31.7.2012 11:06 | MobilMania

Apple vs. Samsung: Kľúčová právna bitka na súde v Kalifornii

V kalifornskom meste San José sa začala veľmi dôležitá právna bitka o miliardy dolárov v podobe patentov, licencií a zákazoch predaja.

Ide o najlukratívnejší trh

Americký gigant Apple a juhokórejská technologická špička Samsung vedú medzi sebou spory v tucte krajín po celom svete. Obe firmy sa snažia ovládnuť rýchlo rastúci trh s populárnymi mobilnými zariadeniami. Súdne pojednávanie v San José je považované za najsledovanejšie, verdikt bude totiž určujúci pre najlukratívnejší americký trh.

Spor v Kalifornii sa ťahá už od minulého roka, kedy Apple zažaloval Samsung za kopírovanie jeho smartfónu iPhone a tabletu iPad. Juhokórejský producent ale podal protižalobu a chce dokázať, že Apple chce potlačiť konkurenciu, aby si mohol zachovať výrazné zisky. 

Čiastočne vedie Apple

fotogaléria

Spoločnosť Apple dosiahla v patentových vojnách koncom júna cenný čiastkový úspech. Súd totiž vydal predbežné rozhodnutie, na základe ktorého Samsung nemôže predávať svoje tablety Galaxy Tab 10.1 v USA. 

Apple tak získal v súdnych sporoch dôležitý prvý bod. Krátko na to bol na území Spojených štátov predbežne zakázaný aj predaj mobilného telefónu Galaxy Nexus. Samsung sa samozrejme proti obom zákazom odvolal. 

Apple chce kvôli softvérovým patentom zakázať v USA aj predaj juhokórejskej vlajkovej lode Samsungu Galaxy S III. Podľa kalifornskej spoločnosti je nový Galaxy S III totiž dostatočne podobný Galaxy Nexusu, aby bol posudzovaný v rovnakej veci. 

Argumenty majú obe strany

Firma Apple tvrdí, že Samsung kopíruje dizajn kalifornských produktov i prvkov používateľského rozhrania akým je napríklad „tap-to-zoom“ (klikni pre priblíženie) a „bounce-back response“ (pružný efekt na konci zoznamu pri listovaní). 

Samsung sa chce brániť tým, že predstaví dokumenty, podľa ktorých na prístroji s dominantným dotykovým displejom pracoval ešte pred predstavením smartfónu od Apple. Podľa Samsungu sa Apple pri vývoji iPhonu inšpiroval nápadmi japonskej firmy Sony. Kórejci taktiež tvrdia, že telefóny podobné iPhonu predávali ešte pred rokom 2007. 

fotogaléria
fotogaléria

Samsung chce argumentovať aj konceptmi Sony, u ktorých sa mal Apple inšpirovať.

Firma Apple má ale dôkaz, podľa ktorého si ľudia zamieňajú iPady s tabletmi od Samsungu. Pre podloženie svojich tvrdení Apple vyrukoval s prieskumom, podľa ktorého je najčastejším dôvodom vrátenia kúpeného tabletu Samsung Galaxy Tab v americkom reťazci Best Buy fakt, že zákazník bol presvedčený, že si kupuje iPad. 

Apple je doma, rozhoduje sa 10 míľ od jeho sídla

Pikantné je, že súd sa koná v Kalifornii, kde je Apple ikonou a zároveň veľmi významným zamestnávateľom Rozhoduje sa pritom len 10 míľ od sídla Apple – cupertinskej ulice Infinite Loop .

Hoci to kórejci majú na súd rozhodne ďalej, mnoho právnych expertov si myslí, že práve tieto fakty by Samsung počas súdu mohol zoberať do úvahy a naznačiť, že by porota mohla byť zaujatá. „Samozrejme pokiaľ by som ja bol Samsung, zaujímal by som sa o to, čo si porotcovia myslia o Apple. Vzhľadom k tomu, že je to v tam významný zamestnávateľ,“ uviedol pre agentúru Reuters právny expert James Dobson z organizácie Empirical Creative.

Očakáva sa, že rozhodovanie súdu bude trvať štyri týždne. Desaťčlenná porota si najprv musí vypočuť argumenty oboch strán. Následne bude musieť u každej námietky dosiahnuť jednomyseľný verdikt a povedať či má pravdu Apple, alebo Samsung.