20.7.2012 10:07 | Bleskovky MobilMania.sk

Nokia v druhom kvartáli: Väčšie predaje Lumií, ale aj väčšia strata

Finančné výsledky fínskeho producenta za druhý kvartál tohto roka sú plné dobrých, ale aj zlých správ. Nokia zvýšila predaj smartfónov Lumia, stále však zápasí s prepadom zisku.

Nokia v druhom kvartáli predala štyri milióny smartfónov novej línie Lumia, ktoré bežia na operačnom systéme Windows Phone od Microsoftu. Len pre porovnanie, v prvom kvartáli tohto roka predala iba 2,2 milióna Lumií.

Napriek tomu, že predaje Lumií stúpajú nahor, Nokiu ku dnu ťahajú slabé predaje smartfónov so Symbianom. Celkový počet predaných smartfónov z produkcie Nokie totiž poklesol takmer o dve pätiny na 10,2 milióna kusov. Konkurencia pritom predáva 35 až 40 miliónov kusov smartfónov za kvartál.

Čistá strata Nokie sa v druhom kvartáli takmer zoštvornásobila na 1,41 miliardy eur. Presne pred rokom činila strata „iba“ 368 miliónov eur. Dôvodom je práve pokles predaja smartfónov, čo je oblasť, kde Nokia v súčasnosti výrazne zaostáva za firmami ako je Apple či Samsung.

Tržby spoločnosti sa prepadli o 19 percent na 7,54 miliardy eur. Zisk z predaja smartfónov poklesol o 34 percent na 1,54 miliardy eur. Nokia ale verí, že uvedenie novej generácie systému Windows Phone 8 opäť naštartuje jej biznis.

V minulých týždňoch firma taktiež oznámila, že na kľúčovom americkom trhu zníži cenu svojho top modelu Nokie Lumia 900 o polovicu z pôvodných 99 dolárov na 49,99 dolára so zmluvou. Cieľom týchto krokov je zastaviť pokles trhového podielu.

Napriek tomu, že bola Nokia kedysi jednoznačným lídrom trhu, v segmente smartfónov ju o pomyselný trón pripravila konkurencia. A hoci Nokia produkuje milióny cenovo dostupných telefónov, na ich predaji nedokáže reálne zarábať. Firmu teraz čaká ďalšia reorganizácia pracovných miest. Nokia od jesene 2010 pod vedením nového riaditeľa Stephena Elopa naplánovala odchod už viac ako 40 tisíc zamestnancov.