20.7.2012 00:00 | MobilMania

Čo s nepotrebnými mobilmi? Zbierajú ich aj operátori

Elektronický odpad je rizikom pre našu planétu. Zbavte sa mobilov zodpovedne. Poradíme ako na to.

Každý z nás si zvykol na používanie elektronických zariadení. Za posledných niekoľko desaťročí sa stali bežnou súčasťou našich životov. Mnohí z nás by bez nich len ťažko mohli pracovať či zabávať sa. Faktom však je, že ako všetko v našich životoch aj elektronika starne a stáva sa nepotrebnou či prebytočnou. Čo sa s našimi zariadeniami ďalej deje? Aké riziká predstavujú pre životné prostredie? Na tieto a ďalšie otázky vám odpovieme v našom článku.

Konzum je v kurze

fotogaléria

Svetová spotreba elektrických spotrebičov neustále stúpa. Po relatívne krátkom čase sa však pre nás stávajú nepotrebnými. Táto explózia elektronického odpadu predstavuje nemalé riziká pre našu planétu. Technika ako mobilné telefóny, počítače či televízie obsahuje toxické látky, trvalé chemikálie či ťažké kovy. Práve z týchto dôvodov sú možnosti na bezpečnú likvidáciu či recykláciu značne obmedzené.

Každoročne sa kvantá starých mobilných telefónov či počítačov vyhadzujú na skládky a spaľujú v taviacich zariadeniach. Množstvo elektroniky je ilegálne vyvážaných za hranice Európskeho hospodárskeho priestoru, USA či Japonska a do tretích krajín najmä na ázijskom kontinente. Tam sú často pracovníci na šrotoviskách, ktorými sú v mnohých prípadoch aj deti, vystavovaní zhubnému vplyvu toxických chemikálií a jedov.

Nebezpečenstvo rastie

Množstvo elektronického odpadu rastie závratným tempom. Každoročne sa na svete podľa odhadov Greenpeace vyprodukuje 20 až 50 miliónov ton tohto druhu odpadu. Elektronický odpad tvorí päť percent z celkového množstva komunálneho odpadu. Elektronického odpadu je takmer tak veľa, ako plastového obalového materiálu, ale práve elektronický odpad je podstatne nebezpečnejší. Masívna produkcia odpadu nie je „výsadou“ len vyspelých západných krajín. V Ázii sa každoročne vyprodukuje až dvanásť miliónov ton e odpadu.

Elektronický odpad je najrýchlejšie rastúcim segmentom pevného odpadu. Ľudia nahradzujú svoje staré tlačiarne, TV či zvukové systémy častejšie ako kedykoľvek predtým. Najväčším problémom sú práve mobilné telefóny a počítače, keďže ide o typy spotrebnej elektroniky, ktoré ľudia nahradzujú najčastejšie v relatívne krátkych intervaloch.

Elektronické obvody a zariadenia obsahujú širokú paletu toxických materiálov. Ťažké kovy ako olovo, ortuť, kadmium či berýlium. Plastové zložky z PVC či brómové ohňovzdorné látky nie sú tiež ničím výnimočným. Tieto látky môžu spôsobiť nezvratné poškodenie zdravia osôb, ktoré s nimi prichádzajú do kontaktu. Oveľa väčším rizikom je však, že sa toxické látky môžu po čase dostať do pôdy a vzduchu a ohroziť tak omnoho väčšie ekosystémy.

Ako sa odpadu zbavujeme? 

Existuje niekoľko spôsobov ako sa v súčasnosti toxického odpadu naša civilizácia zbavuje. Veľmi rozšírené je spopolňovanie, kde sa pri spaľovaní uvoľňujú do ovzdušia ťažké kovy. Ortuť uvoľnená do atmosféry sa môže ľahko dostať do potravinové reťazca ľudí a ohroziť tak zdravie nás všetkých.

Prijateľnejších riešením na likvidáciu e-odpadu je jeho znovupoužitie. Kvantá našich nepotrebných elektronických zariadení sa vyvážajú do rozvojových krajín kde sú poskytnuté ľuďom, ktorí by si ich inak nemohli dovoliť. Aj v tomto prípade sa však kumulujú problémy, keďže sa tieto produkty po krátkej dobe používania vyhadzujú v oblastiach, kde nie sú podmienky na ich bezpečnú likvidáciu.

Recyklovanie látok z elektroniky je súčasným fenoménom. Kým však v Európe či USA tento proces podlieha prísnym pravidlám a kontrole, v rozvojových krajinách sú recyklovateľné látky selektované  často na šrotoviskách detskými pracovníkmi.

Veľká časť sa vlastne nerecykluje

Najväčší problém pri recyklácii IT techniky podľa organizácie Greenpeace je, že veľká časť IT techniky z EÚ sa vlastne nerecykluje. „Organizácia Greenpeace mapovala problematiku nakladania s elektronickým odpadom a došli sme k záveru, že osud približne 75 percent elektronického odpadu vyprodukovaného v krajinách EÚ zostáva nejasný,“ uviedol Juraj Rizman z Greenpeace Slovensko.

