14.8.2012 08:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Česi by uvítali štvrtého mobilného operátora, chcú lacnejšie služby

Takmer 70 percent českých používateľov mobilných služieb je všeobecne spokojných so svojím operátorom. Rovnaký podiel ľudí avizuje, že by sa nebránili ponuke od prípadného nového operátora. Zaujímala by ich predovšetkým bezkonkurenčne nízka cena. Vyplýva to z prieskumu uskutočneného v Českej republike medzi tisíckou respondentov. Prieskum realizovala spoločnosť Gfk.

Dôvody pre tak veľký záujem o služby štvrtého operátora sú dané dlhodobou medializáciou príprav tendra na nového operátora, poukazovaním na vyššie ceny na českom trhu mobilných služieb oproti zahraničiu a bránenie vstupu virtuálnych operátorov.

Podľa českých používateľov by mala byť štvrtým operátorom v Česku silná zahraničná telekomunikačná spoločnosť alebo veľká domáca telekomunikačná firma. Nevadilo by im ani to, pokiaľ by sa v tomto segmente začala angažovať silná finančná skupina.

„Očakávania používateľov mobilných telefónov od nového operátora sú vysoké. Najdôležitejší, ale tiež najkritickejší je vždy prvý dojem, ktorý poskytovateľ mobilných služieb urobí. Zákazníci isto prejavia veľký záujem o jeho ponuku pri vstupe na trh, ale rozhodujúcim bude predovšetkým fakt, aký atraktívny chce byť nový operátor od samého začiatku,“ uviedol Jiří Nosek z GfK.

Českí zákazníci od prípadného nového operátora očakávajú lacné ceny hovorov, nižšie ceny, lepšie tarify. Ďalej tiež výhodné cenové balíčky, výhodné akcie, lacné SMS, nízke ceny internetového pripojenia. Z nefinančných atribútov služieb kladú používatelia na prvé miesto predovšetkým kvalitné pokrytie, nasledované kvalitnými službami a spoľahlivosťou. Technologické pozadie služieb nie je hlavným argumentom pre zmenu mobilného operátora.

Vstup nového operátora by mohla umožniť aukcia frekvencií pre rýchle mobilné siete LTE, ktorú vypísal Český telekomunikačný úrad (ČTU). Záujemcovia môžu podávať prihlášky do súťaže do začiatku septembra. Samotná aukcia by mala prebehnúť v závere roka.

(ČTK)