich ceny si ale môžete pozrieť v osobitom článku. Do zahraničia pošlete SMS správu na 14,12 centu, MMS za 40,34 centu.

Pri odosielaní správ do domácich sietí znovu jasne vedie Orange WOW. Neobmedzený balík správ za takmer 7 eur neporazí ani O2 s Modrým paušálom s mesačným poplatkom 15 eur a konkurovať mu nemôže ani balík Neobmedzené SMS/MMS v sieti O2 za 4 eurá mesačne pre program O2 Fér. Už pri päťdesiatke SMS správ zaslaných do ostatných sietí sa toto riešenie prestáva vyplácať.

Ak často odosielate správy do zahraničia, dobre zvážte, do ktorých krajín ich píšete najčastejšie. Orange spoplatňuje SMS správu odoslanú do prvej zóny cenou 14,12 centu, kým pri Modrom paušále ich posielate do niektorých krajín zadarmo.

Telekom môže ponúknuť balík 1 000 SMS správ do všetkých národných sietí pre paušály Podľa seba Naj. Stojí necelých 10 eur. Po jeho vyčerpaní za jednu správu zaplatíte až 20 centov. Bez aktívneho balíka stojí správa 10,08 centa. Za správu odoslanú do zahraničia si operátor naúčtuje 15,13 centa.

Ceny za odoslané SMS správy do domácich sietí v závislosti podľa ich množstva si pozrite v grafe.

fotogaléria

Vývoj cien za SMS správy v závislosti od ich počtu

Ako je vidieť, najlacnejší neobmedzený balík, v tomto prípade od Orangeu, sa začne vyplácať v porovnaní s konkurenciou v podobe Telekomu už pri odoslaní približne 70 správ za štandardnú cenu. Oproti základnej cene za správu v Orangei alebo programe O2 Fér sa ceny vyrovnajú pri odoslaní približne 115 správ.

Pri zvýhodnenom variante Nekonečno 3 od Orangeu je ale nekonečný balík správ v cene celého paušálu. Odoslaním čo i len jedinej správy teda oproti vyskladaniu vlastných balíkov ušetríte.

Kedy sa oplatí platina O2?

V rámci porovnávania neobmedzených paušálov sme vytvorili tri modelové situácie – volanie do slovenských sietí, do zahraničia a posielanie SMS správ. V prvej kategórii jasne vyhral program WOW s balíkom neobmedzených volaní za takmer 35 eur. Polovičnú cenu snáď ani komentovať netreba, pozor si však treba dávať na celkový počet volaných čísel. Až keď prevoláte veľa minút na 251. a ďalšie čísla, môže sa začať oplácať O2.

Pri volaní do zahraničia Orange modrej konkurencii tiež nedal šancu. Ponuku neobmedzených hovorov, aj keď len na 250 čísel, zatiaľ neponúka žiadny ďalší operátor. O2 môže ponúknuť aspoň volania do vybraných krajín v cene paušálov, prípadne v rámci platinového aj bez ďalších poplatkov.

Odosielanie SMS správ do národných sietí vyjde o viac ako polovicu lacnejšie takisto v Orangei. Najnižší neobmedzený paušál s SMS správami vyjde v O2 na 15 eur (a obsahuje aj 150 minút), v Orangei na 6,99 eura a v Telekome za tisícku správ zaplatíme 9,99 eura.

V opačnom prípade vyhráva ponuka neobmedzena Orangeu. Ten svoje karty zrejme na najbližšie mesiace vyložil, teraz je na ťahu konkurencia. Pri nižších paušáloch môže ponúknuť výhodnejšie ponuky už dnes, neobmedzené riešenia ale zatiaľ konkurenciu nemajú.