1.8.2012 00:00 | MobilMania

Apple, Nokia aj Samsung majú ešte esá v rukáve

Prehľad pripravovaných noviniek. Výrobcovia na tento rok s určitosťou ešte nepoložili na stôl všetky svoje tromfy. Na čo sa môžeme tešiť?

Aj v roku 2012 nechýba množstvo noviniek medzi čoraz populárnejšími smartfónmi. Svoju vlajkovú loď, a prakticky aj „kráľa“ medzi prístrojmi s operačným systémom Android, predstavila kórejská spoločnosť Samsung. Model s označením Galaxy S III si získal množstvo priaznivcov, ale aj odporcov najmä vďaka kontroverznej veľkosti displeja.

Ďalej z tohtoročných noviniek možno spomenúť taiwanské HTC s líniou One či kórejské LG so štvorjadrovým modelom Optimus 4X HD a štýlovou líniou „múdrych“ mobilných telefónov s označením Optimus „L“ . Svoje želiezka v ohni predstavila a predovšetkým aj začala predávať fínska Nokia. Samozrejme, hovoríme o lacnej Lumii 610 či o prerastenom klone smartfónu Lumia 800 s o stovku vyšším označením (Lumia 900 ).

Taktiež sa predviedli i čínski výrobcovia Huawei alebo ZTE, ktorých smartfóny opäť raz používajú operačný systém Android. Sem-tam sa síce medzi novinkami mihnú aj nejaké kúsky s Windows Phone. No väčšina producentov strategicky čaká na osmičku a aj preto smartfónov s týmto systémom v porovnaním s Androidom pomenej.

Noviniek, ktoré boli predstavené tento rok, je však samozrejme oveľa viac – od lacných „Facebook“ smartfónov až po najdrahšie novinky pre tých majetnejších. To však nie je všetko, výrobcovia ešte stále nevytiahli všetky esá z rukáva...

Apple: Nový iPhone už na jeseň

Keďže poslednému iPhonu už pomaly rastie starecká brada, pomaly nastáva čas, aby prišiel jeho nástupca. Novinka vo svojej už šiestej generácii má podľa špekulácií priniesť najmä väčší 4-palcový displej, ktorého rozlíšenie by malo dosiahnuť 1 136 × 640 obrazových bodov.

To by tiež mohlo znamenať, že samotný smartfón narastie len do výšky (nie do šírky), keďže druhý číselný parameter v prípade rozlíšenia zostáva rovnaký ako v prípade súčasného iPhone 4S. Okrem iného sa očakáva, že výrobca do zariadenia integruje menší 19-pinový nabíjací konektor či nový procesor Apple A6 postavený na čipe Exynos 4 od kórejského Samsungu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Aj takto by mohol vyzerať nový iPhone

Malo by ísť pritom o rovnaký typ procesora, ktorý je vyrobený 32-nanometrovou technológiou. Ten je mimochodom prítomný aj v modeli Samsung Galaxy S III. Nový iPhone, ktorý tiež bude obsahovať ešte menšiu nanoSIM kartu, by sa mal predstaviť verejnosti niekedy na jeseň tohto roka.

TIP: Apple zrejme predstaví nový iPhone 12. septembra, nebude jediný

HTC chystá najmä vylepšený One X

fotogaléria

Taiwanské HTC zas plánuje ešte tento rok doplniť svoju vlajkovú loď s označením One X o jeden ďalší model. Novinka, ktorá má dostať označenie One XXL, ponúkne mierne vylepšené parametre. Srdcom zariadenia má byť napríklad ešte lepší štvorjadrový Krait procesor s taktovacou frekvenciou 1,5 GHz a grafickým čipom Adreno 320 GPU, informuje server GSMarena.com.

Model má mať okrem iného dvojnásobne vyššiu kapacitu operačnej pamäte RAM (2 GB), zvyšok parametrov by sa už meniť nemal. Môžeme sa teda tešiť na kvalitný 8-megapixlový fotoaparát či na internú pamäť s kapacitou 32 GB. Prednej strane zariadenia bude opäť dominovať nadpriemerne veľký 4,7“ displej s HD rozlíšením.

LG pripravuje „kladivo“ na Galaxy S III

Taktiež aj kórejské LG sa plánuje predviesť s nejakým tým novým kúskom. Hlavnou novinkou jesene 2012 má byť najmä smartfón s označením Optimus L9. Ako už názov napovedá, prístroj sa vďaka svojej výbave zaradí nad model Optimus L7 .

fotogaléria

Smartfón opäť pobeží na operačnom systéme Android. Či ale pôjde o verziu 4.0 Ice Cream Sandwich alebo o novší 4.1 Jelly Bean, zatiaľ nie je jasné. Keď sa však pozrieme na doterajšie nie príliš pozitívne skúsenosti s aktualizáciami u LG, javí sa nám ako pravdepodobnejšia prvá možnosť, pričom novšia verzia príde formou klasického updatu.

LG Optimus L9 by podľa všetkého mal byť hlavným konkurentom smartfónu Samsung Galaxy S III. Tomu zodpovedajú aj zverejnené špecifikácie, ktoré sú v niektorých ohľadoch dokonca lepšie ako u spomínaného kórejského konkurenta.

Spomenúť môžeme napríklad štvorjadrový Krait procesor s taktom 1,5 GHz, 2 GB operačnej pamäte RAM či veľký 5-palcový IPS displej s HD rozlíšením 1 280 × 720 obrazových bodov. Nový supersmartfón od LG to ale nebude mať jednoduché, lebo všetku slávu a hrozienka z koláča si už úspešne povyberal Samsung, ktorý úspech modelu Galaxy S III korunoval masívnou kampaňou počas olympiády.

