14.8.2012 08:00 | MobilMania

Šťastie namaľované na ružovo

Komentár Nové paušály Telekom Happy nie sú revolúciou. Operátor sa do noviniek po hlave nevrhá. Veľké zmeny sa skončili.

Po O2 a Orangei mení svoju stratégiu aj Telekom. Snáď prvý raz v histórii hovoria predstavitelia spoločnosti o „zjednodušovaní ponuky“, čo bola ešte donedávna rétorika najmladšieho operátora. Pri pohľade na nové paušály Happy môžeme povedať, že cieľ je naplnený iba čiastočne.

Áno, ponuka je o trošku jednoduchšia ako bola v minulosti a v niektorých veciach príjemne prekvapuje (napríklad absencia FUP pri flatových programoch). Z pohľadu bežného používateľa má ale stále od jednoduchosti ďaleko, obzvlášť keď sa nechá zatiahnuť do debaty o doplnkových balíčkoch, akciových telefónoch a percentách zľavy po splnení niektorej z podmienok.

Rozmach mobilného internetu

Najväčší prínos nových paušálov vidíme v ponúknutí voľných dát ku všetkým programom. A to aj napriek obmedzeniu malým množstvom voľných dát pri prvých dvoch paušáloch a okoreneniu hrozbou ďalšieho účtovania po prekročení voľného objemu - navyše nemalou sumou 10 centov za MB. Základné dátové balíčky by sa mali stať samozrejmou súčasťou paušálov u všetkých operátorov. Možno práve to by prispelo k výraznejšiemu rozmachu používania mobilného internetu a v konečnom dôsledku prinieslo operátorovi zákazníkov, ktorí by využívali služby intenzívnejšie.

Telekom konečne postavil na jednu úroveň SMS a MMS správy, ktoré sú neobmedzené do všetkých sietí (buď v rámci programu, alebo ako doplnkový balík). To nie je žiadna veľká inovácia, Orange ich v balíkoch zrovnoprávnil už dávno, ale Telekom sa zjednocovaniu dlhodobo akosi bránil.

Zmeny neobišli ani dotovanie telefónov. Po O2, ktoré však vytrvalo tvrdí, že telefóny nedotuje, sa spôsob ponúkania zariadení rozhodol radikálne zmeniť Orange a teraz aj Telekom.

Akciový telefón za 723 korún

Princíp je jednoduchý. Používateľ si ako základ berie službu a pokiaľ chce aj telefón, mesačne si priplatí určitú sumu podľa zvoleného zariadenia. A musí sa zaviazať na 24 mesiacov. Z pohľadu zákazníka o žiadny veľký skok nejde, aj keď pre niekoho môže byť výhodou, že základnú sumu niekoľko desiatok, alebo stoviek eur nebude musieť zaplatiť hneď, ale operátor mu ju rozdelí do jednotlivých faktúr. Ako model je to ale zaujímavé, lebo samotná služba je tak cenovo výhodnejšia.

Všimli ste si ale jeden skrytý chyták? Minimálna platba za mesiac je jedno euro. Pokiaľ si teda z ponuky vyberiete telefón, ktorý by dnes pri klasickom štýle dotácie patril do najnižšej cenovej kategórie (1-19 eur po dotácii), pri aplikovaní nového modelu ho preplatíte. Za dva roky totižto zaplatíte minimálne 24 eur.

Na záver malé okienko pre pamätníkov. Dotované telefóny sú v Telekome jedinou komoditou, ktorá neustále a veľmi výrazne zdražuje. Spomeňte si, kedysi sme mali telefóny za korunu. Potom prišlo euro a najnižšia cena dotovaných zariadení potichu stúpla 30,126-násobne . A teraz opäť, potichučky, stúpa cena akcioviek 24-násobne. Dá sa tak povedať, že najlacnejší akciový telefón, ktorý kedysi stál korunu, stojí dnes 723 bývalých slovenských korún.