10.8.2012 04:00 | MobilMania

Telekom Happy: Nová rodina paušálov, flat za 45 eur

Operátor zareagoval na O2 a Orange. Ponúkne rôzne formy flatu pre volania i SMS, internet už v základe či zaujímavý spôsob platenia za telefón. Všetky podrobnosti, doplnené

Od 15. augusta ponúkne Telekom na trh novú rodinu mobilných paušálov s názvom Happy. Reaguje tak na výrazné zmeny v paušálnych ponukách O2 aj Orangeu. Nezahadzuje však svoje predchádzajúce portfólio, to ostáva naďalej v ponuke.

Nové paušály Happy podľa predstaviteľov spoločnosti reagujú na aktuálne trendy a rozširujú možnosti, ktoré operátor zákazníkom ponúka. Uviedli to na stretnutí s novinármi.

Flat na volania, internet aj SMS

Operátor prináša celkovo päť nových paušálov Happy. Ich značenie je jednoduché – od XS pre najnižší paušál až po XL pre úplný flat. Slovenský Telekom tak učinil za dosť svojej nadnárodnej štandardizácii a použil označenia, ktoré používa Deutsche Telekom v Nemecku.

fotogaléria

Pozrime sa na samotné paušály. Každý variant obsahuje neobmedzené volania do mobilnej aj pevnej siete Telekomu doplnené: a do všetkých ďalších pevných sietí. Kým v najnižšom programe nájdeme len polovičný flat na večerné a víkendové hovory, ďalšie varianty už čas nerozlišujú.

V balíkoch sú tiež zahrnuté voľné minúty do ostatných národných sietí. V programe Happy XS za necelých 10 eur mesačne ich je 50, vyššie balíky ich obsahujú niekoľkonásobne viac. Po prevolaní voľného balíka je spoplatnená každá ďalšia minúta sumou 13 centov pre Happy XS a S, respektíve 6 centov pre vyššie programy.

Súčasťou programov Happy M a vyšších je tiež neobmedzené množstvo SMS a MMS správ. Pre nižšie programy sa však dajú doobjednať za 6,99 eura mesačne, prípadne ich môžete odosielať za štandardné ceny 10 centov za správu.

Najvyšší variant XL stojí 44,99 eura. Ide o prvý plný flat program operátora, ktorý ponúka neobmedzené volania do všetkých slovenských sietí. Na rozdiel od O2 Paušálov nie sú v rámci flatu zakomponované voľné minúty do zahraničia. Za 1,99 eura mesačne si je možné aktivovať službu, ktorá zníži cenu volaní do EÚ a USA na 9 centov za minútu.

V tabuľke si pozrite kompletný prehľad nových paušálov Happy:

Program XS S M L XL
Mesačný poplatok 9,99 € 16,99 € 23,99 € 29,99 € 44,99 €
Neobmedzené volania do siete Telekom Večer + víkend Nonstop Nonstop Nonstop Nonstop
Voľné minúty do všetkých sietí 50 100 150 250 Neobmedzené
Neobmedzené SMS a MMS Nie, balíček za 6,99 eura Nie, balíček za 6,99 eura Áno Áno Áno
Mobilný internet 100 MB, po prekročení účtovanie 100 MB, po prekročení účtovanie 500 MB, po prekročení účtovanie 2 000 MB, po prekročení spomalenie 2 000 MB, po prekročení spomalenie

Bez obmedzení

Pri flatových programoch by na volania a správy podľa zástupcov operátora nemalo byť uplatňované žiadne obmedzenie. Paušálne obmedzenie na množstvo pretelefonovaných minút (donedávna 2 000 pri flate pre firmy) alebo počet telefónnych čísel, ako v prípade Orangeu (250 čísel), sa týchto programov netýka.

Samozrejmosťou je ale ustanovenie o zneužívaní služby vo všeobecných podmienkach ako ochrana proti používaniu paušálu call centrami či SMS bránami. Pri nadmernej prevádzke bude operátor podľa svojich slov individuálne skúmať, či je služba zneužívaná. Ubezpečil však, že žiadny zákazník nebude za nadmerné využívanie finančne trestaný či inak obmedzovaný, ak pôjde o bežné používanie.

