18.7.2012 08:46 | Bleskovky MobilMania.sk

Čína má údajne prístup k 80 % svetovej komunikácie

Čínska vláda má podľa zdrojov, ktoré sa odvolávajú na bezpečnostného analytika ministerstva obrany Spojených štátov, prístup k viac ako 80 percentám svetovej komunikácie. „Zadné vrátka“ integrované v zariadeniach od čínskych firiem ZTE a Huawei sprístupňujú komunistickému režimu väčšinu elektronickej komunikácie celého sveta.

Podľa analytika Michaela Meloofa nie je žiadne zariadenie týchto čínskych koncernov bezpečné. Sieťové zariadenia, ktoré firmy produkujú, sú nainštalovaná už v 145 krajinách, pričom 45 z 50 najväčších dátových centier využíva práve prístroje čínskych výrobcov.

Angažovanie komunistického režimu v oblasti kybernetického priestoru prišlo po tom, ako sa spomínané firmy stali svetovými značkami. Kým totiž ešte v roku 2000 nebolo o čínskej firme Huawei prakticky vôbec počuť, za menej ako desaťročie sa z koncernu stal svetový výrobca a zaradil sa medzi popredných hráčov, akým je napríklad Ericsson.

Produkty vyrobené firmami Huawei a ZTE sú podľa Meloofa dotované aj čínskou vládou. Vďaka tomu dokážu zaujať atraktívnou cenou, ktorej európske firmy nedokážu konkurovať.

Fakt, že čínska vláda by mohla mať „zadné vrátka“ v zariadeniach od spoločnosti Huawei a ZTE nie je nepredstaviteľný. Zvlášť, ak si spomenieme na prípady dokazujúce prítomnosť skrytých backdoors v smartfónoch s Androidom . Téme sa venoval portál Zdnet.com .