25.6.2012 14:57 | Bleskovky MobilMania.sk

RIM sa zrejme rozdelí. Bude divízia zariadení BlackBerry na predaj?

Spoločnosť Research in Motion, ktorá sa zameriava na výrobu manažérskych smartfónov, uvažuje o rozdelení na dve časti. Oddelené majú byť divízie zariadení a komunikačných služieb BlackBerry, informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na britskú tlač.

RIM si nechala minulý mesiac podľa denníka The Sunday Times preskúmať svoje strategické možnosti. Podľa dostupných informácií by mohlo dôjsť jej rozdeleniu a následnému predaju divízie zariadení BlackBerry.

Medzi potenciálnych kupcov patrí najmä Facebook a Amazon. Do úvahy pripadá aj predaj komunikačných služieb, o ktoré by mohli mať záujem dvaja konkurenti Google a Apple. Poslednou alternatívou je podľa britských novín predaj nerozdelenej firmy. Spoločnosť Research in Motion sa k situácii zatiaľ nevyjadrila.

Správa o možnom rozdelení či predaji časti firmy prichádza v čase, kedy spoločnosť RIM varovala , že hospodársky výsledok za prvý štvrťrok na prevádzkovej úrovni bude šokujúci a zároveň požiadala investičné banky, aby jej navrhli, čo ďalej s podnikaním. Vedenie firmy avizovalo, že sa problémy nezaobídu bez rozsiahleho prepúšťania .

Kedysi priekopnícka firma manažérskych telefónov sa dnes stretáva s ostrou konkurenciou. Vstup na trh smartfónov pre bežných používateľov sa firme v minulosti nepodaril a neuspela ani na trhu s tabletmi so svojim tabletom BlackBerry PlayBook. Popularitu stráca aj v segmente biznis používateľov, kde bola ešte donedávna absolútnou jednotkou.

K strate dôvery prispeli aj technické problémy , ktoré súviseli s celosvetovými výpadkami internetových služieb BlackBerry či odkladanie uvedenia nových produktov na trh. Spoločnosť Research in Motion čelí prepadu zisku. Predaj údajne zvažovala už na prelome rokov, pričom na radikálne zmeny ju vyzývali aj akcionári.