26.7.2012 00:31 | Bleskovky MobilMania.sk

Zisk Huawei klesol za polrok o 22 percent

Druhému najväčšiemu výrobcovi telekomunikačného vybavenia na svete Huawei Technologies klesol za šesť mesiacov tohto roka prevádzkový zisk o 22 percent na 8,79 miliardy jüanov (1,13 miliardy eur). Môže za to prepad dopytu zo strany telekomunikačných firiem, ktorý bol spôsobený nízkym hospodárskym rastom. Príjmy firmy sa však zvýšili o päť percent na 102,7 miliardy jüanov (13,25 miliardy eur). Za celý aktuálny rok sa pritom očakáva zvýšenie tržieb o 15 až 20 percent. Huawei je šiestym najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete.

Zníženie dopytu trápi aj konkurenciu. Ericsson hospodáril s nižším ziskom, ako sa očakávalo, a francúzsko-americká firma Alcatel-Lucent a čínska ZTE upozornil pred ďalším negatívnym vývojom zisku. Firmám Huawei a ZTE by sa však malo v druhej polovici vodiť lepšie ako ich západným konkurentom, pretože analytici očakávajú zvýšenie investícií do mobilných sietí v Číne.

Firmu Huawei založil v roku 1987 jej generálny riaditeľ Žen Čeng-fej po tom, čo bol prepustený z čínske armády. Firma je blízko toho, aby zosadila švédsku firmu Ericsson z pozície svetovej jednotky vo výrobe telekomunikačného vybavenia. Avšak, k zaisteniu tejto pozície si bude potrebovať zaistiť napojenie na americký trh.

Americká vláda sa ale stále snaží zabrániť predaju zariadení od Huawei a ZTE svojim firmám kvôli obavám o kybernetickú bezpečnosť a správam, že spomenuté firmy predávali americké počítačové vybavenie do Iránu. Huawei a ZTE tvrdia, že svoje podnikanie v Iráne obmedzili.

Obe spoločnosti sú však úspešné v predaji svojich mobilných telefónov, a to aj na americkom trhu, na ktorom sú ich ceny v porovnaní s konkurenčnými zariadeniami od firiem Apple a Samsung výrazne nižšie. Za celý rok Huawei očakáva dodanie 35 až 40 miliónov prístrojov na trh, napísala agentúra Reuters.

(1 € = 7,7518 CNY)

(ČTK)