26.6.2012 00:00 | MobilMania

Nokia Lumia 900: Najlepšie fínske okná

Exkluzívne prvé dojmy Špičkový smartfón s Windows Phone ponúkne kvalitný 4,3“ AMOLED displej, foťák s rozlíšením 8 Mpx či rýchle dátové prenosy.

Nokia Lumia 900 je najlepšie vybaveným modelom spomedzi smartfónov od Nokie, ktoré bežia n systéme Windows Phone a stojí na čele portfólia fínskeho producenta. Predstavená bola na veľtrhu elektroniky CES 2012 . Očakávaná novinka sa na našom trhu začne oficiálne predávať od 1. júla, ešte predtým vám preto prinášame exkluzívne prvé dojmy.

Veľká sestra

Nokia Lumia 900 je dizajnom a konštrukciou prakticky totožná s modelom Lumia 800 . Rozdiel zbadáte v rozmeroch a veľkosti uhlopriečky displeja. Tešiť sa teda môžete na kvalitnú polykarbonátovú konštrukciu, ktorá je vyhotovená z jedného kusu. Vylúčené je tým pádom akékoľvek vŕzganie či vôľa krytov.

fotogaléria
fotogaléria

Povrch Nokie Lumia 900 je matný, vďaka čomu telefón nezachytáva odtlačky a iné nečistoty. Výhodou polykarbonátovej konštrukcie je aj fakt, že tento druh materiálu je rovnakej farby v celom svojom zložení. Poškriabanie farby z povrchu krytu teda nehrozí.

Novinka je dostupná v štyroch tradičných farbách línie Lumia. Konkrétne bude v ponuke v čiernej, modrej, bielej a ružovej farbe. Na svoje si teda prídu aj používatelia, ktorí sa chcú nejakým spôsobom odlíšiť od ostatných „čiernych placiek“ na trhu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hoci vzhľadom na uhlopriečku ide už o telefón väčších rozmerov, v rukách sa Nokia Lumia 900 drží pohodlne vďaka oblým líniám. Konkrétne rozmery novinky sú 127 x 68 x 11 mm a jej hmotnosť sa zastavila na rovných 160 gramoch.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

V balení nájdete štandardnú výbavu: Adaptér, microUSB kábel, slúchadlá a potrebné dokumenty.

Logické riešenie

Prvky na hranách telefónu sú vzhľadom na rozmery logicky usporiadané. Pravá stena obsahuje ovládanie hlasitosti, blokovacie tlačidlo a spúšť fotoaparátu. Naľavo sa nenachádzajú žiadne tlačidlá ani konektory. Na spodnej hrane je ukrytý len reproduktor a nevyhnutné miniatúrne informácie o telefóne.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Konektor microUSB, pomocou ktorého sa telefón taktiež dobíja, nájdete na hornej hrane spolu so štandardným 3,5 mm jackom na pripojenie akýchkoľvek bežných slúchadiel a slotom pre microSIM kartu.

Na zadnej stene je umiestnený objektív fotoaparátu a LED blesk. Prednú stenu okupuje rozmerný displej. Okrem neho tu nájdete aj videokameru a trojicu štandardných senzorových tlačidiel známych z iných zariadení so systémom Windows Phone.

Batériu nevymeníte

Nokia Lumia 900 sa nedá rozobrať bez zákroku autorizovaného servisu. Tým pádom sa k batérii a jej prípadnej rýchlej výmene po vybití bežným spôsobom nedostanete. Samotný akumulátor typu Li-Ion ponúkne kapacitu 1 830 mAh. Jeho výdrž sme zatiaľ nemali možnosť plnohodnotne otestovať, predpokladáme ale, že sa bude pohybovať na úrovni necelých dvoch dní na jedno nabitie.

Na dobíjanie na cestách a všade tam, kde nemáte možnosť zapojiť do elektrickej siete nabíjačku, môžete na dobitie telefónu využiť napríklad univerzálnu prenosnú USB nabíjačku Nokia DC-16 , ktorá ponúkne kapacitu 2 200 mAh. Toto príslušenstvo však nie je súčasťou balenia Nokie Lumia 900, zakúpiť si ho môžete aj v slovenských e-shopoch s cenovkou okolo 20 eur.

Veľký displej

fotogaléria

Nokia Lumia 900 disponuje rozmerným AMOLED displejom, ktorý po uhlopriečke meria 4,3 palca. Displej zobrazí 16 miliónov farieb a ponúkne rozlíšenie 480 x 800 pixlov, čo predstavuje 217 pixlov na štvorcový palec.

Hoci rozlíšenie displeja postačuje na jemné zobrazenie, vyššie čísla by novinke rozhodne neuškodili. Zvlášť, ak vezmeme do úvahy fakt, že rovnakým rozlíšením disponuje aj Lumia 800, ktorá je ale vybavená menším displejom, či minuloročný Samsung Galaxy S II. Skrátka, medzi top modelmi z hľadiska tabuľkových parametrov Nokia Lumia 900 mierne stráca.

