16.8.2012 08:07 | Bleskovky MobilMania.sk

Agentúra S&P znížila rating Nokie o ďalšie dva stupne

Svetová ratingová agentúra Standard & Poor's dnes znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti fínskeho výrobcu mobilných telefónov Nokia o ďalšie dva stupne nižšie do špekulatívnej kategórie. Agentúra vyjadrila obavy z ďalšieho zhoršovania ziskovosti spoločnosti, ktorej strata v poslednom kvartáli prudko narástla.

S&P svoj rating Nokie znížila na BB- z predchádzajúceho stupňa BB+. Do špekulatívnej kategórie, ktorá znamená, že do cenných papierov firmy nemôžu investovať fondy s konzervatívnou stratégiou, zaradila agentúra Nokiu už v apríli, rovnako ako ďalšie dve svetové ratingové agentúry Moody's a Fitch.

Nokia minulý mesiac oznámila, že jej čistá strata v druhom štvrťroku narástla takmer na štvornásobných 1,4 miliardy eur a jej tržby kvôli prepadu predaja smartfónov klesli na 19 percent. S&P i ďalšie ratingové agentúry majú pochyby, či nové smartfóny Nokie bežiace na operačnom systéme Windows Phone od Microsoftu získajú trhový podiel na úkor dominantných produktov od konkurentov Apple a Samsung.

Nokia nové zníženie ratingu bagatelizovala a uviedla, že má dostatočnú finančnú likviditu a šetrí peniaze. Generálny riaditeľ firmy Stephen Elop dnes sľúbil, že firma čoskoro predstaví nové smartfóny s najnovším systémom Windows Phone 8.

TIP : Nokia a Microsoft predstavia začiatkom septembra dôležité novinky

Nokia bola viac ako desaťročie najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete, nezachytila však nástup konkurencie a teraz stráca. Jej podiel na svetovom trhu z maxima 40 percent v roku 2008 klesol minulý rok na 29 percent a v prvom kvartáli ju v celkovom predaji telefónov poprvýkrát predbehol juhokórejský rival Samsung.

(ČTK)