13.8.2012 15:06 | Bleskovky MobilMania.sk

Izrael začal testovať systém SMS varovania pre raketovým útokom

Izrael od dnešného dňa testuje systém varovania verejnosti pred raketovým útokom pomocou SMS správ. Miestne médiá pritom ďalej široko referujú o možnom konflikte s Iránom. V sobotu izraelské denníky napísali, že premiér Benjamin Netanjanhu je „skoro definitívne“ rozhodnutý prístupiť k útoku na Irán kvôli jeho postupujúcemu jadrovému programu. Dnes sú ich plné informácií o tom, že Teherán údajne ďalej pokročil s vývojom jadrových hlavíc.

Konečná fáza testovania elektronických varovaní prostredníctvom mobilných telefónov potrvá až do štvrtka. SMS správy v hebrejčine, arabčine, angličtine a ruštine budú dostávať klienti všetkých troch hlavných operátorov – spoločností Cellcom, Pelephone a Orange.

Správy majú slúžiť ako veľmi rýchly spôsob ako verejnosť informovať o prípadnom raketovom útoku z Iránu či Libanonu, napísal dnes britský denník The Daily Telegraph. Taký útok by hrozil hlavne v prípade, že by sa Izrael rozhodol preventívne zasiahnuť proti Iránu, ktorý podľa neho vyvíja jadrové zbrane.

V sobotu izraelské denníky Times of Israel a Jediot Achronot napísali, že premiér Netanjanhu a minister obrany Ehud Barak sú takmer rozhodnutí pristúpiť k útoku na Irán aj napriek tomu, že ho niektorí významní politici alebo zástupcovia armády nepodporujú. Mohlo by k nemu dôjsť ešte pred jesennými prezidentskými voľbami v USA.

Denník Haaretz dnes na titulnej strane s odvolaním na uniknuté dokumenty amerických tajných služieb píše, že Teherán urobil významný pokrok vo svojej snahe o konštrukciu jadrovej hlavice.

(ČTK)