9.8.2012 12:00 | MobilMania

Nokia a Microsoft: Cesta do pekla či svetlá budúcnosť?

Diskutabilné partnerstvo sa dostáva do bodu, z ktorého niet návratu. Príchod nových systémov dá odpoveď na otázku, či dve legendy prežijú tak, ako ich poznáme. Komentár

Prešli dva roky od okamihu, kedy do Nokie prišiel jej súčasný CEO Stephen Elop. Počas tohto obdobia sa fínska značka, ktorá bola v našich končinách dlhú dobu synonymom mobilného telefónu, zmenila na nepoznanie.

Najzásadnejšou zmenou bolo bez pochýb uzatvorenie strategického partnerstva so softvérovým gigantom Microsoft. Tento krok je jedným z najkontroverznejších rozhodnutí na rušnom bojovom poli trhu smartfónov. Otázkou zostáva či za horizontom súčasných sklamaní leží svetlá budúcnosť v podobe úspešného a funkčného „tretieho ekosystému“.

Odvaha na oboch stranách

Microsoft so svojím novým operačným systémom Windows 8 rozhodne namútil vodu relatívne pokojného trhu desktopových operačných systémov. Už prvé predstavenie nových okien prinieslo veľmi rozporuplné reakcie spojené najmä s obavami o spojenie dvoch prístupov k ovládaniu. Teda o spojenie dvoch svetov – desktopových PC a dotykových mobilných zariadení. Príchod nového systému sa nezadržateľne blíži, do predaja sa má dostať už 26. októbra.

Súčasnému CEO Steveovi Ballmerovi nemožno uprieť odvahu. Pre Windows 8 existujú len dve cesty: Revolúcia, ktorá prinesie nový štandard a zmení naše predstavy o tom, ako má desktopový systém vyzerať, alebo neúspech, ktorý však môže mať väčšie následky, ako fiasko so systémom Vista.

V súvislosti s prípravou a vydaním nového systému však treba vidieť širší obraz. Windows už nebude len tou platformou, na ktorej sme zvyknutí spúšťať svoj obľúbený softvér. Stane sa ekosystémom, ktorý obsiahne takmer všetky naše zariadenia a spojí ich do jedného funkčného celku.

fotogaléria
fotogaléria

Nokia 808 PureView

Post PC éra je jednoznačne tu a nejedná sa o marketingový výplod technologických spoločností. Dnešná doba si žiada nové prístupy a nové štandardy. Spotrebitelia inklinujú jednoznačne k jednoduchosti, synchronizácii a mobilite. Na trh sa dostávajú hybridné zariadenia na pomedzí notebookov a tabletov, naše smartfóny toho dokážu stále viac a klasické desktopové PC pomaly odchádzajú do zabudnutia.

Microsoft sa novým systémom snaží vystihnúť ducha doby a priniesť prvok, ktorý spája. Pri budovaní ekosystému však jednoznačne nemôže myslieť len na prenosné počítače a tablety. Obrovských segmentom súčasného trhu s informačnými technológiami sú smartfóny, naše elektronické polovičky. Práve tu prichádza na rad strategické partnerstvo s legendárnou Nokiou, do ktorého Microsoft investoval obrovské finančné prostriedky a fínska Nokia vlastnú existenciu.

Projekt Lumia

Od roku 2007, kedy bol predstavený prvý iPhone od spoločnosti Apple, Nokia stratila 90 percent svojej trhovej hodnoty a jej ratingy sa pohybujú v špekulatívnom pásme. V súčasnosti nie sú predajné výsledky fínskeho výrobcu až také strašidelné. Od vynikajúcich majú však stále ďaleko. Za druhý štvrťrok 2012 sa Nokii podarilo predať štyri milióny smartfónov línie Lumia, čo je oproti prvému štvrťroku takmer dvojnásobok.

Nokia Lumia 800 Nokia Lumia 710 Nokia Lumia 610

Nokia sa so všetkých síl snaží dobiť späť aspoň časť stratených pozícií. Fínsky pád nebol spôsobený jedným chybným rozhodnutím, ale celou sériou zlých krokov, ktoré poslali značku na cestu regresie. Lipnutie na starom systéme Symbian, podcenenie dotykových displejov či krach platforiem Maemo a Meego dostali Nokiu tam, kde sa v súčasnosti nachádza. Nebol to Microsoft a nebol to Windows Phone, ktorý Nokiu dostal na kolená, práve naopak. V budúcnosti práve tu leží jej najväčšia nádej.

Po nepresvedčivých výsledkoch súčasných modelov Lumia so systémom Windows Phone 7 najmä na kľúčovom americkom trhu sa Nokia pripravuje na „reštart“. Podľa informácií agentúry Bloomberg sa fínsky výrobca pripravuje na predstavenie prvých smartfónov s operačným systémom Windows Phone 8.

Nový systém už nie je postavený na jadre Windows CE, ale spolieha sa na spoločné systémové jadro s pripravovaným desktopovým Windows 8. Tento krok by mal priniesť vývojárom jednoduché portovanie aplikácií pre desktopové Metro prostredie aj na mobilné zariadenia. Tento krok ešte viac uľahčí rozrastanie a previazanosť vznikajúceho ekosystému. Zaručená je aj spätná kompatibilita aplikácií napísaných pre systém Windows Phone 7.5, všetky majú bez problémov fungovať aj na najnovšej verzií mobilných okien.

TIP: Vývojári aplikácií pre Windows Phone dostali nové centrum

Práve nové Lumie so systémom Windows Phone 8 ukážu či sa značke podarí prežiť. Predstavenie nového systému sa stretlo s pozitívnymi reakciami u odborníkov aj verejnosti. Vlnku kritiky však Microsoft a Nokia zožali za nemožnosť aktualizácie súčasnej generácie zariadení s Windows Phone siedmej generácie na prichádzajúcu novú verziu systému. Útechou ma byť aktualizácia na verziu 7.8 , ktorá prinesie novú domácu obrazovku a ďalšie kozmetické zmeny.

Kam kráčaš, Nokia?

Keď sa v roku 2011 Nokia rozhodla uzavrieť strategické partnerstvo s Microsoftom, hlavnou motiváciou bola sila softvérového giganta a snaha odlíšiť sa. Stávka na Android od Google či vlastné softvérové platformy by pravdepodobne nepriniesla rozdielne výsledky od tých, ktoré vidíme v súčasnosti.

Problémom nie je operačný systém, ktorý bol v čase vydania ešte rozhodne nedospelý, ale nepripravenosť trhu na projekt, aký pripravila Nokia a Microsoft. Veľký vznikajúci ekosystém potrebuje ďalšie časti skladačky, ktoré musia zapadnúť do celkovej mozaiky.

Príchod Windows 8, masívna podpora zo strany OEM partnerov, dotykové a hybridné ultrabooky či Microsoft Surface už čoskoro môžu zmeniť trh. Redmodský gigant pripravuje aj redizajn svojich weboých služieb a úzke prepojenie svojich platforiem s úspešnou hernou konzolou Xbox 360. Posledným kúskom skladačky je práve Nokia a jej smartfóny z línie Lumia. Zo všetkých hráčov majú práve Microsoft a Nokia šancu stáť na pomedzí uniformity a uzavretosti Apple a slobody a fragmentácie ekosystému Google.