3.8.2012 00:00 | Bleskovky MobilMania.sk

O2 spúšťa LTE s rýchlosťou 100 Mbit/s. Stojí 15 eur

O2 spustilo testovaciu prevádzku LTE siete. Na západnom Slovensku. Spresnené a doplnené

Operátor O2 včera v popoludňajších hodinách spustil komerčnú testovaciu prevádzku siete LTE, marketingovo označovanú aj za sieť štvrtej generácie, ktorá ponúka teoretické rýchlosti mobilného pripojenia až 100 Mbit/s pri sťahovaní dát.

Neďaleko Bratislavy

Pripojenie LTE od O2 je zatiaľ dostupné na západnom Slovensku v lokalitách Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji a Zálesie. Podľa operátora v tejto oblasti žije takmer 12-tisíc ľudí.

„Úspešné výsledky testovania v Banskej Bystrici spred dvoch rokov nám umožnili posunúť stratégiu rozširovania 4G siete ďalej,“ uviedol generálny riaditeľ O2 Ramiro Lafarga Brollo. LTE technológiu O2 prináša nie len na Slovensko, ale aj do Českej republiky.

Mapa pokrytia: V súčasnosti je LTE sieť dostupná v Bernolákove, Ivanke pri Dunaji a Zálesí.

Jediný balík 100 GB dát za 15 eur

Podľa zverejneného cenníka bude k dispozícii len jeden program LTE Internet za mesačný poplatok 15 eur. Obsahovať má však až 100 gigabajtov predplatených dát, čo je na pomery mobilného internetu výrazne nadpriemerná hodnota. Atakovať dokonca môže aj obmedzenia FUP pevného internetu niektorých operátorov.

Po prenesení 100 GB dát, ktoré platia len v LTE sieti, sa aplikuje veľmi prísne obmedzenie FUP. Pripojenie sa totiž úplne zastaví. Naďalej však bude dostupná štandardná ponuka mobilného internetu v 3G sieti. Na SIM kartu so službou LTE je totiž možné aktivovať aj ktorýkoľvek iný dátový balík, prípadne využiť len denný internet bez mesačných poplatkov.

100 Mbit/s pri sťahovaní

Rýchlosť mobilného internetového pripojenia v LTE sieti O2 dosahuje pri sťahovaní dát maximálnu teoretickú rýchlosť až 100 Mbit/s.

O2 demonštrovalo rýchlosti pripojenia počas včerajšieho predstavenia služby aj v aktívnej sieti. Prvé merania predvedené priamo zástupcami spoločnosti ukázali odozvu 32 ms, sťahovanie s rýchlosťou 84 Mbit/s a upload 28 Mbit/s. Sieť ale bola vyťažená iba minimálne.

Poskytovanie takto vysokých rýchlostí umožňuje operátorovi konfigurácia siete. Vo frekvenčnom pásme 1 800 MHz totiž pre LTE využíva celú šírku pásma 2x15 MHz. Použitá je tiež konfigurácia antén 2x2 MIMO, čo znamená, že na odosielanie a prijímanie dát sú vyhradené samostatné antény.

Operátor O2 v Českej republike pre svoju LTE sieť použil menšiu šírku pásma, preto ani dosahované rýchlosti nedosahujú takto vysokých hodnôt. Zvyšné pásmo vyhradil pre hlasové služby. Slovenské O2 pritom väčšinu hlasových služieb prevádzkuje vo frekvenčnom pásme 900 MHz.

Na skúšku pre všetkých

Každý zákazník O2 bude mať k dispozícii možnosť bezplatného vyskúšania si služby na jeden mesiac. O2 ale upozorňuje, že na využívanie LTE pripojenia je nevyhnuté vlastniť aj príslušný modem, ktorý pracuje v pásme 1 800 MHz.

Zákazník si môže zariadenie zakúpiť u operátora, pričom ak ho do 12 mesiacov vráti nepoškodené a v pôvodnom obale do O2, celá výška zaplatenej sumy mu bude vyplatená naspäť. O2 má v ponuke ZTE USB modem MF821D , ktorý je vhodný skôr k notebookom a jeho cena je 30 eur. Na domáce použitie O2 ponúka Huawei WiFi router B593 , ktorý má cenovku 50 eur, pričom je k nemu možné pripojiť paralelne 32 zariadení.

Modemy ponúkané operátorom sú pripravené na prevádzku vo frekvenčných pásmach 1 800 MHz, ale aj 800 MHz. Pri rozširovaní LTE siete bežiacej na nových frekvenciách teda nebude nutné kupovať ďalšie zariadenie.

Okrem LTE modemy podporujú tiež siete 3G a EDGE. Na využívanie internetu v nepokrytej oblasti teda nie je nutné použiť iné zariadenie.

Ako ďalej?

Zástupcovia operátora naznačili aj ďalšiu stratégiu rozširovania LTE siete. Po vyhodnotení pilotnej komerčnej prevádzky, ktorá bola včerajším dňom spustená, sa rozhodne, či sa bude pokračovať v rozširovaní 3G siete alebo sa začnú pokrývať ďalšie oblasti rovno novou technológiou.

Podľa zástupcu spoločnosti Huawei Technologies, ktorá operátorovi zabezpečuje technické zázemie, totiž veľký rozdiel v cene samotnej technológie nie je. Oveľa väčšie náklady súvisia s chrbticovou sieťou. Tá totiž musí zvládnuť niekoľkonásobne väčšiu kapacitu, než aká je potrebná pre súčasné 2G a 3G siete.

V najbližšom čase teda rozširovanie najrýchlejšej mobilnej siete na Slovensku nečakajte. Prvým krokom k nemu totiž bude až rozdelenie frekvencií po vypnutej analógovej televízii. Aj keď O2 je technicky pripravené aj na prevádzku siete na frekvenciách 1 800 MHz, prioritne čaká na rozdeľovanie atraktívnejších frekvencií 800 MHz, ktoré zabezpečia výrazne lepšie šírenie signálu a rozsiahlejšie pokrytie.