Treba ale povedať, že displej ponúka kvalitné zobrazenie a je veľmi dobre čitateľný aj v exteriéri či na priamom slnku. O verné podanie sýtych farieb sa stará technológia ClearBlack, vďaka ktorej je čierna farba naozaj čiernou.

fotogaléria
fotogaléria

Svižná a rýchla

Nokiu Lumia 900 poháňa jednojadrový procesor Scorpion s taktom 1,4 GHz, ktorému sekunduje GPU Adreno 205. Operačná pamäť RAM ponúkne kapacitu 512 MB.

Hoci sa parametre zdajú na prvý pohľad oproti konkurenčným zariadeniam nízke, do úvahy je potrebné vziať fakt, že systém Windows Phone nie je ani z ďaleka tak náročný na hardvér, ako napríklad Android.

Novinka zaujme plynulým a rýchlym chodom systému prakticky bež akéhokoľvek zaváhania. Oceniť musíme okamžité reakcie a svižnú odozvu pri jej používaní.

Nokia Lumia 900 sa predáva v jednej pamäťovej verzii s vnútornou kapacitou 16 GB. Pamäť už ďalej nie je možné rozšíriť, keďže telefón nepodporuje pamäťové karty. Spoľahnúť sa preto môžete ešte výhradne na cloudové úložiská. V telefóne je veľmi dobre integrovaný SkyDrive.

Predtým, ako Nokiu Lumia 900 podrobíme podrobnejšiemu testu, o fungovaní systému sa môžete bližšie dočítať v článku o sesterskom modeli Lumia 800.

Vymakaná výbava

fotogaléria

V oblasti konektivity je Nokia Lumia 900 pripravená komunikovať v pásmach sietí GSM aj 3G. Samozrejmosťou sú aj rýchle dátové prenosy HSDPA a HSUPA s rýchlosťou 21 Mbit/s pri sťahovaní dát a 5,76 Mbit/s pri ich odosielaní. Lokálne sa vie pripojiť prostredníctvom Wi-Fi, ktoré podporuje štandardy 802.11 b/g/n.

Wi-Fi hotspot, teda zdieľanie mobilného internetu cez Wi-Fi, pribudne v najbližších týždňoch vďaka pripravovanej aktualizácii. Na krátke vzdialenosti poslúži aj Bluetooth 2.1 s A2DP a EDR či microUSB 2.0.

Nokia Lumia 900 je vybavená integrovaným GPS s asistovaným štartom a podporou systému Glonass. GPS využijete aj s predinštalovanou bezplatnou turn-by-turn navigáciou pre celý svet s hlasovými povelmi pre autá i chodcov.

Multimédiá do telefónu z počítača dostanete prostredníctvom synchronizačného nástroja Zune, prípadne Windows Phone 7 Connector. Samozrejmou výbavou Lumie 900 je prepracovaný multimediálny prehrávač. Sekunduje mu FM rádio s RDS, vďaka čomu telefón v prípade, že stanica vysiela potrebné informácie, na displeji zobrazuje názov aktuálne hranej skladby či interpreta.

Optika Carl Zeiss

fotogaléria

Nokia Lumia 900 disponuje fotoaparátom s rozlíšením osem megapixlov, ktorý sa pýši kvalitnou nemeckou optikou Carl Zess, automatickým zaostrovaním i LED bleskom.

Kvalitou záberov Nokia Lumia 900 patrí rozhodne k špičke. Poradí si s makrom a v prípade potreby v zhoršených svetelných podmienkach využije duálny LED blesk na prisvietenie. K jednotlivým záberom dokáže pridať aj informáciu o GPS polohe.

Fotoaparát Lumie 900 vie nahrávať aj video v HD rozlíšení pri 30 fps. Sekundárna videokamera určená na videohovory napríklad prostredníctvom Skypu ponúkne rozlíšenie VGA.

Fínske monštrum

Nokia Lumia 900 to v najvyššej triede top smartfónov na trhu nebude mať ľahké. Konkurencia v podobe Samsungu Galaxy S III či iPhonu 4S je na najvyšších priečkach silná. Rozhodnúť by mohla cena, tá je však momentálne mierne nad hranicou 500 eur, pričom len o pár desiatok eur drahší je špičkový Galaxy S III aj kultový iPhone 4S. Lacnejší je dokonca aj „tabletotelefón“ Galaxy Note .

Ak cena po oficiálnom uvedení telefónu na náš trh klesne, Nokia Lumia 900 bude mať šancu zaujať náročných používateľov. Má im totiž čo ponúknuť.

Do kariet jej hrá veľký displej s kvalitným zobrazením, výborná komunikačná výbava či špičková konštrukcia. Zaujať môže aj vďaka atraktívnemu operačnému systému Windows Phone. Na druhej strane zamrzí pamäť 16 GB bez možnosti rozšírenia, absencia Wi-Fi hotspotu.