31.7.2012 00:00 | MobilMania
Video

Nokia 808 PureView: Fototest 41 megapixelov

Disponuje foťákom s dychberúcim rozlíšením 41 Mpx. Má xenónový blesk, aj LED prisvietenie. Fotí naozaj tak dobre?

Nokia 808 PureView púta pozornosť laickej aj odbornej verejnosti. Dôvodom je práve fotoaparát, ktorý má neuveriteľné rozlíšenie až 41 Mpx. Kým profesionálni fotografi krútia hlavou a odborná verejnosť hovorí o marketingovom ťahu, Nokia tvrdí, že táto technológia tu opodstatnenie má.

Novinke a jej fotoaparátu sme sa detailne, čo sa týka parametrov a funkcií, už venovali v článku 41 megapixelov od Nokie: Útok na fotopriemysel . Nokiu 808 PureView sme ale tentokrát zobrali do života a vyskúšali ju v bežných situáciách, s ktorými sa počas používania môžete stretnúť. Po recenzii Nokie 808 PureView vám prinášame aj sľúbený fototest. Patrí skutočne teda na trón? 

fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview dscn7339 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview dscn7343 Zdroj: Zive.sk

Čistokrvný fotomobil

Nokia 808 PureView je od svojej podstaty fotomobil. Zdá sa, akoby chcela byť dokonca skôr foťákom, ako mobilom. Veľký objektív, výrazný blesk, pozoruhodná výbava a zaujímavé parametre. Nemá sa rozhodne za čo hanbiť. Dôkazom nie je len rozlíšenie 41 megapixelov, ale aj xenónový blesk, LED dióda na prisvietenie či automatické zaostrovanie.

fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview dscn7351 Zdroj: Zive.sk

Samozrejmosťou je dvojpolohová hardvérová spúšť na pravej strane telefónu. Fotoaparát sa dá jej dlhým stlačením spustiť aj v prípade, že je telefón zablokovaný. Táto funkcia sa dá v nastaveniach v prípade potreby obmedziť.

Samotné spustenie fotoaparátu trvá zlomky sekúnd, takže sa dá povedať, že fotografovať môžete prakticky okamžite. Výhodou je aj rozmerný hľadáčik, ktorý tvorí podstatnú časť štvorpalcového displeja.

Prostredie fotoaparátu je dobre spracované po grafickej i funkčnej stránke. Prakticky a veľmi rýchlo môžete prepínať medzi plne automatickým režimom, trojicou vami manuálne prednastavených režimov a výberom scén. Samotné nastavenia fotoaparátu ponúknu dnes už očakávané a štandardné možnosti, medzi ktoré patrí nastavenie ISO, vyváženie bielej, rôzne efekty, úprava jasu a podobne.

Má to zmysel?

Kto bude fotiť 41 Mpx fotky a načo je to vlastne dobré? Nuž, v plnom rozlíšení 41 Mpx, teda reálne v rozlíšení 38 Mpx, budete fotiť naozaj ojedinele. Takáto fotografia má totiž viac ako tucet megabajtov. Pri jej spracovávaní, posielaní či archivovaní to teda vytvára zbytočné problémy. Miesta v pamäti je vždy málo a poslať 12 MB fotku bez konverzie, pri ktorej sa už stráca predmetná kvalita, je nie raz extrémne zdĺhavé.

Ak si aj kvalitu prepnete a fotiť budete v nižšom rozlíšení, o výhody a schopnosti Nokie 808 PureView samozrejme neprídete. Nevyužijete však už napríklad možnosti niekoľkonásobného digitálneho priblíženia, či vytvorenia výrezu z fotografie bez viditeľnejších deformácií kvality.

