21.6.2012 14:22 | Bleskovky MobilMania.sk

Apple musí zaplatiť Samsungu náhradu škody, prehral i v Austrálii

Apple musí zaplatiť Samsungu náhradu škody. Podľa rozhodnutia holandského súdu totiž Apple porušil patentové práva Samsungu, ktoré sa týkajú spôsobu, akým sa niektoré jeho zariadenia pripájajú na internet. Rozhodnutie je platné len v Holandsku, nevzťahuje sa teda na ostatné krajiny. Výška odškodného bude určená na základe štatistík predaja iPhonu 3G, 3GS a 4, ako aj iPadu 1 a 2 od 4. augusta 2010 v Holandsku. „Vítame rozhodnutie súdu, ktoré potvrdilo, že Apple parazituje na našich technologických inováciách," uviedol Samsung v stanovisku pre webovú stránku BBC. Apple rozhodnutie nekomentoval.

Holandský súd zároveň zamietol žaloby o porušení troch ďalších patentov kórejského výrobcu. Rozhodnutie prichádza len krátky čas po tom, ako austrálsky súd udelil firme Apple pokutu 2,3 mil. USD za zavádzanie spotrebiteľov. Technologický gigant totiž tvrdil, že najnovší iPad sa dokáže pripojiť na internet prostredníctvom austrálskej 4G siete, aj keď to nebola pravda. Okrem pokuty musel Apple zaplatiť súdne trovy vo výške 300 tis. austrálskych dolárov (AUD).

Medzi oboma firmami zúri už dlhší čas patentová vojna. Apple tvrdí, že Samsung svojimi zariadeniami len otrocky kopíruje jeho iPhone a iPad. Kórejská spoločnosť zase na Apple podáva žaloby za porušovanie jeho patentov. Firmy majú pritom medzi sebou zvláštny vzťah. Zatiaľ čo zariadenia Samsungu konkurujú produktom Apple, kórejský výrobca je zároveň aj kľúčovým dodávateľom komponentov pre Apple.

(1 AUD = 1,2456 EUR)

(1 USD = 1,2704 EUR)