6.7.2012 14:25 | Bleskovky MobilMania.sk

Nový iPhone by mal dostať štvorjadrový procesor

V poradí už šiesta generácia iPhonu bude podľa posledných informácií obsahovať štvorjadrový procesor s označením Apple A6. Malo by ísť o čip postavený na procesore Exynos 4 od Samsungu, vyrobený 32 nanometrovou technológiou, ktorý nájdete taktiež v najnovšom smartfóne Galaxy S3. Správu priniesol portál Digitimes , ktorý tvrdí, že s týmto uvedením dobehne Apple ostatných výrobcov, ktorí už svoje modely so štvorjadrovým procesorom predstavili alebo ešte len uvedú v druhej polovici roka 2012.

Súčasná verzia telefónu iPhone 4S a tablet iPad 2 disponujú dvojjadrovým procesorom Apple A5. V marci bol spolu s novým iPadom uvedený vylepšený čip A5X, ktorý priniesol štvorjadrovú grafiku ale „iba“ dvojjadrový procesor.

Apple osadzoval každú novú generáciu svojho smartfónu procesorom, ktorý sa nachádzal aj v jeho najnovšom tablete. Avšak, A5X oproti predchodcovi predstavuje len upravenú verziu A5. Je stavaný najmä na prevádzku Retina displeja nového iPadu a v momentálnej podobe je tiež príliš veľký na to, aby sa zmestil do útrob telefónu od Apple. Ďalší iPhone by mal preto vraj obsahovať celkom nový procesor s názvom A6.

Či sa tieto dohady nakoniec potvrdia a v novom iPhone uvidíme čip A6 alebo upravený A5X, nám neskôr ukáže až samotný Apple. Očakáva sa ale taktiež podpora LTE siete, menší 19-pinový dock konektor, zmena rozmeru obrazovky či použitého materiálu. Predstavený by mal byť na jeseň tohto roku, kedy bude pre používateľov dostupný aj najnovší operačný systém pre mobilné zariadenia iOS 6.