29.6.2012 00:00 | MobilMania

Platiť mobilom už čoskoro nebude Sci-Fi

Rok 2012 má slušné šance stať sa rokom NFC. Zarobiť na mobilných platbách by chceli výrobcovia, operátori či banky.

Bezkontaktné platby sa rozbiehajú, zatiaľ bez mobilov

Bezkontaktné platby sú na Slovensku realitou už od roku 2008, kedy Volksbank začala ponúkať karty MasterCard s bezdrôtovou technológiou PayPass. V októbri 2010 sa razantne pripojila Tatra banka, ktorá už vydáva Visa karty výhradne s bezdrôtovou technológiou PayWave. Dnes už bezkontaktné platobné karty ponúkajú takmer všetky banky na trhu.

Vzhľadom na výmenný cyklus a expiráciu kariet bankári očakávajú, že do dvoch rokov budú na Slovensku už len karty s podporou bezdotykových platieb. Ich výhodou pre používateľa je, že malé čiastky do 20 eur môže zaplatiť bez zadávania PIN kódu, jednoduchým priložením karty na platobný terminál. Podľa Slovenskej sporiteľne ušetrí každá bezkontaktná transakcia asi 45 sekúnd, čo predstavuje ročne 27 minút na klienta.

Bezkontaktnú technológiu PayPass využíva aj Bratislavská mestská karta , s ktorou jej držitelia môžu okrem platenia získať aj zľavy na cestovnom v MHD, alebo na vstupnom na športové podujatia. Jej propagátorom sa stal aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Zdroj: peekweek.com

UniCredit Bank okrem bezkontaktných platobných kariet ponúka aj platobnú nálepku Stick Air. Používa rovnaký čip ako bezkontaktné karty a dá sa nalepiť na ľubovoľný predmet. Môže to byť peňaženka, kľúčenka, alebo napríklad mobilný telefón.

Stick Air je vlastne dobíjacia karta, takže nesúvisí s účtom. Kredit sa na nej dá navýšiť prevodom, alebo vkladom hotovosti v pobočke banky. Nevyzerá to príliš prakticky, ale podľa obchodného riaditeľa MasterCard Europe Slovensko Milana Laitla, je to správna cesta. Ide o vývojový medzičlánok medzi bezkontaktnými kartami a platením mobilom. Ďalším posunom by mohla byť integrácia platobného čipu priamo do SIM karty.

Zaujímavý biznis?

Kladiete si otázku, čože to vlastne banky motivuje k zavádzaniu a preferovaniu bezkontaktných platieb a aplikácií pre mobilné telefóny? Jedným z dôvodov je určite konkurencia. Banky sa snažia byť inovatívne, aby zaujali svojich existujúcich aj potenciálnych klientov. Skutočne, banky sú priekopníkmi aplikácií pre mobily, či je to mobilný internetbanking, SIM toolkit, alebo v súčasnosti NFC.

Sotva však môžeme banky podozrievať z nejakých samaritánskych sklonov, v ich biznise ide o peniaze tak ako v ktoromkoľvek inom podnikaní a tu sú peniaze navyše aj komoditou. Bezkontaktné karty bez ohľadu na to, či používajú technológiu RFID, čo je súčasný stav, alebo NFC, sú najmä o motivácii k častejšiemu a bezproblémovému používaniu.

Ak klient používa platobnú kartu, banka vo všeobecnosti dosiahne dvojaký benefit – obchodníka zinkasuje o definované percento z tržby a klientovi môže (v istých prípadoch však nemusí) zaúčtovať poplatok za transakciu.

Pri kreditných kartách navyše klienta úveruje, za čo po uplynutí mesačného cyklu účtuje úrok, nehovoriac o paušálnom poplatku za vedenie karty. Je teda v záujme bánk, aby sme kartami najmä platili a nevyberali hotovosť z bankomatov.

Znižovanie bariér, ktoré prinášajú bezkontaktné platby, dáva nádej, že budeme kartami platiť aj za drobnosti, ktoré sme doteraz nakupovali v hotovosti a banky sa tak k svojim poplatkom nedostali. Platí jednoduchá priama úmera: viac obratu cez kreditné a debetné karty (alebo hoci aj mobilné telefóny) a vyššia frekvencia platieb rovná sa vyšší profit bankového sektora. Samozrejme, bezhotovostné platby majú pre banky aj ďalšie výhody – klesajú im náklady na manipuláciu s hotovosťou a podobne.

Sú atraktívne

Z prieskumov bankárov síce vyplýva značný záujem klientov o bezkontaktné platby, prekážkou reálneho používania je však zatiaľ nízky počet predajných miest vybavených POS terminálmi s RFID čítačkou. Podľa Prima banky bolo na Slovensku takýchto terminálov v apríli 2012 zhruba 4 300.

Dá sa však očakávať, že s penetráciou bezkontaktných platobných kariet bude rásť aj počet zodpovedajúcich platobných terminálov. Pre banky (prípadne obchodníkov) ich výmena predstavuje náklady a vyžaduje si istý čas.

