10.8.2012 09:04 | Bleskovky MobilMania.sk

Nokia rozpredáva patenty, aby získala hotovosť

Fínsky producent mobilných telefónov Nokia predá zhruba 500 patentov k technológii bezdrôtového prenosu. Za približne 22 miliónov dolárov ich od nej kúpi americká spoločnosť Vringo.

Neprehliadnite:

Nokia sa taktiež zbaví softvérovej súčasti Qt, ktorú prevezme ďalšia fínska firma Digia. Koľko Digia zaplatí, ale Nokia neuviedla. Podľa analytikov to však bude pravdepodobne iba zlomok zo 150 miliónov dolárov, ktoré Nokia za firmu zaplatila v roku 2008.

Vringo zaplatí za patenty v hotovosti a pokiaľ by sa ukázalo, že patenty firme v budúcnosti zaistia vyššie výnosy ako samotných 22 miliónov dolárov, Nokia má nárok na asi 35 z dodatočného zisku. Peniaze majú Nokii pomôcť riešiť rýchly úbytok prevádzkovej hotovosti.

Napriek tomu, že sa Nokia zbaví mnohých patentov, bude vo svojom obore naďalej patriť k firmám s najväčším patentovým portfóliom k technológii bezdrôtových prenosov. Akcie firmy preto na oznámenie reagovali rastom až o deväť percent, kým sa zastavili na hodnote 2,28 eur si ziskom 7,04 percenta. Aj napriek tomu ale zostávajú blízko historického minima. Pred desiatimi rokmi, kedy bola Nokia na vrchole, sa jej akcie predávali aj za 50 eur.