Existujú podľa neho dôkazy, že časť tohto odpadu končí namiesto recyklácie na skládkach komunálneho odpadu, v spaľovniach a veľká časť je ilegálne exportovaná do krajín tretieho sveta.

Riziko pre ľudské zdravie

Elektronické prístroje sú komplexnou zmesou niekoľkých sto materiálov, z ktorých mnohé obsahujú ťažké kovy ako olovo, ortuť, kadmium a berýlium, a tiež nebezpečné chemikálie, ako brómované spomaľovače horenia a ftaláty. „Tieto nebezpečné látky spôsobujú predstavujú riziko pre ľudské zdravie i životné prostredie,“ informoval Rizman.

Európsky elektronický odpad sa podľa organizácie Greenpeace v Afrike a Ázii „recykluje“ za veľmi nebezpečných podmienok a spôsobom, ktorý by v rozvinutých krajinách nebolo možné považovať za recykláciu. „Nesprávne skladovaný a neodborne „recyklovaný“ elektronický odpad si v týchto krajinách vyberá vysokú daň a odráža sa napríklad na zlom zdravotnom stave zamestnancov tamojších recyklačných firiem,“ vysvetlil Rizman.

Problémom je systém

Podľa Greenpeace predstavuje jediné riešenie problému systém zodpovednej recyklácie, do ktorého by sa mali zapojiť všetky zložky – výrobcovia, distribútori, predajcovia, spotrebitelia i recyklačné firmy. „V tejto súvislosti apelujeme hlavne na výrobcov, aby obmedzili a postupne vylúčili používanie nebezpečných chemikálií vo svojich výrobkoch a vynaložili väčšie úsilie na zber a správnu recykláciu elektronického odpadu,“ uvádza Rizman.

Ako sa zbaviť mobilu zodpovedne?

Ak sa chcete zodpovedne zbabiť mobilného telefónu, existujú v zásade tri spôsoby. Starý mobil sa dá odniesť na zberný dvor, dá sa vyhodiť počas tzv. mobilného zberu elektronického odpadu, ktorý zväčša organizujú samosprávy so špecializovanými firmami v obciach a mestách a dá sa tiež vrátiť u predajcu pri nákupe nového mobilného telefónu. Operátori navyše mobily zbierajú aj bez kúpy nového.

fotogaléria

Orange v nedávnej minulosti ponúkal službu určenú práve na recykláciu elektronického odpadu spojenú so zvýhodnením ceny nového zariadenia. Službu Šrotovné však už Orange neponúka. Služba nefunguje z dôvodu ukončenia spolupráce s partnerom, ktorý na nej spolupracoval. Operátor však analyzuje možnosti, ako podobnú službu spustiť v čo najkratšom čase. „Aktuálne hľadáme nového partnera, s ktorým našim zákazníkom opätovne sprístupnime službu Šrotovné a to za výhodnejších podmienok pre zákazníkov,“ vysvetlil hovorca Orangeu Richard Fides. „Nefunkčný alebo poškodený telefón a príslušenstvo je možné odovzdať bez akýchkoľvek obmedzení do zberu elektroodpadu, ktorý spoločnosť Orange Slovensko prevádzkuje,“ dodal Fides.

Telekom službu Šrotovné zatiaľ neplánuje zaviesť. Pre náš server to potvrdil Michal Korec, hovorca pre služby a financie. Dodáva však, že aj naďalej majú zákazníci možnosť priniesť svoj starý telefón do predajní operátora, odkiaľ bude zabezpečená jeho ekologická likvidácia. „Rovnako zabezpečujeme ekologickú likvidáciu šnúrových či bezšnúrových telefónov, batérií, modemov či routrov, ak ich zákazník odovzdá v našich predajniach,“ dodal Korec. Telekom zabezpečí ekologickú likvidáciu aj telefónov, ktoré boli zakúpené u konkurencie.

Jediným mobilným operátorom na slovenskom trhu, ktorý motivuje aj cenovým zvýhodnením, je v súčasnosti O2.  O2 ponúka svojím zákazníkom službu s názvom Nový za starý, ktorá by im mala priniesť lepšiu cenu za nový mobilný telefón. Stačí, keď používateľ prinesie svoj starý telefón, ktorý operátor od zákazníka prevezme a poskytne mu zvýhodnenie na nákup nového smartfónu. „Zákazník za použitý telefón v predajni dostane kupón, ktorého platnosť je tri mesiace,“ vysvetľuje hovorkyňa O2 Martina Jamrichová. Vďaka trojmesačnej platnosti si zákazník nový telefón nemusí kupovať hneď. „Kupón je prenosný a je ho možné bez problémov darovať známemu či príbuznému, ktorý si nový telefón plánuje kúpiť,“ dodala Jamrichová. Likvidáciu starého telefónu operátor O2 zabezpečí aj v prípade, že nie ste jeho zákazníkom.