25.7.2012 00:00 | MobilMania

Internet v mobile pokrivkáva, Android vládne

Osem z desiatich Slovákov vo svojom mobile nevyužíva dátové služby, smartfóny však rapídne rastú. Každý druhý predaný telefón má Android. Lokálne štatistiky

Mobilný operátor Orange nás nechal nahliadnuť do kuchyne a ukázal množstvo zaujímavých čísiel a grafov, ktoré výrazne dopĺňajú celkový obraz slovenského trhu s mobilnými telefónmi a službami. Prezentované čísla pre Orange pripravila nezávislá agentúra pre výskum trhu a mali by byť relevantné pre celý trh.

Droid s korunou na hlave

Smartfóny vládnu aj na Slovensku. A kráľom je Android. Až 70 % zo všetkých predaných telefónov tvoria zariadenia s otvoreným operačným systémom. A rovnako 70 % z nich je postavených na Androide. To v skratke znamená, že každý druhý telefón predaný na Slovensku používa systém od Googlu.

fotogaléria

Vyše sedemdesiat percent predaných zariadení má otvorený operačný systém

Druhú priečku s devätnástimi percentami predaných smartov si ešte stále drží Symbian, bronz si odnáša iPhone s 8 % podielom. Zaujímavý je štvorpercentný podiel zariadení Windows Phone, ktoré sa na scénu opäť vracajú od apríla.

fotogaléria

Android stále rastie, Nokia klesá

Inteligentné telefóny zaznamenali za posledné obdobie výrazný rast predovšetkým vďaka silnej dotačnej politike zo strany operátorov. Dôsledkom je, že pomer smartfónov na Slovensku je vyšší, ako napríklad v Poľsku, Francúzsku či Belgicku. V súčasnosti má ešte 40 % z celkového množstva používateľov smartfónov zariadenie so Symbianom. Toto číslo však postupne klesá.

Internet v mobile využívame málo

V kontexte týchto faktov vychádzajú niektoré informácie o správaní používateľov na Slovensku kontroverzne. Napríklad iba 63 % majiteľov zariadenia s Androidom sa so svojim zariadením pripája na internet (nie len cez operátorské dáta, ale akýmkoľvek spôsobom). Pri Symbiane je to dokonca iba 38 %. Najviac sú s internetom zžití majitelia jablčných telefónov, z ktorých až 93 % surfuje cez mobil.

Pokiaľ chceme hovoriť o slovenskom trhu celkovo, iba 13 % všetkých používateľov mobilných zariadení (nielen smartfónov, ale mobilov celkovo) využíva v telefóne internet. V tomto čísle sú zahrnutí zákazníci všetkých operátorov a všetkých typov služieb vrátane predplatených kariet. Bežný používateľ prenesie z mobilu mesačne desiatky megabajtov, náročnejší používatelia zhruba 300 až 500 MB. Vyššie dátové prenosy sú skôr výnimkou.

fotogaléria

Činnosti, ktoré slovenskí používatelia najčastejšia robia so svojím mobilom pripojeným na internet

Slovensko kopíruje trend

Čísla, ktoré Orange prezentoval, doplnili ďalší dielik do mozaiky slovenského trhu s mobilnými telefónmi a prakticky potvrdili to, čo sme doteraz tušili. Rovnako ako na celom svete, aj na Slovensku si Android upevňuje pozíciu. Na rozdiel od iných trhov je však na Slovensku menej používateľov iPhonov. Na tom však majú zásluhu predovšetkým operátori, ktorí nerozpútali cenovú vojnu tak, ako na vyspelejších západných trhoch.

Z hľadiska rozloženia používaných systémov v zákazníckej báze sme ešte stále drobnou anomáliou na mape Európy. Symbian si u nás dokáže držať silnú pozíciu, zatiaľ čo v zahraničí stráca výraznejšie. Dôvodom je pravdepodobne pomalší obnovovací cyklus, ale aj vyššia fixácia slovenských zákazníkov na značku. Je pravdepodobné, že výraznejšie zmeny prinesú práve nastávajúce Vianoce.

Pri pohľade na popularitu jednotlivých systémov u používateľov nemôžeme v najbližších mesiacoch očakávať radikálnejšiu zmenu trendu. Z dlhodobého hľadiska je však veľký význam pripisovaný zariadeniam s Windows Phone, ktoré by po príchode ôsmej verzie (koncom roku 2012) mali začať viditeľne posilňovať svoju pozíciu.