26.6.2012 07:52 | Bleskovky MobilMania.sk

Facebook rýchlo stiahol testovanú funkciu na spoznávanie ľudí

Používatelia mobilných zariadení mohli otestovať novinku sociálnej siete Facebook . Funkcia „Find Friends Nearby“ zjednodušovala spojenie s novými ľuďmi, ktorých ľudia mohli spoznať napríklad na koncerte alebo konferencii. V súčasnosti sa už vyskúšať nedá.

Sociálna sieť svoj krok zdôvodnila tým, že nešlo o oficiálne uvedenú novinku, ale o iniciatívu niekoľkých inžinierov. „Niektoré testované produkty boli sprístupnené, iné nie. Nič viac sa k tomu povedať nedá,“ napísal Facebook v stanovisku pre ABC News.

fotogaléria
fotogaléria

Inžinieri začali na funkcionalite pracovať v rámci tzv. hackathon akcie, čo je vymedzený čas, kedy môžu zamestnanci voľne tvoriť. Novinka sa objavila zhruba po dvoch mesiacoch od akvizície startupu Glancee , ktorého aplikácia upozornila používateľa v prípade, ak sa v jeho blízkosti nachádzal človek s podobnými záujmami.

Facebook si pýta telefónne čísla

S rozširovaním Facebooku do mobilných zariadení môže pomôcť získavanie telefónnych čísiel používateľov. Sociálna sieť si ich pýta na základe zvyšovania bezpečnosti pri zabudnutí hesla k používateľskému kontu, uvádza sa na stránke Centra pomoci.

Bezpečnostní experti upozorňujú, že zozbierané údaje môžu byť v budúcnosti poskytnuté tretím stranám. „Trochu by som sa toho obával. Vieme, že to už Facebook v minulosti urobil,“ uviedol Graham Cluley z antivírusovej spoločnosti Sophos.

fotogaléria
fotogaléria

Sociálna sieť totiž pred rokom umožnila aplikáciám rôzneho pôvodu získať prístup k súkromným údajom používateľov. Stačilo, ak používateľ prístup povolil. Dáta mohli byť následne zneužité na komerčné účely aj prihlásenie používateľa k plateným službám.

Pripomeňme, že obnoviť heslo sa dá aj prostredníctvom kódu, zodpovedaním kontrolnej otázky či identifikáciou známych na fotografiách. Využíva sa pritom e-mail zaslaný na adresu prepojenú s používateľským účtom. Téme sa venoval The Telegraph.