Internet ako štandard

Vo všetkých piatich paušáloch Happy sú automaticky zahrnuté dátové balíčky. Kým dva najnižšie obsahujú len 100 megabajtov voľných dát, stredný balík M ich má už 500 MB. Dvojica najvyšších balíkov zahŕňa štandardný neobmedzený internet s FUP 2 000 MB, po ktorých sa pripojenie spomalí na 64 kbit/s.

Po prekročení balíčkov 100 MB, resp. 500 MB dát sa ďalší prenos spoplatňuje. Telekom zatiaľ cenu za stiahnutý megabajt nespresnil, oznámená bude v najbližších hodinách. Doplnené dnes o 11:30: Cena za jeden megabajt nad rámec dátových balíkov je 10 centov s tarifikačným intervalom 1 kB.

Prenosová rýchlosť pripojenia umelo obmedzovaná nebude. Zákazník bude mať teda k dispozícii maximálnu rýchlosť podľa toho, v pokrytí akej technológie sa nachádza.

Volania na tri čísla aj do iných sietí

Telekom k paušálom Happy uviedol aj niekoľko doplňujúcich balíkov. V ponuke okrem dodatočných predplatených minút či správ nájdeme aj balíček neobmedzených volaní na tri slovenské čísla, ktoré môžu byť aj z iných sietí. Balík stojí 9,99 eura mesačne.

Prehľad ďalších doplnkových balíčkov prinášame v tabuľke:

Balík Pre programy Cena za mesiac
100 minút volaní do všetkých sietí XS - L 6,99 €
Neobmedzené SMS a MMS XS a S 6,99 €
Neobmedzený internet (s FUP 2 000 MB) XS a S 10,99 €
M 5,99 €
Volania do EÚ a USA za 9 centov/min XS - XL 1,99 €
Neobmedzené volania na 3 čísla XS - L 9,99 €

Zvýhodnenie za viazanosť

fotogaléria

K programom Happy ponúka Telekom dva varianty zvýhodnenia. Ak sa k využívaniu služby zaviažete na dva roky a bez telefónu, získate 30-percentnú zľavu na doplnkové balíčky, ktoré môžete počas viazanosti ľubovoľne meniť alebo ich využívať aj súčasne (nie však jeden balíček viacnásobne), bezplatne balík zvýhodnených volaní na zahraničné čísla v EÚ a USA a výhody vyššieho paušálu na šesť mesiacov.

Namiesto programov Happy XS a S budete teda môcť využívať profil programu L, a pri variantoch M a L zase profil najvyššieho programu XL. Ten však špeciálne zvýhodnený nie je. Odporúčame preto využívať prvý polrok práve lacnejší balík M a následne prejsť počas viazanosti na najvyšší program XL. Môžete tým ušetriť až 126 eur.

Pri dvojročnej viazanosti s akciovým telefónom získate len 30-percentnú zľavu na doplnkové balíky. Programy bez viazanosti žiadne výhody nemajú, platia teda štandardné ceny.

Telefón len za príplatok

Zmeny sa týkajú aj systému dotovania telefónov. Po novom tvorí základ ponuky služba (teda paušály Happy), pričom telefón je považovaný za doplnkový produkt. Pokiaľ má používateľ záujem o zariadenie, musí sa zaviazať na 24 mesiacov a operátor mu cenu telefónu po odpočítaní dotácie rozdelí do faktúr počas celej doby kontraktu. Ani drahý smartfón teda nebude potrebné platiť naraz, ale po častiach.

Konkrétne ceny telefónov ani výšky dotácií zatiaľ nie sú známe. Doplnené dnes o 18:10: Operátor zverejní cenník zariadení až začiatkom budúceho týždňa.

Nepredpokladáme, že by sa dotačná politika výrazne líšila od súčasnej, len bude iným spôsobom rozpočítaná. Operátor prezradil, že zariadenia budú rozdelené do troch kategórií – obľúbené, štýlové a exkluzívne. Dve vyššie kategórie budú dostupné iba k paušálom M, L a XL.

Doplatok k štandardnej cene paušálu by mal byť v rozpätí od jedného eura až po trinásť eur mesačne v závislosti od ceny zariadenia. Podľa tlačovej správy chystá operátor aj špeciálne akcie, vďaka ktorým bude možné získať drahší telefón za nižšie ceny, asi na podobnom princípe ako konkurenčný Orange. Aj ten totiž ponúka niektoré telefóny v akčných balíkoch s nižšou cenou.