7.8.2012 00:00 | MobilMania

Vytvorte nám lokálne aplikácie, vyzýva Microsoft

Developerská súťaž WinApp Challenge, ktorá prebieha aj na MobilMania.sk, prinesie vývojárom štedré odmeny i ďalšie výhody. O detailoch hovorí Roman Russev z Microsoftu.

Microsoft a Nokia pripravili pre slovenských developerov súťaž o najlepšie Windows 8 a Windows Phone aplikácie, ktoré budú hodnotiť aj čitatelia Živé.sk a MobilMania.sk spolu s odbornou porotou. O súťaži WinApp Challenge , ktorá prebieha od 23. júla do 31. októbra, nám bližšie porozprával Roman Russev z Microsoftu.

Čo môžeme očakávať od súťaže o najlepšie Windows Phone a Windows 8 aplikácie? Nie je to zrejme len obyčajná súťaž, ide aj o cieľ zobudiť slovenskú komunitu developerov.

Developerská komunita je zobudená. Developeri veľmi netrpezlivo očakávajú všetky novinky, ktoré sa týkajú týchto systémov. Súťažou WinApp Challenge by sme chceli hlavne by sme chceli docieliť, aby sa vytvorili bezplatné aplikácie s lokalizovaným obsahom a dátami. Jednoducho niečo, čo bude zaujímavé pre slovenských používateľov. Samozrejme, neobmedzujeme tých, čo robia niečo globálne.

Súťaž WinApp Challenge prebieha v trochu netradičnom letnom období. Nie je to nešťastný dátum? Veď mnohí ľudia sú na dovolenkách, oddychujú...

Na jednej strane je to pravda. Na druhej strane, pre developerov, ktorí sa chcú naučiť nové veci a chcú ísť do niečoho nového, je to presne to obdobie, kedy sa do toho môžu v pokoji pustiť. Súťaž navyše trvá do konca októbra, teda dosť dlhú dobu na odovzdanie aplikácií.

TIP: WinApp Challenge 2012

Tým pádom možno oslovíte aj nejakých študentov, ktorí nemajú počas prázdnin žiadnu prácu.

Presne. Je to otvorené pre študentov, pre tých, pre ktorých je vývoj hobby, alebo aj pre zamestaných nadšencov. Takže naozaj pre všetkých.

Microsoft urobil aj na Slovensku mnohé kroky na podporu developerov. Aký majú potenciál slovenskí študenti v tejto oblasti?

Potenciál majú veľmi veľký. Sám sa stretávam veľmi často s ľuďmi z akademického prostredia. Je to aj téma pre učiteľov, nie len pre študentov. Pri tvorbe aplikácií je možné použiť aj štandardné programovacie jazyky a vývojové prostredia, ktoré v najnovších verziách umožňujú tvorbu Windows 8 a Windows Phone aplikácií. Aj tým, že umožňujú nové zapojenie grafiky a dizajnu do aplikácií, je to pre nich veľmi zaujímavé a zároveň nenáročné. Cítia zároveň obrovskú príležitosť, ktorá príde. Windows 8 má z pohľadu Windows Store obrovský a najmä globálny potenciál aj pre developerov jednotlivcov, študentov, začínajúce alebo malé lokálne firmy , čo môže byť rozhodujúce pre ich rast a úspech. Windows Store bude na začiatku prakticky takmer prázdny.

Z toho môžu rozhodne neskôr vyťažiť aj menší slovenskí developeri.

Určite áno. Je to veľká príležitosť pre malých i veľkých developerov zviditeľniť sa.

Už ste mierne načrtli významy súťaže WinApp Challenge pre developerov. Spomína sa tam zároveň bezplatné zaradenie aplikácie do Marketplace. Môžete to spresniť?

Ide o to, že zatiaľ Windows Store a Marketplace nepozná slovenského developera. Po dobu, kedy si slovenský developer nemôže vytvoriť vlastný účet, tak my ako Microsoft sprevádzame týmto procesom každého súťažiaceho. Pre oba internetové obchody Windows Store aj Marketplace budeme publikovať free aplikácie pod hlavičkou Microsoftu. V momente, keď budú oba dostupné na Slovensku, prevedieme práva na aplikáciu na developera. Či ju už následne nechá ako bezplatnú, alebo ju spoplatní, je na ňom.

Takže platené aplikácie tohto formou nie je možné zaradiť do obchodu.

Áno. Súťaž WinApp Challenge je len pre bezplatné aplikácie.

To znamená, že tieto aplikácie nemôžu obsahovať reklamu, ani žiadne iné spôsoby zárobku?

V týchto nie. Ale to neznamená, že to nemôže byť trial verzia, ktorá bude voľne šíriteľná. Po spustení všetkých potrebných systémov ju potom developer môže spoplatniť.

Je súťaž nejakým spôsobom rozdelená?

