8.7.2012 19:25 | Bleskovky MobilMania.sk

V obchode pre iOS sa objavil prvý trojan

Používatelia iOS zariadení by sa mali mať na pozore. V obchode aplikácií Apple App Store sa minulý týždeň našla aplikácia, ktorá obsahovala trójsky kôň. Túto informáciu potvrdila bezpečnostná spoločnosť Kaspersky Lab.

Išlo konkrétne o ruskú aplikáciu s názvom Find and Call, ktorá bola dostupná v App Store. Po nainštalovaní do zariadenia si vyžiadala registráciu telefónneho čísla a e-mailovej adresy používateľa. Jej cieľom bolo nájsť priateľov z adresára, popri tom však na pozadí nahrávala bez upozornenia jeho kontakty pozostávajúce z telefónnych čísel a e-mailových adries na vzdialený server.

Odtiaľ sa následne posielal spam prostredníctvom SMS správ a e-mailov každému jednému kontaktu v adresári. Na prvý pohľad sa však nezdalo, že ide o nevyžiadanú poštu, ale akoby ju odoslal samotný používateľ. Obsahovala odkaz na stiahnutie aplikácie Find and Call, vďaka čomu sa spam šíril medzi ďalších ľudí.

Malvér síce nepoškodzoval zariadenia, ale bez dovolenia ukradol používateľove osobné údaje, ktoré využíval na šírenie spamu. Find and Call sa už momentálne v App Store nenachádza. Apple reagoval na upozornenia a aplikáciu odstránil. Aplikácia sa mimochodom objavila aj v Google Play Store pre Android. Kaspersky Lab. ďalej dodáva, že hoci malvér pre Android nie je ničím novým, v iOS App Store sa podobná aplikácia vyskytla po prvýkrát. Čiže prešla kontrolným procesom firmy Apple.