12.7.2012 00:00 | MobilMania

Nokia začala uvoľňovať update pre Lumie

Aktualizácia prináša Wi-Fi hotspot, zdieľanie kontaktov cez SMS, funkciu Flip to silence i nové aplikácie.

Nokia začala v týchto dňoch distribuovať dlho očakávanú aktualizáciu operačného systému Windows Phone 7.5 Mango, ktorý využíva nová línia fínskych smartfónov Lumia.

O príjemnej správe pre majiteľov modelov Lumia 800 a Lumia 710 informovalo aj lokálne zastúpenie Nokia Slovensko na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti Facebook. Nokia Lumia 900 a Lumia 610 dostanú update neskôr.

Čo prinesie update?

Zdieľanie internetu

Jednou z najdôležitejších noviniek, ktoré update prináša, je bez pochýb Wi-Fi hotspot, teda možnosť zdieľať mobilné dátové internetové pripojenie prostredníctvom Wi-Fi siete s ďalšími zariadeniami. Absencia tejto praktickej funkcie, ktorú už dlhú dobu podporujú konkurenčné platformy, bola Nokii často vytýkaná.

fotogaléria

Stíšenie vyzváňania

Ďalšou príjemnou novinkou je funkcia Flip to silence. Prichádzajúci hovor, respektíve vyzváňanie telefónu, budete môcť stíšiť jednoduchým otočením telefónu displejom nadol. O všetko ostatné sa už postarajú integrované senzory. Táto funkcia by mohla fungovať aj pri upozorňovaní kalendára či budíka, zatiaľ to však nie je potvrdené.

Play To – prehrávanie cez DLNA

Aktualizácia prinesie v podobe aplikácie majiteľom Lumií možnosť zdieľať a prenášať hudobné súbory, fotografie a obrázky či videá prostredníctvom bezdrôtovej technológie DLNA do ďalších zariadení s touto funkcionalitou.

Zdieľanie kontaktov

Poteší aj funkcia, ktorá doposiaľ v systéme nepochopiteľne chýbala. Konkrétne ide o zdieľanie kontaktov prostredníctvom SMS správ.

Nové aplikácie

Prostredníctvom aktualizácie budú distribuované aj nové aplikácie z dielne Nokie. Niektoré funkcie však budú obmedzené najmä pre Nokiu Lumia 610, ktorá je limitovaná hardvérovou výbavou.

Lepšie funkcie foťáku - Camera Extras

Aplikácia prinesie nové možnosti fotoaparátu v podobe celého radu nových funkcií. V prvom rade je to skupinová fotografia, kedy aplikácia pri fotografovaní vyhotoví päticu snímok, pričom podľa zložitých algoritmov a rozpoznávania tváre vyberie takú fotografiu, kde sa na ľudia tvária „najlepšie.

Ďalšou novinkou, ktorú prinesie aplikácia Camera Extras, je akčná snímka. Pri tejto funkcii je možné zachytiť rýchly pohyb a akciu, ako je napríklad šport. Aplikácia zachytí niekoľko sekvenčných snímok pri vysokej rýchlosti za jednotku času, pričom ich následne zobrazí na displeji. Zachytiť tak môžete jednu, prípade celý rad záberov.

fotogaléria
fotogaléria

Pribudne taktiež samospúšť. Priam tradičná funkcia akýchkoľvek fotoaparátov i mobilných telefónov umožní spúšť fotoaparátu načasovať. Novinkou bude taktiež funkcia panorámy, ktorú si doposiaľ používatelia Lumií museli do telefónov doinštalovať prostredníctvom aplikácií tretích strán. Aplikácia Camera Extras disponuje algoritmom, ktorý bude používateľa sprevádzať počas tvorby panorámy. Zo zosnímaných fotografií následne vytvorí celistvý záber „bez náznaku spojov“.

Efekty ako v Instagrame – Creative Studio

fotogaléria

Pridávanie rôznych efektov a rámov je dnes v móde, najmä vďaka známej aplikácii Instagram, ktorá je žiaľ zatiaľ dostupná len pre používateľov systémov iOS a Android. Pre majiteľov Lumií je pripravená obdoba v podobe aplikácie Creative Studio, ktorá umožní pomocou rôznych filtrov, efektov a dekorácií vdýchnuť zachyteným fotografiám jedinečnosť. Aplikácia okrem iného obsahuje aj rôzne funkcie na deformáciu tváre, napríklad na úsmevne zväčšenie nosa, zmenšenie úst a podobne.

Rozšírená realita - Nokia City Lens?

V rámci aktualizácie by mohla byť uvoľnená aj aplikácia Nokia City Lens , ktorá sa zatiaľ nachádza len v Nokia Beta Labs . Aplikácia rozšírenej reality pomocou fotoaparátu telefónu zobrazuje na displeji reálny svet, ktorý používateľ vidí na konkrétnom mieste.

Nokia City Lens do tejto reality pridáva ďalšie informácie, ako je napríklad zoznam hotelov, reštaurácií, pamiatok, nákupných centier a ďalších miest v okolí.

Spôsob aktualizácie

Pokiaľ vám telefón aktualizáciu neponúkne automaticky, pripojte ho k počítaču a prostredníctvom synchronizačného softvéru Zune (Windows) , alebo Windows Phone Connector (Mac OS) vyhľadajte update. Aktualizácia je uvoľňovaná postupne a jej dostupnosť sa môže líšiť od krajiny, mobilného operátora, ktorý telefón dotuje, ale i samotného zariadenia. O procese aktualizácie sa môžete detailne dočítať aj na oficiálnych stránkach Nokie.