Atraktivitu bezkontaktných platieb pre Slovákov potvrdzuje aj prieskum MasterCard, podľa ktorého má o technológiu záujem až 65 percent respondentov z tých, čo ju zatiaľ nepoužívajú. Najviac by ju uvítali v mobilných telefónoch, stále však existujú aj obavy zo zneužitia.

Existujúca hrozba

Obavy zo zneužitia bezkontaktných platieb banky marginalizujú, no nemusia byť celkom neopodstatnené, hoci počet platieb bez zadania PIN kódu je limitovaný a výška sumy jednej transakcie nesmie presiahnuť 20 eur. Nie všetko je totiž o peniazoch. V týchto dňoch sa totiž objavila informácia o aplikácii „paycardreader“ pre smartfóny s Androidom, ktorú bolo možné stiahnuť z Google Play.

Ide o nástroj, ktorý dokáže pomocou smartfónov s podporou NFC pokútnym spôsobom čítať niektoré údaje z kreditných kariet. SC Magazine uvádza, že aplikácia takto dokáže prečítať číslo karty, dátum expirácie, ale aj zoznam transakcií a predajných miest v podobe ID kódov, kde sa transakcie realizovali.

Aj keď regulérne používanie bezkontaktných kariet v kombinácii s RFID čítačkou umožňuje spoľahlivý prenos len na veľmi krátku vzdialenosť, rádovo do 10 cm, „ochrana polohou“ sa môže stať ilúziou v prípade, že snímacie zariadenie disponuje ziskovou anténou. Komunikácia sa takto môže odohrať aj na vzdialenosť niekoľkých metrov. Aplikácia už momentálne nie je na daných lokalitách dostupná, čo ale nevylučuje jej šírenie inými kanálmi.

Mobily až v druhej vlne

Bezkontaktné karty sú síce pohodlné, stále to však nie je tá pravá „mobilná peňaženka“, o ktorej už niekoľko rokov snívajú výrobcovia mobilných telefónov. Práve bezkontaktné platby by sa mali stať hlavnou parketou pre nasadenie technológie NFC (Near Field Communication), ktorá po jednoduchom priložení, či priblížení na cca päť centimetrov zabezpečí párovanie dvoch zariadení, v tomto prípade mobilného telefónu a platobného terminálu. Obrovský potenciál takéhoto prístupu vidia aj spoločnosti vydávajúce platobné karty, preto pri jeho zavádzaní s výrobcami mobilov úzko spolupracujú.

Svoju omrvinku z koláča by však mohli získať aj ďalšie subjekty, participujúce na obchodných transakciách. Okrem kartových spoločností aj mobilní operátori, prípadne tretie strany. Značný záujem o NFC, nielen z dôvodov bezkontaktných platieb, deklaroval napríklad Google a Apple.

Bohaté skúsenosti s platbou mobilom majú Japonci. Prvé lastovičky sa však už objavujú aj u nás. Priekopníkom zavádzania bezkontaktných platieb mobilom na Slovensku je Tatra banka. Pre iPhone si jej klienti môžu z AppStore stiahnuť aplikáciu MobilePay, ktorá súvisí s novým kartovým produktom Tatra banky iCarte.

Doplnok iCarte využíva technológiu NFC a zmení iPhone na bezkontaktnú debetnú kartu. Tak ako pri bežných bezkontaktných kartách, aj v prípade iCarte je možné transakcie do 20 eur realizovať bez PIN kódu, vyššie sumy je možné prevádzať len s použitím PIN. Výhodou aplikácie je, že v mobile má jej používateľ prehľad o vykonaných transakciách a môže si vytvárať vlastné štatistiky podľa kategórií platieb. Doplnok iCarte je zatiaľ k dispozícii len pre iPhone 4S/4 a iPhone 3GS/3G, ale po odskúšaní na iPhonoch plánuje Tatra banka postupne možnosť bezkontaktných platieb spustiť aj na ďalších telefónoch.

Dnes podporuje NFC už množstvo mobilov, smartfónov, tabletov a objavujú sa aj rôzne doplnky ako SIM karty, alebo pamäťové karty microSD. NFC technológiu nájdeme napríklad v Nokii Lumia 610 NFC, v Nokii 700, či Nokii N9, v Samsungu Galaxy S II a S III, má ju aj Samsung Wave 578, LG Optimus LTE či Huawei Sonic. Mal by ňou disponovať aj očakávaný iPhone 5. Pre svoje smartfóny ohlásili podporu NFC všetci významní výrobcovia hardvéru, okrem menovaných aj RIM, HTC alebo Motorola.

Pilotné projekty s testovaním NFC platieb majú za sebou aj mnohí mobilní operátori. NFC platby testovala aj Telefónica O2, T-Mobile a Nokia doplnila NFC do modelu Lumia 610 špeciálne pre Orange. Ak sa vývoj bude uberať naznačeným smerom, počet „kreditiek“ v našich peňaženkách sa zrejme zredukuje a naše smartfóny budú už čoskoro naopak o niekoľko aplikácií bohatšie.