Stále sa ale môžete spoľahnúť na snímač s veľkosťou 1/1,2 palca (21,1 mm), čo je síce výrazne menej ako rozmer snímačov zrkadloviek, prekoná však drvivú väčšinu digitálnych kompaktov, ktorých senzory majú uhlopriečky v rozmedzí 1/2,5 až 1/1,7 palca (10,2 – 14,9 mm). Už len tieto parametre hovoria za seba. K tomu technológia PureView a špičková nemecká optika Carl Zeiss a potenciálny kráľ fotomobilov je na svete.

fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview dscn7353 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview dscn7354 Zdroj: Zive.sk

Poďme do terénu

Technické špecifikácie nikdy nestačia. Počet megapixelov nereflektuje automaticky kvalitu. Dôležitejšiu úlohu hrá rozhodne optika či clona. Svoje urobia aj softvérové možnosti telefónu. Nokia 808 PureView si v exteriéri v dobrých svetelných podmienkach počína veľmi dobre. Fotky dosahujú naozaj špičkovej kvality. V prípade exteriérových záberov, kde môžete vidieť jazero a les, si však všimnite slabšiu farebnosť. Plne automatický režim si totiž so oblačnosťou a blížiacou sa búrkou neporadil na takej úrovni, ako by sme očakávali.

fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview 2012-05-19-0002 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview 2012-05-19-0003 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest exterier_3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest exterier_4 Zdroj: Zive.sk

S fotením interiéru počas dňa nebudete mať výraznejšie problémy. Pozorovateľné a zásadné nedostatky sme počas testovania nezaznamenali. Fajnšmekri ocenia pekný bokeh, teda rozostrenie, ktoré fotoaparát dokáže zanechať na objektoch v pozadí.

fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest interier Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest interier_2 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest interier_4 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest interier_5 Zdroj: Zive.sk

Pri fotení podvečer a počas šera je znížená kvalita snímky citeľná a prejaví sa najmä na väčšom „zrne“, ktoré je spôsobené vysokým ISO v automatickom režime. Na druhej strane ale musíme uznať, že v tomto smere je na tom Nokia 808 PureView oveľa lepšie, ako bežné smartfóny.

fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview zle svetlo_1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview zle svetlo_2 Zdroj: Zive.sk

Pre Nokiu 808 PureView nie je problémom ani fotografovanie počas úplnej tmy. Xenónový blesk totiž dokáže osvetliť aj celú miestnosť. Telefón si dokonca šikovne poradí aj pri fotení makra so zapnutým bleskom. Detailne zachytí v tomto prípade aj text.

fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest tma Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest tma_1 Zdroj: Zive.sk

Fotenie makro záberov nám robilo mierne vrásky na čele. Pri zapnutom automatickom režime bolo totiž na predmet často náročné zaostriť. Dokonca ani po zapnutí makro režimu v nastaveniach scén nás Nokia 808 PureView o svojich schopnostiach nepresvedčila. Niektoré zábery bolo potrebné vyhotoviť na viackrát, pričom častým problémom bol fakt, že na danú krátku vzdialenosť cca do 15 cm Nokia 808 PureView nedokázala vždy zaostriť dostatočne. Riešením je vytváranie výrezov, čo však znižuje používateľský komfort.

fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest makro_2 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest makro_5 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest makro_6 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview fototest makro_9_1 Zdroj: Zive.sk

Silu zoomu vďaka vysokému rozlíšeniu fotoaparátu určite oceníte. Spoľahnúť sa môžete na naozaj kvalitný záber aj pri najväčšom priblížení. 

fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview 2012-05-21-0018 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy nokia 808 pureview 2012-05-21-0019 Zdroj: Zive.sk

FullHD video

Nokia 808 PureView dokáže nahrávať taktiež video vo vysokom FullHD rozlíšení 1080p s možnosťou voľby rýchlosti 30, 25, 24 alebo 15 snímok za sekundu. Pre videosekvencie je možné využiť kontinuálne prisvietenie prostredníctvom LED diódy. Priblíženie je možné bez výraznejšie viditeľnej straty kvality, za čo musíme Nokiu rozhodne pochváliť.

Bude jej patriť vrchol?

Nokia 808 PureView sa pýši prvenstvom v počte megapixelov svojho fotoaparátu. 41 je určite obdivuhodné číslo. Veľkosťou snímača dokonca vytŕča aj z radov kompaktných fotoaparátov. Treba určite uznať, že kvalita fotografií vyhotovených Nokiou 808 PureView je na vysokej úrovni. Nie však na takej, na akú by nedosiahli konkurenčné smartfóny. Po slepom hlasovaní čitateľov vo fototeste našich českých kolegov z MobilMania.cz totiž vzišlo najavo, že iPhone 4S od Apple porazil Nokiu 808 PureView .