8.8.2012 00:00 | MobilMania

Test LTE od O2: Najrýchlejšia mobilná sieť v praxi

V praxi sme vyskúšali sieť LTE operátora O2. Prekonáva svojich konkurentov skutočne takto výrazným rozdielom?

Minulý týždeň spustil operátor O2 prvú komerčnú LTE sieť na Slovensku. Zatiaľ ide o pilotnú prevádzku určenú iba hŕstke obyvateľov satelitných obcí okolo hlavného mesta. Aj takéto nasadenie nám ale dokáže poskytnúť cennejšie informácie ako strohé laboratórne testy.

Po drobných peripetiách s nefunkčným modemom sme sa vybrali do Ivánky pri Dunaji, Zálesia a Bernolákova a skúmali, či je najrýchlejší mobilný internet na Slovensku skutočne najrýchlejší.

Svetlo na konci tunela

Ono to funguje. Naozaj. Síce prezrádzame to najdôležitejšie už na začiatku, ale práve toto je najdôležitejšie zistenie z prvých testov. Pri prvom spustení je potrebné modem od ZTE správne nakonfigurovať, potom už stačí iba vložiť do USB portu, počkať 10 sekúnd a pripojenie je automaticky nadviazané. Samozrejme, je potrebné nachádzať sa v pokrytí LTE sietí. Počas nášho testovania sme v obciach našli miesta s výborným signálom a aj také, kde sme sotva „ulovili“ poslednú paličku.

V praxi sa ukázalo, že prenosové rýchlosti v LTE sú od kvality signálu výrazne závislé. Z pohľadu bežného používateľa sú teda bližšie sieťam HSPA+, ako starému-dobrému Flash-OFDM, ktorý dokáže dosiahnuť použiteľné rýchlosti aj v oblastiach, kde by žiadny signál byť nemal.

Najvyššie rýchlosti sme dosahovali iba na miestach s minimálne štyrmi paličkami signálu z piatich. Tam, kde boli iba dve alebo tri, rýchlosť kolísala a nedosahovala maximá. Miesta s jednou paličkou zápasili o holé pripojenie, prenos dát bol prerušovaný a rýchlosti vhodné maximálne pre nenáročné prehliadanie webu. Žiadne z týchto zistení nie je prekvapivé, ale pre niektorých používateľov (ktorí často bývajú práve v malých obciach) môžu byť dôležité.

Aj hore ide rýchlo

Nebudeme vás dlhšie naťahovať, priemerné rýchlosti v sieti LTE sa pohybujú okolo 40 Mbit/s pri sťahovaní a 25 Mbit/s na uploade. Tieto údaje sme namerali po piatich dňoch komerčného predaja služby a v priebehu troch hodín okolo obeda. Nerobme si žiadne veľké ilúzie, sieť takto krátko po spustení a v čase obeda určite nebola vyťažená a vôbec by sme sa nečudovali, keby sme pri niektorých meraniach boli jediným pripojeným účastníkom.

Priemerná rýchlosť download Priemerná rýchlosť upload Kvalita signálu
Bernolákovo, pri golfovom ihrisku 43,4 Mbit/s 30,1 Mbit/s 5/5
Ivánka pri Dunaji, Grassalkovičova ulica 39,5 Mbit/s 27,6 Mbit/s 4/5
Ivánka pri Dunaji, Škultétyho ulica 37,7 Mbit/s 13,2 Mbit/s 3/5
Zálesie, Lesná ulica 37,9 Mbit/s 26,3 Mbit/s 5/5
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Čísla pri sťahovaní naplnili očakávania. Reálnych 40 Mbit/s je solídny výsledok

Tieto merania teda potvrdzujú, že O2 má momentálne najrýchlejšiu mobilnú dátovú sieť. Síce iba na fliačiku územia, ale má a pripisuje si čestné prvenstvo. Faktom je, že keby reálna rýchlosť po naplnení siete klesla na polovicu, alebo dokonca na tretinu, stále bude spĺňať nároky drvivej väčšiny používateľov. 

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Upload nás príjemne prekvapil. 25 Mbit/s v priemere nemá ani väčšina káblových pripojení

Okrem maximálnych rýchlostí, ktoré v praxi využije iba málokto, si pozornosť zaslúžia aj iné údaje. V prvom rade je to graf vizualizujúci priebeh pripojenia. Všimnite si, že aj pri maximálnom vyťažení siete je výraznejších prepadov pripojenia iba minimum – napríklad pri sťahovaní 773 MB dát v Zálesí sme zaznamenali iba dva výraznejšie prepady rýchlosti. Tento údaj vypovedá o stabilite pripojenia, čo je pre denné používanie dôležitejšie ako maximum v špičkách.

fotogaléria

Všimnite si, rýchlosť sa výraznejšie neprepadá

Druhou a pre bežné surfovanie zároveň najdôležitejšou hodnotou je odozva siete. V praxi sa prejavuje ako zdržanie medzi príkazom používateľa a reálnym spustením načítavania dát napríklad pri zobrazovaní webu. Najväčším problémom sietí tretej generácie je predovšetkým pomalšia odozva, ktorá v klasických sieťach HSPA pohybuje okolo 200 ms a tam, kde už operátori nasadili HSPA+, klesá k 100 ms. Tieto čísla potvrdili aj naše testy, ktoré sme robili koncom minulého roka . Stále to je ale priveľa pre plnohodnotné využívanie niektorých náročnejších aplikácií či hranie hier on-line.

V sieti LTE od O2 sme na všetkých stanoviskách namerali odozvy medzi 25 a 35 ms, čo je údaj, ktorý sa pomaly približuje káblovému pripojeniu a pre používateľa neznamená žiadne výraznejšie obmedzenia. Tento výsledok je ale zatiaľ potrebné brať s rezervou, nakoľko sme nespravili dostatočný počet komplexných testov.

Má to prínos

Testovanie prvej LTE siete na Slovensku v praktickej prevádzke prinieslo niekoľko zaujímavých zistení. V prvom rade reálny prínos pre koncového používateľa. Samozrejme, podmienky pilotnej prevádzky majú ďaleko od masového nasadenia v centrách veľkých miest, základný obraz nám ale umožňujú spraviť.

Zaujala nás stabilita pripojenia a nízke odozvy, vďaka ktorým nie je používateľ obmedzovaný vo využívaní internetových služieb. Síce menej dôležité, ale zato zaujímavé sú maximálne rýchlosti. Download okolo 40 Mbit/s naplnil očakávania, upload s priemerom okolo 25 Mbit/s ich však výrazne prekonal.

Pokiaľ sa vám tento test zdá neúplný, nehaňte nás, prosím. Naše rande s LTE ešte určite nekončí a čoskoro prinesieme aj ďalšie testy, ktoré pôjdu viac do hĺbky.

Websupport.sk Webglobe.sk

fotogaléria