Súťaž WinApp Challenge má dve kategórie. Jedna sa venuje systému Windows 8 a druhá platforme Windows Phone. Keďže ide o zatiaľ dva rozdielne ekosystémy, tak aj motivácia developerov je trošku iná, to znamená, že aj výhry sú iné. Motiváciou pre developerov však je, aby aplikáciu urobili pre oba systémy, ktorá bude v oboch kategóriách súťažiť samostatne. Takže môže s jednou aplikáciou vyhrať aj dvakrát. Samozrejme, jadro aplikácie zostane rovnaké, ale bude tam potrebné prispôsobiť dizajn, upraviť aplikáciu pre tablety a podobne. Chceme, aby vznikli najmä aplikácie, ktoré budú pre oba tieto svety.

Aké odmeny sú pripravené pre výhercov?

Odmeny sú bohaté a je ich veľa. Sú to telefóny, tablety, sú to Xboxy. Je tam aj víkend s Mercedesom pre vybraného z každej jednej kategórie. Pri aplikáciách síce hovoríme, že každá súťaží samostatne, ale máme aj špeciálnu časť, kde porotcovia vyberú developerov, ktorí prihlásia aspoň tri zaujímavé aplikácie. Ak tieto aplikácie zverejnia zadarmo, ako sme spomínali, tak dostanú automaticky napríklad telefón.

Kto sa môže do súťaže zapojiť? Je to len pre jednotlivcov, ale sa môžu prihlásiť aj skupiny študentov, prípadne firmy?

Nesnažíme sa to nijak obmedzovať. Avšak prihlásenie musí byť pod jednotlivcom a napriek tomu, že pri publikovaní uvádzame názov skupiny, alebo meno developera, tak cena bude stále iba jedna. Aj keď na aplikácii budú pracovať viacerí, ocenenie si budú musieť rozdeliť.

Windows Phone je pomerne mladou platformou. Skúste zhodnotiť jej doterajšie pôsobenie na trhu.

Je to platforma, ktorá sa v tomto období veľmi dramaticky mení. Z technického a dizajnového pohľadu je to platforma, ktorá je veľmi čistá a nezameniteľná na trhu. Z pohľadu vnútorného je Windows Phone zatiaľ postavený na jadre Windows CE. Ohlásený bol ale Windows Phone 8, ktorý už zmení jadro a tým jadrom bude Windows 8. Tým pádom dôjde k veľkému zblíženiu tabletových, počítačových a mobilných edícii. Sme teda v dramatickej dobe, avšak s tým, že pokiaľ aplikácia beží na Windows Phone 7.5 Mango, tak pobeží aj na Windows Phone 8 Apollo.

Existuje veľa diskusií o potenciáli a rozvoji systému. Z pohľadu operátorov a vývojárov je to platforma, ktorej sa celosvetovo dáva šanca na to, aby sa stala treťou nosnou platformou.

Systému Windows Phone mnohí vyčítajú nedostatok aplikácií. Aj tých slovenských je málo. Vývoj aplikácií pre Windows Phone obchádzajú aj firmy, ktoré sa zameriavajú na Android a iOS. Myslíte, že by sa to mohlo aj vďaka tejto súťaži zmeniť?

Internetový obchod Marketplace dosiahol nedávno dôležitý míľnik 100 tisíc aplikácií. Je to na diskusiu či je to veľa, alebo málo. Myslím si, že drvivá väčšina najpopulárnejších aplikácií už je v Marketplace dostupná. Čo sa týka slovenských aplikácií, tak slovenskí developeri zatiaľ na Marketplace nepublikujú, respektíve nemôžu. Stretávam sa s nimi, vidím, že chcú robiť. Verím, že čoskoro budeme môcť vyriešiť aj tento problém.

TIP: WinApp Challenge 2012

Kedy by mohol byť Marketplace otvorený aj pre slovenských developerov?

Všetky detaily ako aj dostupnosť Windows Store ako aj Marketplace sa momentálne finalizujú a presné detaily a informácie by mali byť zverejnené v čase komerčnej dostupnosti. Orientačne tento dátum zatiaľ nie je verejne potvrdený, ale robíme všetko pre to, aby to bolo čím skôr.

Je náročné programovať pre Windows Phone, prípadne pre Windows 8? Môžu sa do toho pustiť aj menej skúsení developeri?

Pre mnohých ľudí ide o veľmi prirodzený spôsob programovania. Hovoríme tu napríklad o C# a o veciach, s ktorými sa každý jeden programátor stretol. Nechcem sa púšťať do polemiky o programovaní pre iné platformy, kde treba brať do úvahy rôzne verzie a podobne. Pre nás je to veľmi štandardizovaná vec. Dôležité taktiež je, že dávame súťažiacim všetky nástroje, či už dizajnové alebo vývojárske, priamo na stiahnutie.

Aké veci by podľa vás mala obsahovať aplikácia, ktorá môže uspieť v súťaži WinApp Challenge ? Môžu to byť zároveň tipy pre vývojárov, ktorou cestou sa vybrať.

Aplikácia by mala priniesť úžitok čo najväčšiemu počtu ľudí. Nemusí byť pritom veľmi zložitá. Z môjho pohľadu by bola dôležitá aj perspektíva do budúcnosti, kedy by programátor urobil napríklad aj platenú verziu, prípadne využil iný spôsob monetizácie. Dôležitý je taktiež lokálny obsah a priniesť niečo unikátne. Mala by byť zároveň jednoduchá a príťažlivá pre používateľa.