24.7.2012 00:00 | MobilMania

Rýchly test Huawei Ascend G300: Nebezpečný Číňan

Kvalitná konštrukcia, slušná výbava i dobrá cena. Konkurencia by sa mala mať na pozore. Huawei svoju dravosť potvrdzuje v ďalšom modeli Ascend G300.

O čínskom producentovi mobilných telefónov, spoločnosti Huawei, by ste sa ešte pred pár rokmi ani nepočuli. Firma Huawei ale kráča míľovými krokmi, čo vidieť najmä na samotných modeloch, ktoré sú rok od roku na vyššej úrovni. Výnimkou nie je ani Huawei Ascend G300, ktorý to tentokrát trafil presne do čierneho.

Prekvapivá kvalita

Huawei Ascend G300 z radov priemerných smartfónov vôbec nevytŕča. Konzervatívny dizajn neprehliadnuteľne inšpirovaný smartfónmi z produkcie HTC nikoho neurazí. Samotná konštrukcia je plastová, hoci povrch veľmi verne imituje kov.

fotogaléria
fotogaléria

Hrany telefónu sú vo vrchnej a spodnej časti potiahnuté soft-touch materiálom, ktorý plní čiastočne aj protišmykovú funkciu. Novinka má rozmery 122 x 63 x 10,5 mm, pričom sa jeho hmotnosť zastavila na rovných 140 gramoch.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Telefónu chýba hardvérová spúšť fotoaparátu. Na spodnej hrane nájdete dobíjací microUSB konektor. Ľavá stena patrí ovládaniu hlasitosti. Hudobný 3,5 mm jack nájdete spolu s blokovací tlačidlom na hornej hrane. Práve umiestnenie tlačidla na odblokovanie telefónu má trochu nešťastné miesto. Ak totiž chcete telefón odblokovať jednou rukou, budete ho musieť prechytávať, čo nie je veľmi komfortné.

Zadná stena obsahuje objektív fotoaparátu spolu s LED bleskom. Nájdete tu taktiež okrem loga výrobcu aj logo firmy Google, ktoré by malo akoby zvýšiť dôveryhodnosť v čínsku značku telefónov. Po odňatí zadného krytu získate prístup k batérii i slotom pre SIM kartu a microSD kartu. Batéria s kapacitou 1 500 mAh postačí novinke na necelé dva dni, ktoré sa stali už pomaly nechceným štandardom v tejto oblasti.

Štyri jasné palce

fotogaléria

Huawei Ascend G300 je vybavený displejom, ktorý meria po uhlopriečke štyri palce. Displej typu IPS LCD ponúka príjemné rozlíšenie 480 x 800 a zobrazí 16 miliónov farieb. Vďaka tomu sa môžete tešiť na kvalitné a jemné zobrazenie.

Trochu horšie si však novinka počína v exteriéri a najmä na slnku, čo môže byť dôsledok ochranného sklíčka displeja, ktoré nemusí byť polarizované. Aj za takéto detaily sa totiž u konkurencie platí.

Pod displejom sa nachádzajú tri klasické senzorové tlačidlá známe z iných Androidov, ktoré slúžia na vyvolanie kontextovej ponuky, návrat na domácu obrazovku a krok späť. Mimochodom, tlačidlá sú podsvietené. O zapnutie/vypnutie ich podsvietenia sa stará svetelný senzor.

Huawei Ascend G300 beží na systéme Android 2.3.6 s mierne upraveným grafickým rozhraním. Znížená stabilita tejto verzie systému, ktorú sme výrobcovi vyčítali pri testovaní modelu Honor, sa tentokrát neprejavila.

Zlatý stred

fotogaléria

Huawei Ascend G300 môžeme výbavou zaradiť do priemernej strednej triedy. Oproti konkurencii ale prekvapí predovšetkým cenou. Novinku poháňa jednojadrový procesor Qualcomm MSM7227A Snapdragon s takto 1 GHz, ktorý dopĺňa GPU Adreno 200. Operačná pamäť RAM ponúka kapacitu 512 MB.

Interná pamäť Huawei Ascend G300 je 4 GB z čoho ale pre používateľa ostane len 2,5 GB. K dispozícii je ale slot pre pamäťové karty microSD, vďaka čomu je možné pamäť rozšíriť o ďalších 32 GB.

Z výbavy je ďalej potrebné vyzdvihnúť rýchle dátové prenosy HSDPA (7,2 Mbit/s) a HSUPA (5,76). Samozrejme nechýba Wi-Fi pripojenie a taktiež Wi-Fi hotspot na zdieľanie internetu s ďalšími zariadeniami.

Na krátke vzdialenosti poslúži aj Bluetooth 2.1 s A2DP módom a taktiež USB 2.0 v podobe microUSB konektora, pomocou ktorého sa telefón zároveň nabíja. Poteší aj prítomnosť GPS s asistovaným štartom, ktoré využijete napríklad s Google Mapami.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Zdatný vďaka Androidu

Za softvérovou výbavou telefónu stojí sila Androidu, ktorý je v súčasnosti svetovo najpoužívanejším systémom v smartfónoch. Akékoľvek nedostatky v tejto oblasti môžete vyriešiť doinštalovaním aplikácií tretích strán. Ak vám teda v telefóne bude čosi chýbať, rozhodne navštívte internetový obchod Google Play, kde nájdete celý zástup aj bezplatných aplikácií, hier i ďalšieho obsahu.

Huawei Ascend G300 inak ponúkne dnes už bežný štandard. V oblasti pracovných funkcií nechýba kalendár, poznámky či prehliadač dokumentov. Multimédiá zastrešuje hudobný prehrávač s prehľadnou knižnicou, ktorému sekunduje FM rádio s RDS. Videoprehrávač ale neprehrá filmové formáty DviX a XviD. Nechýba taktiež editor fotiek so základnými funkciami na ich otočenie, orezanie a podobne.

Opäť prekvapuje

fotogaléria

Novinka disponuje foťákom s rozlíšením päť megapixlov, ktorému nechýba automatické zaostrovanie či presvetlenie prostredníctvom LED blesku. Výrobcovi ale vyčítame absenciu spúšte fotoaparátu. Malým zadosťučinením je fakt, že fotoaparát spustíte aj priamo z uzamknutej obrazovky.

Kvalita fotoaparátu nás príjemne prekvapila. Huawei Ascend G300 môžeme pokojne zaradiť k lepšiemu priemeru. V exteriéri si totiž počína veľmi dobre. Na nižšej úrovni je to ale tradične v tme a zhoršených svetelných podmienkach. Novinka nahráva aj video vo VGA rozlíšení pri 30 obrázkoch za sekundu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Ďalší do boja

Konkurencia z poza Čínskeho múru je stále silnejšia a útočí nie len príjemnou cenou. Huawei Ascend G300 je šikovný smartfón s kvalitnou konštrukciou i veľmi dobrou výbavou. Rozhodne sa nemá za čo hanbiť a vo svojej cenovej kategórii zamieša kartami.

S podobnou cenovkou na trhu zoženie napríklad Nokiu Lumia 710 , prípadne Lumiu 610 . Z dielne HTC mu konkurenciu bude robiť model Desire C , ktorý však v podobnej cene ponúka slabšiu výbavu. O pár desiatok eur drahší je Sony Xperia Miro s výraznou integráciou Facebooku. Cena Huawei Ascend G300 sa v internetových e-shopoch pohybuje zhruba od 170 eur.