Nokia vkladá nádeje do Windows Phone 8

Do tuhého boja o náročného zákazníka chce prehovoriť aj producent z Fínska. Aj napriek neistej budúcnosti firmy je v pláne niekoľko noviniek. Keďže Nokia úzko spolupracuje s Microsoftom, môžeme očakávať najmä nové zariadenia s operačným systémom Windows Phone 8.

Ako už nedávno informoval server GSMarena.com, novinky z línie Lumia budú predstavené 5.-6. septembra 2012 na tradičnej vývojárskej a novinárskej konferencii Nokia World , ktorá sa tentoraz bude konať v domovských Helsinkách.

fotogaléria

Zatiaľ však nie je známych veľa informácií o nových zariadeniach. S istotou však môžeme povedať, že novinky dostanú veľké displeje s HD rozlíšením či dvoj- alebo štvorjadrové procesory. Novinky tiež budú podporovať čoraz populárnejšie NFC, ktoré využijeme napríklad na prenos súborov na krátke vzdialenosti.

Na Nokia World sa má predstaviť hlavne nástupca smartfónu Lumia 800 s Windows Phone 8. Taktiež by nebolo na škodu, keby výrobca uviedol aj novú vlajkovú loď, ktorú by ešte dokázal dostať na vianočný trh. Súčasný top model značky – Nokia 900 – síce práve prichádza na trh, technologicky ale už začína zľahka krívať. Dôvod je jednoduchý: Nokia 900 nedostane aktualizáciu na Windows Phone 8.

Samsung: Najmä nový Galaxy Note 2

Skutočnosť, že sa druhému kórejskému producentovi momentálne darí, potvrdzujú aj nedávno zverejnené finančné výsledky . Veľkú zásluhu na tom majú aj predaje smartfónu Galaxy S III (10 mil. kusov ) či „tabletotelefónu“ Samsung Galaxy Note , z ktorého sa predalo viac ako sedem miliónov kusov.

Čo sa týka chystaných noviniek, hviezdou tohtoročnej jesene by mal byť práve nástupca druhého spomínaného zariadenia. Prístroj sa, podobne ako predchodca, zrejme predstaví 30. augusta, teda počas novinárskeho dňa na IFA 2012 v Berlíne.

Doplnené dnes o 11:00: Server GSMarena.com však informuje o inom dátume - 15. august 2012, kedy by mohlo byť naplánované špeciálne podujatie Samsungu.

Nech je pravda akákoľvek, novinka, ktorá má mať podľa neoficiálnych informácií podobný dizajn ako smartfón Galaxy S III, sa bude môcť popýšiť najmä 5,5-palcovým displejom s HD rozlíšením (1 280 × 720 px). Špekuluje sa tiež, že zariadenie pobeží už na najnovšej verzii Androidu s označením 4.1 Jelly Bean.

Samsung Galaxy Note 2 má tiež disponovať fotoaparátom s rozlíšením osem megapixlov, pričom sa má spoľahnúť na kvalitnejší a väčší snímač. Prístroj pravdepodobne bude poháňať štvorjadrový procesor, ktorému má sekundovať minimálne 1,5 GB operačnej pamäte RAM.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Samsung Galaxy Note

Svetová jednotka v predajoch mobilných telefónov však pôvodne plánovala predstaviť zariadenie v neskoršom termíne. Samsung chce zrejme zamiešať kartami ešte pred príchodom šiestej generácie iPhone od konkurenčného Applu.

Sony predstaví jeden high-end či smartfón s priemernou výbavou

Japonské Sony taktiež neskončilo s predstavovaním tohtoročných noviniek. Do portfólia výrobcu má čoskoro pribudnúť napríklad konkurent pre smartfóny Samsung Galaxy S III či HTC One X. Chystaná novinka s kódovým označením LT29i Hayabusa bude internacionálnou verziou smartfónu Xperia GX .

Spomínaný prístroj teda ponúkne napríklad dvojjadrový 1,5 GHz procesor s grafikou Adreno 320 GPU či veľký 4,55-palcový displej s HD rozlíšením. Taktiež sa hovorí o inom telefóne s kódovým označením Mint. Chystaná novinka by mala v tomto prípade mať takmer rovnaké špecifikácie ako Hayabusa.

Líšiť sa bude menšou uhlopriečkou displeja (4,3“) či absenciou kontextových tlačidiel. Obe novinky pravdepodobne pobežia na operačnom systéme Android 4.0, pričom v neskoršom termíne by mohla byť uvoľnená aj aktualizácia na najnovšiu verziu 4.1 Jelly Bean. Sony sa v poslednej dobe z chýb poučilo a aktualizácie pripravovať dokáže (aj keď to niekedy chvíľu trvá), takže by sme im to aj dokázali uveriť.

Treba tiež podotknúť, že Sony má v pláne predstaviť aj lacnejší model strednej triedy. Prístroj, ktorý dostane označenie Xperia J, by sa mohol po zaradení do ponúk operátorov stať bestsellerom. Napriek tomu, že novinka bude jednou z tých lacnejších, ponúkne zaujímavú výbavu.

Zobrazovacia jednotka smartfónu má dosiahnuť veľkosť štyri palce pri štandardnom WVGA rozlíšením. Ďalej Sony Xperia J ponúkne jednojadrový procesor s taktom 1 GHz či tri farebné vyhotovenia – bielu, ružovú a čiernu, informuje server GSMarena.com.

fotogaléria
fotogaléria