17.8.2012 10:36 | Bleskovky MobilMania.sk

Hlasové vyhľadávanie od Google už podporuje slovenčinu

Google pridal do svojej služby hlasového vyhľadávania Voice Search 13 nových jazykov, medzi ktorými nájdete konečne aj slovenčinu. Služba v súčasnosti podporuje 42 jazykových mutácií.

Hlasové vyhľadávanie od Google podporujú Androidy od verzie 2.2 Froyo. Ak aplikáciu vo svojom telefóne nemáte, môžete si ju stiahnuť bezplatne z internetového obchodu Google Play Store .

V našom prípade nás aplikácia na podporu lokálneho jazyka sama upozornila. Jazyk si však môžete zmeniť aj manuálne v nastaveniach.

Slovenskí používatelia smartfónov a tabletov s Androidom novú funkciu ocenia najmä v situáciách, kedy nie je dostatok času, alebo je manuálne zadávanie znakov nemožné. Google taktiež upozornil, že vytvoriť jazykový model slovenčiny alebo akéhokoľvek iného jazyka vyžaduje zozbierať stovky tisíc nahovorených slov a viet v rôznych zvukových prostrediach. „Z vývojárskeho hľadiska ide o významnú inováciu, hlavne pokiaľ zoberieme do úvahy, aký bohatý a náročný jazyk slovenčina je,? vysvetľuje Michal Zachar z firmy Google.

Hlasové vyhľadávanie a celkovo vyhľadávanie prostredníctvom mobilných telefónov je pre Google dôležité. Každé desiate vyhľadávanie na Slovensku totiž pochádza práve z mobilných zariadení. Google taktiež informoval, že technológia sa počas samotného používania naďalej „učí“ a vylepšuje.