19.7.2012 00:00 | MobilMania

Nokia Lumia 800 vs Lumia 900: Malá či veľká?

Rýchle porovnanie dvoch top modelov fínskeho výrobcu. Čím sa líšia a v čom jednotlivé smartfóny s Windows Phone vynikajú?

Dizajnom takmer totožné

Nokie Lumia 800 a Lumia 900 vzišli zo spolupráce fínskeho výrobcu a firmy Microsoft. Obe nesú dizajn svojej sestry Nokie N9. Tešiť sa teda v oboch prípadoch môžete na pevnú a kvalitú konštrukciu, ktorá je vyhotovená z jedného kusu polykarboántu. Akékoľvek vŕzganie je teda vylúčené.

Nokia Lumia 800 vs. Lumia 900

Dizajn telefónov je prakticky totožný. Líši sa len skutočne mierne rozdielnym usporiadaním konektorov na vrchnej strane. Kým Nokia Lumia 800 má microUSB konektor krytý, v prípade Lumie 900 je konektor otvorený. Rozmiestnenie ďalších prvkov na hranách je totožné.

fotogaléria
fotogaléria

Drobný rozdiel nájdete aj v oblasti ochranného sklíčka displeja. Kým u Nokie Lumia 800 sklíčko plynule prechádza k hranám telefónu a mierne sa zaobluje, Nokia Lumia 900 má okolo displeja nepatrný výstupok v podobe malého rámu, ktorý ho chráni pred poškriabaním v prípade, že telefón otočíte displejom nadol.

fotogaléria
fotogaléria

V ponuke momentálne nájdete štyri farebné vyhotovenia Nokie Lumia 800, konkrétne bielu, čiernu, modrú a ružovú. V prípade Lumie 900 sú zatiaľ dostupné tri farby, ružová má pribudnúť čoskoro.

Veľkosť displeja môže byť kľúčová

fotogaléria

Najvýraznejšia vec, ktorá top Lumie od seba odlišuje, je veľkosť displeja. Nokia Lumia 800 disponuje 3,7-palcovým displejom a jej väčšia sestra ponúkne displej s uhlopriečkou 4,3 palca.

Tento aspekt sa pochopiteľne odrazil aj na rozmeroch samotných telefónov. Nokia Lumia 800 má rozmery 116 x 12 x 76 mm. Naproti tomu sú rozmery Lumie 900 x 127 x 11,5 x 68 mm. Hoci sa milimetrové rozmery nezdajú výrazné, pri používaní sú veľmi citeľné.

Menej je niekedy viac

Totiž, Nokiu Lumia 800 dokážete ovládať pohodlne aj jednou rukou. V jej prípade problém nebudú mať ani používatelia s menšími prstami. Na druhej strane, ak Nokiu Lumia 900 chytí do rúk žena s útlou rukou, tak s veľkou pravdepodobnosťou pre ňu ovládanie telefónu nebude komfortné. Palcom totiž bez prechytenia Lumie 900 nedosiahne do rohu displeja.

Na tomto miestne je preto dobré zvážiť, čo preferujete viac. Či je to veľký displej, alebo dáte radšej prednosť šikovnejším rozmerom. Mimochodom, obe Lumie majú AMOLED displej s rovnakým rozlíšením 480 x 800 pixelov, pričom zobrazia 16 miliónov farieb. Rozdiel je teda aj v jemnosti rozlíšenia. V prípade Lumie 800 je to 252 pixelov na palec štvorcový, Lumia 900 ich má „len“ 217.

Ďalšia vec je, že z nášho pohľadu nemá systém Windows Phone 7.5 a jeho grafické spracovanie v súčasnej verzii využitie veľkého displeja. Skrátka, ikony a dlaždice sú jednoducho iba väčšie a v prípade Lumie 900 vôbec nevyužívajú potenciál rozmernejšieho displeja.

fotogaléria
fotogaléria

Rovnaká výbava

Nokia Lumia 800 a Lumia 900 majú de facto totožnú výbavu. Od rýchlych dát, procesora, systému až cez fotoaparát ponúkajú rovnaké funkcie. Presvedčiť sa o tom môžete v našom katalógu mobilov pri ich porovnaní .

Výbava dvojice Lumií, ak berieme do úvahy európsku verziu Lumie 900, teda bez podpory LTE sietí, sa líši len minimálne. Spomenúť musíme v prípade Lumie 900 prednú videokameru určenú na videohovory, ktorá Lumii 800 chýba. Zamrzí to napríklad pri využívaní Skype a podobných klientov.

Rozdiel je taktiež v batérii. Kým Lumia 900 disponuje akumulátorom s kapacitou 1 830 mAh, pre Lumiu 800 je pripravených 1 450 mAh. Rozdiel v samotnej výdrži jej ale nepatrí a hoci ho exaktne nevieme odmerať, dali by sme ruku do ohňa za to, že Lumia 800 vydrží o niečo dlhšie. Výdrž oboch smartfónov sa však stále pohybuje okolo necelých dvoch dní.

Ktorú kúpiť?

V prípade oboch Lumií si môžete byť istí, že ide o kvalitný kus hardvéru. Obe Nokie patria medzi špičkové smartfóny. Nedajú za zahanbiť výbavou a dizajnom i farebnými vyhotoveniami vytŕčajú z radov „čiernych placiek“ konkurenčných výrobcov.

Nokia Lumia 900 ale z pohľadu slovenského používateľa stráca atraktivitu. Iste, v USA vzhľadom na trendy väčších displejov a najmä podpory LTE sietí, by sme rozhodne uvažovali inak. Lumia 800 má totiž takmer totožnú výbavu. Ponúkne rovnaký foťák, rovnaký systém, rovnaký procesor, totožné možnosti konektivity... ibaže má menší displej. Jej cena je pritom v e-shopoch o 200 eur nižšia! Nehovoriac o tom, že namiesto veľkej placky budete vo vrecku nosiť šikovný telefón. Pre nás je teda Lumia 800 jasnou voľbou, jej prerastený klon si môžu pokojne nechať Američania.