11.7.2012 00:00 | MobilMania

Rýchly test Emporia Solid: Odolný senior

Jednoduchý a odolný mobil pre seniorov zaujme pevnou konštrukciou či silnými vibráciami. Ponúkne OLED displej i LED baterku.

Emporia Solid z dielne rakúskeho výrobcu patrí do kategórie telefónov prispôsobených špeciálne pre potreby staršej generácie. Pre seniorov je teda pripravené jednoduché ovládanie, ľahko čitateľné popisky, veľké písmo a výrazné zvonenie. Emporia Solid k tomu navyše pridáva aj zvýšenú odolnosť voči pádom či prachu a vode v podobe certifikácie IP54 .

Masívne telo

Emporia Solid má pevnú a masívnu konštrukciu, presne takú, ako sa na odolný mobilný telefón patrí. Vyhotovenie telefónu je plastové, dopĺňajú ho však prvky z gumových materiálov najmä na hranách, ktoré tlmia nárazy pri pádoch.

fotogaléria
fotogaléria

Novinka je pomerne rozmerný telefón, čo však vzhľadom na jeho cielenie nemusí byť na škodu. Konkrétne hovoríme o rozmeroch 115 x 58 x 20 mm. Hmotnosť Emporie Solid je však príjemných 92 gramov. 

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Staršiu generáciu potešia ľahko stláčateľné klávesy veľkých rozmerov. Na hranách telefónu nájdete množstvo prvkov. Prává stena obsahuje spúšť LED baterky a tlačidlá na vstup do SMS správ, budíkov a vstup do hlavnej ponuky. Naľavo je ovládanie hlasitosti a blokovanie telefónu.

Samotná LED baterka je umiestnená na vrchnej hrane telefónu. Spodnú hranu okupuje krytý 3,5 mm konektor pre dobíjanie i slúchadlá. Tie však v balení nenájdete. Vzhľadom na použitý štandard ale môžete k telefónu pripojiť akékoľvek bežné slúchadlá.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Poznámka: Emporia Solid by podľa produktovej stránky mala v balení obsahovať systém pre pohodlné nosenie, držiak do auta a na bicykel a karabínu na pripnutie telefónu. V testovacom balení sa príslušenstvo nenachádzalo.

Zadný kryt je k telefónu pripevnený dvojicou masívnych skrutiek, ktoré ale k samotnému krytu nie sú nijako uchytené, preto môže ľahko dôjsť k ich strate. Môžeme to potvrdiť aj z našej skúsenosti. Batéria ponúkne kapacitu 1 450 mAh, ktorá Emporii Solid vystačí zhruba na týždeň používania. Ak zoberieme do úvahy fakt, že cieľová skupina nepatrí k náročným používateľom, výdrž telefónu by sa mohla vyšplhať aj na dlhšiu dobu.

Veľké písmo je základ

fotogaléria

Emporia Solid disponuje aktívnym OLED displejom s rozmermi 128 x 160 pixelov. Displej je dobre čitateľný a prostredie je prispôsobené tak, aby s čitateľnosťou nemali problémy ani používatelia so zrakovými problémami.

Na domácej obrazovke je umiestnené rozmerné info o čase. V prípade zmeškanej udalosti svieti v ľavej časti výkričník. Pod informáciou o čase nájdete dátum. V hornej stavovej lište sa nachádzajú tradičné informácie o stave batérie a sile signálu.

V hlavnej ponuke nájdete len päť položiek. Konkrétne správy, telefónny zoznam, denník hovorov, nastavenia a nástroje. Na pohyb v prostredí slúži dvojica šípok nahor a nadol. Ľavé zelené tlačidlo slúži okrem prijatia hovoru aj na potvrdenie, pravé červené tlačidlo na odmietnutie hovoru a krok späť. Ovládanie je jednoduché a nemal by s ním mať problém prakticky ani neskúsený používateľ.

Obrovské klávesy

Seniorské telefóny majú tradične rozmerné tlačidlá s výraznými popiskami ich funkcií. Inak tomu nie je ani v prípade Emporie Solid. Samotné tlačidlá sú od seba jasne oddelené a pohodlne sa stláčajú.

fotogaléria
fotogaléria

Šípkou nadol vstúpite do telefónneho zoznamu. Smerovej šípke nahor môžete prideliť vlastnú funkciu, ktorú je možné vybrať si z niekoľkých ponúkaných možností. Vyzdvihnúť musíme aj možnosť nastaviť si veľkosť písma v prostredí telefónu v troch úrovniach.

Tak akurát

Funkcionalita Emporie Solid je vzhľadom na jej cieľovú skupinu výrazne okresaná, čo však staršej generácii nebude vôbec prekážať. S Emporiou Solid si zavoláte v sieťach GSM na frekvenciách 900 a 1 800 MHz.

fotogaléria

Z ďalších funkcií je potrebné spomenúť kalendár, ktorý je žiaľ len v režime mesačného náhľadu bež možnosti pridávania pripomienok.

Do telefónu je však možné zadať pripomienky narodenín. Poteší trojica budíkov, ku ktorým je rýchly prístup vďaka špecializovanému tlačidlu na pravej strane telefónu.

Spomenúť je ešte potrebné kalkulačku a Bluetooth, ktorý využijete na spárovanie s periférnymi zariadeniami ako sú bezdrôtové Bluetooth slúchadlá. Trochu zamrzí absencia FM rádia. Absenciu multimédií, fotoaparátu či hudobného prehrávača v prípade Emporie Solid nepovažujeme za nedostatok vzhľadom na kategóriu telefónu.

Pre aktívnych seniorov

Emporia Solid je dvojnásobne špecializovaný telefón. Okrem toho, že mieri do rúk staršej generácie, pripravená je aj zdolať outdoorové podmienky, turistiku a hrubé zaobchádzanie. Ponúkne zvýšenú odolnosť voči vode a prachu a taktiež vďaka pevnej konštrukcii odolá pádom.

Vieme si ju však predstaviť nielen na turistike, ale i na stavbe či v rukách domácich majstrov v záhrade alebo dielni. V jej prospech hovoria hlasné zvonenia, silné vibrácie a dobre čitateľný displej či rozmerné klávesy. Taktiež poteší praktická LED baterka. Cena Emporie Solid sa pohybuje okolo 150 eur.