9.8.2012 09:31 | Bleskovky MobilMania.sk

Investori strácajú dôveru v HTC, akcie firmy vytrvalo klesajú

Investori v posledných dňoch hromadne opúšťajú taiwanského producenta smartfónu HTC, ktorého akcie tak vytrvalo klesajú a za posledný rok už stratili 70 percent hodnoty. Dôvodom sú obavy, že pre HTC nebude na trhu miesto. Silné pozície tam totiž má americká spoločnosť Apple a juhokórejský Samsung.

Firma HTC mala pritom pred konkurenciou náskok, keďže smartfóny s operačným systémom Android od spoločnosti Google začala vyrábať skôr. HTC ale na konkurenciu aj napriek tomu nestačí. Svedčia o tom aj zverejnené informácie, že tržby HTC za júl medziročne klesli o 45 percent. Priaznivý nie je ani výhľad do budúcnosti.

„Objavujú sa názory, že HTC by mohla už tohtoročnom štvrtom kvartáli vykázať stratu,“ poznamenal šéf investičnej spoločnosti Asset Management Michael On, ktorého citovala spoločnosť Reuters. „Ich budúcnosť nevyzerá dobre, Samsungu konkurovať nemôžu,“ dodal.

Akcie HTC sa na burze v meste Taipei dnes prepadli o ďalších 1,9 percenta na 236 taiwanských dolárov. Ocitli sa tak najnižšie za štyri roky. Analytici ale upozorňujú, že keď boli akcie HTC na takto nízkej úrovni, firma aspoň hospodárila so ziskom.

HTC je piatym najväčším výrobcom smartfónov na svete a kedysi patrila medzi firmy, ktoré si kvôli vyhliadkam na rýchly rast obľúbili investori.